Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα ανοιχτών πωλήσεων στις ΗΠΑ: Αυτές είναι οι πιο σορταρισμένες μετοχές στη Wall Street

Κύμα ανοιχτών πωλήσεων στις ΗΠΑ: Αυτές είναι οι πιο σορταρισμένες μετοχές στη Wall Street
Η επαναγορά χρεογράφων που έχουν πουληθεί short ονομάζεται κάλυψη του πουληθεί ή κάλυψη της θέσεως
Τo σορτάρισμα, ουσιαστικά, προϋποθέτει τον δανεισμό μετοχών, την πώλησή τους σε τρέχουσες τιμές και, στη συνέχεια, την επαναγορά τους στο μέλλον σε χαμηλότερη τιμή.
Ουσιαστικά, οι short sellers στοιχηματίζουν ότι η εταιρεία θα έχει χαμηλότερη απόδοση στο μέλλον.
Η επαναγορά χρεογράφων που έχουν πουληθεί short ονομάζεται κάλυψη του πουληθεί ή κάλυψη της θέσεως.
Μια θέση short μπορεί να καλυφθεί οποτεδήποτε πριν από την στιγμή που τα χρεόγραφα θα πρέπει να επιστραφούν.
Όταν η θέση καλυφθεί, τότε ο πωλητής short παύει να επηρεάζεται από κάθε ενδεχόμενη αύξηση ή πτώση της τιμής του χρεογράφου, αφού έχει αγοράσει ήδη τα χρεόγραφα για να τα επιστρέψει στον δανειστή.
Οι όροι shorting ή going short χρησιμοποιούνται και ως γενικοί όροι για συναλλαγές που επιτρέπουν σε έναν επενδυτή να αποκομίσει όφελος από την πτώση της τιμής ενός χρεογράφου.
Τέτοιες τακτικές συνήθως είναι οι συναλλαγές παραγώγων όπως τα δικαιώματα προαίρεσης (option), συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (future) ή άλλες σύνθετες θέσεις.
Για παράδειγμα το option συνίσταται στο δικαίωμα να πουλήσει ένα χρεόγραφο σε μια συγκεκριμένη χτυπημένη τιμή.
Ο κάτοχος του option επωφελείται όταν η τιμή του χρεογράφου πέσει χαμηλότερα της τιμής αυτής, αφού μπορεί να αγοράσει το χρεόγραφο στη νέα τιμή και να το πουλήσει στην συγκεκριμένη χτυπημένη τιμή.
Ομοίως μία θέση short σε μια συναλλαγή future σημαίνει ότι ο πωλητής short έχει την υποχρέωση να πουλήσει το επικείμενο χρεόγραφο αργότερα σε μία δεδομένη τιμή, αν η τιμή πέσει κάτω της δεδομένης τιμής, αυτό σημαίνει ότι ο πωλητής μπορεί να αγοράσει το χρεόγραφο φθηνότερα και να το πουλήσει αργότερα ακριβότερα.

Παράδειγμα

Αν οι μετοχές της εταιρείας C&C αυτή την στιγμή πωλούνται στην τιμή των 10 δολ. η μετοχή, ένας πωλητής short μπορεί να δανειστεί 100 μετοχές της εταιρείας και αμέσως να τις πουλήσει για 1.000 δολ.
Αν αργότερα η τιμή της μετοχής πέσει στα 8 δολ. η μετοχή, τότε ο πωλητής short μπορεί να αγοράσει 100 μετοχές στην τιμή των 800 δολ. για να τις επιστρέψει στον δανειστή αποκομίζοντας κέρδος 200 δολ. (πλην αμοιβών δανεισμού).
Ο δανειστής λαμβάνει τον ίδιο αριθμό μετοχών που αρχικά δάνεισε, παρότι η τιμή των μετοχών έχει πέσει.
Αντίστροφα αν η τιμή των μετοχών αυξηθεί κατά 25 δολ. η μετοχή, και ο πωλητής short υποχρεούται να επιστρέψει τις μετοχές, τότε θα πρέπει να αγοράσει 100 μετοχές προς 2.500 δολ. και θα ζημιωθεί κατά 1.500 δολ. (συν τις αμοιβές δανεισμού).

Οι πιο σορταρισμένες…

Στο παρακάτω infographic, οι Marcu Lu και Bruno Venditti της Visual Capitalist απαριθμούν τις 15 πιο σορταρισμένες μετοχές στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2023, ταξινομημένες με βάση την αξία των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων τους, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το FactSet.

[σ.σ. Το 2023 ήταν καταιγιστικό για τους short-sellers με τρία τεράστια short squeezes (το τελευταίο από τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη)...]

Βασίλισσα... Tesla

Οι μετοχές ταξινομούνται με βάση την αξία σε δολάρια των short interest κάθε εταιρείας στις 31 Οκτωβρίου 2023.
Η Tesla κατέχει την πρώτη θέση ως η πιο σορταρισμένη μετοχή το 2023 μέχρι στιγμής.
Από τις 15 εταιρείες που αναφέρονται, οι επτά κατατάσσονται στις 50 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.

Οι μετοχές του κατασκευαστή EV είναι συχνά ασταθείς, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τη δημοτικότητα των short στοιχημάτων στη μετοχή.
Σύμφωνα με την Cboe Global Markets, τον μεγαλύτερο φορέα εκμετάλλευσης ανταλλαγών δικαιωμάτων προαίρεσης στις ΗΠΑ, τα stock options της Tesla είναι μεταξύ των προϊόντων με τις περισσότερες συναλλαγές στις πλατφόρμες της.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το ποσοστό των short θέσεων στο float cap.
Αυτό το ποσοστό αναφέρεται στο τμήμα των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο κοινό και οι οποίες έχουν σορταριστεί από επενδυτές.
Η Charter Communications κατέχει το υψηλότερο ποσοστό float cap, με 9%.
Η εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης συμφώνησε πρόσφατα να πληρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια για να διακανονίσει τις χρεώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ που σχετίζονται με παραβιάσεις των ελέγχων επαναγοράς μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης