Τελευταία Νέα
Διεθνή

Netanyahu: Διαφωνία με τις ΗΠΑ για την μεταπολεμική περίοδο στη Γάζα

Netanyahu: Διαφωνία με τις ΗΠΑ για την μεταπολεμική περίοδο στη Γάζα
«Η Γάζα δεν θα είναι ούτε Χαμάς-σταν ούτε Φάταχ-σταν»
Σχετικά Άρθρα
Το Ισραήλ έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εκπλήρωση των στόχων του να καταστρέψει τη Χαμάς και να πάρει πίσω τους ομήρους που κρατούνται από τους Παλαιστίνιους ενόπλους, ωστόσο διαφωνεί ως προς το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε σήμερα 12/12 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
Επαναλαμβάνοντας την παλαιότερη άρνησή του να δεχθεί την επαναφορά της διακυβέρνησης της Γάζας από την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία του προέδρου Mahmoud Abbas, ο Netanyahu δήλωσε σε ανακοίνωση ότι η Γάζα "δεν θα είναι ούτε Χαμάς-σταν ούτε Φάταχ-σταν" (η Φάταχ είναι η παράταξη του Abbas).
Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις εντός και εκτός Ισραήλ προκάλεσε μια δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού που φέρεται να συνέκρινε τις Συμφωνίες του Όσλο με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Οι Συμφωνίες του Όσλο του 1993 που υπεγράφησαν μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης οδήγησαν στη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής και καθιέρωσαν περιορισμένη παλαιστινιακή αυτονομία στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή), ο Νετανιάχου δήλωσε ότι από τότε που υπεγράφησαν οι Συμφωνίες του Όσλο ο αριθμός των Ισραηλινών που έχουν σκοτωθεί είναι παρόμοιος με τον αριθμό αυτών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, «αν και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, η ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος αντέδρασε έντονα στη σύγκριση αυτή.
Σήμερα 12/12, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα επιτρέψει το Ισραήλ «να επαναλάβει το λάθος του Όσλο», αναφερόμενος στις Συμφωνίες. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιά είναι αυτά τα λάθη.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής επεσήμανε σήμερα ότι οι δηλώσεις Netanyahu που εξισώνουν τις Συμφωνίες του Όσλο με αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου «επιβεβαιώνουν ότι διεξάγει πόλεμο του εναντίον όλων των Παλαιστινίων».
«Λέμε στον Νετανιάχου ότι το Όσλο πέθανε κάτω από τις ερπύστριες των αρμάτων μάχης του, σαρώνοντας πόλεις, χωριά και τους καταυλισμούς μας από την Τζενίν μέχρι τη Ράφα», τόνισε με ανάρτηση στο Χ ο Hussein al-Sheikh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης