Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού ουρανίου για χρήση σε πυρηνικούς σταθμούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού ουρανίου για χρήση σε πυρηνικούς σταθμούς
Η Cathy McMorris Rodgers, μιλώντας υπέρ του νομοσχεδίου, τόνισε ότι η τρέχουσα εξάρτηση των ΗΠΑ από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο τη Δευτέρα 11/12 που απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού ουρανίου για χρήση σε πυρηνικούς σταθμούς, αναφέρει το The Hill.
Η απόφαση έλαβε δικομματική υποστήριξη μετά από μια συζήτηση που περιελάμβανε ομιλητές τόσο από Ρεπουμπλικάνους όσο και από Δημοκρατικούς.
Η νομοθεσία επιδιώκει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού από τη Ρωσία, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα πυρηνικά καύσιμα των ΗΠΑ, και τίθεται σε ισχύ 90 ημέρες μετά την επίσημη υπογραφή του σε νόμο. Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα άρσης της απαγόρευσης εάν δεν υπάρχουν άλλες βιώσιμες πηγές ουρανίου για την υποστήριξη της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Το μεγαλύτερο μέρος του ουρανίου που χρησιμοποιείται στα αμερικανικά εργοστάσια εισάγεται, με περίπου το 12% αυτών των εισαγωγών το 2022 να προέρχονται από τη Ρωσία, σημείωσε μια έκθεση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η Cathy McMorris Rodgers, μιλώντας υπέρ του νομοσχεδίου, τόνισε ότι η τρέχουσα εξάρτηση των ΗΠΑ από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια, που επιδεινώνεται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Frank Pallone, με τη σειρά του, σημείωσε ότι αρχικά ήταν κατά του νομοσχεδίου επειδή ήθελε να το συνδέσει με εγχώριες επενδύσεις στον εμπλουτισμό ουρανίου.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο πού ακριβώς σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν ουράνιο - κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η χώρα θα μπορούσε να είναι το Καζακστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης