Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ουγγαρία... πετά την Ουκρανία εκτός ΕΕ - Συζήτηση για ένταξη από Ιούνιο - Ούτε ευρώ βοήθειας από τον κοινό προϋπολογισμό

H Ουγγαρία... πετά την Ουκρανία εκτός ΕΕ - Συζήτηση για ένταξη από Ιούνιο - Ούτε ευρώ βοήθειας από τον κοινό προϋπολογισμό
Το ένα τρίτο των κρατών της ΕΕ διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ υπογράμμισε ο Janos Bock
Μπλόκο στα σχέδια της Ουκρανίας τόσο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ όσο και για την παροχή οικονομικής βοήθειας από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό βάζει η Ουγγαρία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 14 - 15 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ούγγρος υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων, Janos Bock υποστήριξε πως η Ουγγαρία επιμένει πως οποιαδήποτε βοήθεια στο Κίεβο δεν πρέπει να προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ καθώς και ότι η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.
«Η Ουγγαρία δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφαση της.
Μπορούμε να μιλήσουμε για την περίοδο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου με τα κράτη – μέλη, αλλά δεν βλέπω κάποιον παράγοντα που θα μπορούσε να αλλάξει την απόφαση μας, η οποία είναι βασισμένη σε αρχές» ανέφερε μιλώντας στους F.T. o Janos Bock.
Σημειώνεται πως τόσο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσο και για την παροχή οικονομικής βοήθειας απαιτείται ομόφωνη απόφαση των 27 της ΕΕ.

Μπλόκο

Η Ουγγαρία εμποδίζει την αποδέσμευση της όγδοης δόσης στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την έγκριση των πακέτων στρατιωτικής - ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ - και μακροοικονομικής στήριξης – ύψους 50 δις ευρώ – για την Ουκρανία από την ΕΕ για την περίοδο 2024 -2027.
Επιπλέον, η Ουγγαρία αντιτίθεται και στη λήψη απόφασης κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Βοήθεια εκτός προϋπολογισμού

Όπως λέει ο Bock, η βοήθεια προς την Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, με συνεισφορές από τα κράτη – μέλη, με αμοιβαίες εγγυήσεις από τα κράτη και για μικρότερη χρονική περίοδο, δηλαδή για έναν χρόνο αντί για τέσσερα έτη και εφόσον είναι υπό της ξεκάθαρης πολιτικής ηγεσίας των κρατών – μελών.

Ένταξη σε 5 με 10 χρόνια

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban έχει επισημάνει πως η Ουγγαρία προτείνει να μην τεθεί καν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα κράτη – μέλη για αυτό το ενδεχόμενο.
Μάλιστα ο Orban, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την Ουκρανία ένα από τα πιο διεθφαρμένα κράτη παγκοσμίως, υποστήριξε πως η ένταξη της Ουκρανίας θα μπορούσε να συζητηθεί σε 5 με 10 χρόνια.

Σοβαρές επιφυλάξεις από το ένα τρίτο των κρατών – μελών της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον Bock, το ένα τρίτο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Δημοσίευμα του Euractiv υποστήριζε πως η έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα μπορούσαν να αναβληθούν για τον Μάρτιο του 2024.
Όπως λέει το δημοσίευμα, η αναβολή για τον Μάρτιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια συμβιβαστική λύση εάν η Ουγγαρία δεν συμφωνήσει κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, καθώς θα απαιτηθεί από τη Βουδαπέστη να επανεξετάσει τη θέση της στο άμεσο μέλλον.
Όπως αναφέρει το Euractiv, εάν η Ουγγαρία δεν αλλάξει την θέση της για την Ουκρανία, τότε θα καταστεί αδύνατο να προχωρήσουν και οι συνομιλίες για την ένταξη της Γεωργίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης που έχει ήδη εγκρίνει η Ουγγαρία.
Επιπλέον, το Euractiv αναφερόταν και στο μπλόκο της Ουγγαρίας στην οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο
«Εάν η Ουγγαρία μπλοκάρει το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν τη βοήθεια τους χρησιμοποιώντας πόρους από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.
Αυτή η επιλογή θα είναι πιο περίπλοκη και πιο ακριβή» επισήμανε το Euractiv.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης