Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο Biden πρέπει να έχει «ειλικρινή και ανοιχτή συνομιλία» με τον Zelensky για να τελειώσει ο πόλεμος

Guardian: Ο Biden πρέπει να έχει «ειλικρινή και ανοιχτή συνομιλία» με τον Zelensky για να τελειώσει ο πόλεμος
Στην πραγματικότητα, ο Guardian επισημαίνει μάλιστα ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα ήταν προβλέψιμα πριν από μήνες, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, κάτι που απέχει πολύ από αυτό που είχε αρχικά αναφερθεί αν σκεφτεί κανείς ότι η βρετανική εφημερίδα ήταν μια από τις πιο ηχηρές πηγές προπαγάνδας
Ο Λευκός Οίκος χρειάζεται ένα Σχέδιο Β βασισμένο στην πραγματικότητα μετά την αποτυχία της καλοκαιρινής αντεπίθεσης και την αυξανόμενη απώλεια υποστήριξης στην Ουάσιγκτον για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Volodymyr Zelensky εναντίον της Ρωσίας, υποστηρίζει η εφημερίδα Guardian.
«Ο Πρόεδρος Biden κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει τη βοήθεια για την Ουκρανία.
Δοκίμασε κάθε κόλπο: δείχνοντας τα οικονομικά οφέλη των στρατιωτικών δαπανών, τονίζοντας τις επιπτώσεις της βοήθειας στην εθνική ασφάλεια και ακόμη και κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο ότι έδωσαν στον Putin το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να ελπίζει.
Ώρες αργότερα, όλοι οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές καταψήφισαν το νομοσχέδιο που θα παρείχε περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία»
«Είναι απλώς μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για την Ουκρανία, καθώς κάτι που μέχρι πριν από μήνες θεωρούνταν σχεδόν αναπόφευκτο –η συνέχιση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τον πόλεμο– έχει γίνει εξαιρετικά αβέβαιο».
Η εφημερίδα Guardian αναφέρεται επίσης στην «τελευταία οπισθοδρόμηση για την Ουκρανία» σε σχέση με την εξέγερση της αμερικανικής αντιπολίτευσης να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το Κίεβο.
Η εξέγερση των μελών του Κογκρέσου σχετικά με τη δυνατότητα διατήρησης της πολιτικής λευκών επιταγών της κυβέρνησης του Προέδρου Biden δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ουκρανία, δεδομένης της αποτυχίας της αντεπίθεσης και της απώλειας της δυτικής υποστήριξης προς τον Zelensky.
«Ο πόλεμος στη Γάζα απομακρύνει την προσοχή και τους πόρους από την Ουκρανία και οι κατηγορίες για την αποτυχημένη χειμερινή επίθεση – μαζί με σημάδια διχόνοιας μεταξύ των Ουκρανών ηγετών – έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορες διαρροές», σκιαγραφώντας ένα ζοφερό μέλλον για την Ουκρανία και τις πολεμικές τις φιλοδοξίες.
Στην πραγματικότητα, ο Guardian επισημαίνει μάλιστα ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα ήταν προβλέψιμα πριν από μήνες, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, κάτι που απέχει πολύ από αυτό που είχε αρχικά αναφερθεί αν σκεφτεί κανείς ότι η βρετανική εφημερίδα ήταν μια από τις πιο ηχηρές πηγές προπαγάνδας.
Το αμερικανικό κοινό, κουρασμένο από δύο δεκαετίες πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν επρόκειτο ποτέ να υποστηρίξει μια αποτυχημένη σύγκρουση στην Ουκρανία, ειδικά όταν έχει ήδη κοστίσει στον Αμερικανό φορολογούμενο περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι επίσης δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα δώσουν προτεραιότητα στις αμυντικές επενδύσεις και θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του Κιέβου σε πυρομαχικά και εξοπλισμό κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής επιβράδυνσης.
Υπενθυμίζεται ότι μια πρόσφατη αποκάλυψη της Washington Post επεσήμανε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν πληρούσαν το ελάχιστο όριο επιτυχίας στην αντεπίθεση.
Σύμφωνα με την Washington Post, υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ των απόψεων στρατηγικής της Ουάσιγκτον και του Κιέβου, των κακών τακτικών αποφάσεων που έλαβε το καθεστώς και των ρωσικών αμυντικών οχυρώσεων που αποδείχθηκαν πολύ πιο αποτελεσματικές από ότι αρχικά αναμενόταν.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, Valery Zaluzhny, είπε μάλιστα στον Economist ότι ο πόλεμος βρισκόταν σε αδιέξοδο.
Ο ισχυρισμός ότι ο πόλεμος είναι αδιέξοδος είναι επίσης ψευδαίσθηση, καθώς η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει μεγάλη επίθεση για ολόκληρο το 2023, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί το 2024.
Ωστόσο, ακόμη και με το αφήγημα του αδιεξόδου ο Guardian ισχυρίζεται ότι τα πράγματα αλλάζουν.
Μετά από 18 μήνες δυτικής θριαμβευτικής ρητορικής, μια νέα πραγματικότητα αρχίζει να διαμορφώνεται.
«Τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Κίεβο και οι δυτικοί εταίροι τους πρέπει να απαντήσουν σε μερικές προκλητικές ερωτήσεις: πόση περιοχή μπορεί ρεαλιστικά να ανακτήσει η Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα;» αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης