Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ήττα, χτυπήθηκε ξανά Patriot από Kinzhal - Ο Zelensky εκλιπαρεί ΗΠΑ για επιπλέον βοήθεια, βροντερό «Όχι» από Κογκρέσο

Νέα ήττα, χτυπήθηκε ξανά Patriot από Kinzhal - Ο Zelensky εκλιπαρεί ΗΠΑ  για επιπλέον βοήθεια, βροντερό «Όχι» από Κογκρέσο
New York Times: Οι αμερικανοί στέλνουν στρατηγό στην Ουκρανία για να βοηθήσει στην χάραξη νέας στρατιωτικής στρατηγικής - Karel Rzegka (Αρχηγός στρατού Τσεχίας): Πρέπει η Ρωσία να φοβηθεί για να μην επιτεθεί - Danilov (Ουκρανία) στο BBC: Δεν τα καταφέραμε - Στο αρχείο τα βιβλία πολέμου του ΝΑΤΟ
(upd)Τρία είναι τα σημαντικότερα νέα της ημέρας στο Ουκρανικό…
Ο Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας βρίσκεται στις ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Biden εκλιπαρώντας για νέα οικονομική και στρατιωτική βοήθεια…
Η αποκάλυψη των New York Times ότι οι αμερικανοί θα στείλουν τον υποστράτηγο Antonio Aguto στην Ουκρανία για να αναπτύξει μια νέα στρατιωτική στρατηγική ώστε να ξεκινήσει μια νέα αντεπίθεση το 2024…
Οι ρώσοι χτύπησαν με Kinzhals ξανά το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot και αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο γόητρο των ΗΠΑ… το Patriot έχει αποδειχθεί τελικά ένα πολύ μέτριο σύστημα
Στο στρατιωτικό επίπεδο έπεσε η πόλη Marinka και είναι θέμα χρόνου να πέσει και η Avdiivka…
Επίσης στην περιοχή του Bakhmut οι ρώσοι ανακατέλαβαν σχεδόν όλα τα εδάφη που είχαν κερδίσει οι Ουκρανοί…
Με βάση αξιωματούχους της CIA οι ρώσοι δεν θα σταματήσουν την σύγκρουση έως ότου καταλάβουν όλες τις περιοχές του Donetsk, Luhansk, Zaporizhia και Kherson.

Το Κογκρέσο αρνήθηκε να εγκρίνει βοήθεια προς την Ουκρανία χωρίς σαφή στρατηγική

Οι Αμερικανοί βουλευτές αναμένουν σαφή στρατηγική από το Κίεβο για την έγκριση του επόμενου πακέτου βοήθειας, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson μετά τη συνάντηση με τον Volodymyr Zelensky.
«Χρειαζόμαστε μια σαφή διατύπωση της στρατηγικής που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να κερδίσει, και μέχρι στιγμής οι απαντήσεις ήταν ανεπαρκείς: δεν μας έχουν δώσει τη σαφήνεια και τη λεπτομέρεια που ζητήσαμε ξανά και ξανά», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Zelensky στις ΗΠΑ, συνάντηση με Biden, εκλιπαρεί για νέα οικονομική και στρατιωτική βοήθεια

Νωρίτερα, ο Zelensky συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden και Αμερικανούς νομοθέτες σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις για τη συνέχιση της μεγάλης κλίμακας υποστήριξη για την Ουκρανία.
Το αίτημα του Λευκού Οίκου για επιπλέον 60 δισεκατομμύρια υπέρ του συμμάχου της Ανατολικής Ευρώπης εμποδίζεται από τη Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, η πλειονότητα της οποίας θέλει να ανταλλάξει βοήθεια για ριζική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης, ενώ μια μειοψηφία αμφισβητεί γενικά τη σκοπιμότητα περαιτέρω δαπανών και ζητούν να τερματίσει η σύγκρουση.
Ο Zelensky, ο οποίος έχει ήδη φτάσει στην Ουάσιγκτον, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden, συνάντηση με όλους τους γερουσιαστές και κατ' ιδίαν συνομιλία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο ίδιος ο Zelensky είπε ότι ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο θα μιλήσουν για «τα αποτελέσματα που μπορούμε να επιτύχουμε το 2024 με βάση τα επιτεύγματα του 2023» και κατέστησε σαφές ότι οι Ουκρανοί θα χρειαστούν μαχητές, drones, εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου και συστήματα αεράμυνας γραμμής.
Το αίτημα να παρουσιαστεί ένα εφικτό πρόγραμμα δράσης για το μέλλον είναι ένα από τα βασικά που εκφράστηκαν από τους νομοθέτες μετά το φιάσκο της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Η τρίτη επίσκεψή του από την έναρξη της στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης πραγματοποιείται σε μια ατμόσφαιρα κατάρρευσης των ελπίδων για μια θεαματική ήττα της Ρωσίας, ολοένα και πιο έντονης κριτικής στον Zelensky.
Σε μια προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της βοήθειας προς την Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος προωθεί τη θέση ότι η Ρωσία, εάν δεν σταματήσει τώρα, θα επιτεθεί σε μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Επίσης τονίζουν ότι το 90% των κονδυλίων που διατίθενται στην Ουκρανία επιστρέφει στο αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα ενώ οι αμερικανοί τοποθετούν την Ρωσική Ομοσπονδία στο ίδιο επίπεδο με το παλαιστινιακό κίνημα Hamas που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας.

Λευκός Οίκος: Τα χρήματα για την Ουκρανία επαρκούν για μερικές εβδομάδες

Η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει κεφάλαια για «μερικές εβδομάδες» και δύο πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ο John Kirby, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, σε συνέντευξή του στο CNN.
«Χρειαζόμαστε αυτήν την πρόσθετη χρηματοδότηση. Έχουμε ακόμα μερικές εβδομάδες» είπε.
Ο Kirby είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, στην επικείμενη συνάντησή του με τον Volodymyr Zelensky την Τρίτη, θα υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται σκληρά» για να περάσει ένα αίτημα για πρόσθετες πιστώσεις προς το Κίεβο παρά τις αντιδράσεις του Κογκρέσου.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία εάν ξεμείνει από χρήματα, αλλά χωρίς αυτά λίγα μπορούμε να κάνουμε» είπε.
Σύμφωνα με τον Kirby, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες και πιθανόν ένα ακόμη πριν από το τέλος του έτους.
«Αλλά αυτό είναι όλο. Το δοχείο είναι άδειο εάν δεν λάβουμε πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία» είπε ο αξιωματούχος.

Lloyd Austin (Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ουκρανία να δημιουργήσει στρατεύματα ικανά να συγκρατήσουν τη Ρωσία στο μέλλον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να βοηθήσουν την Ουκρανία να πετύχει στο πεδίο της μάχης και να οικοδομήσει έναν στρατό ικανό να αποτρέψει τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο αρχηγός του Πενταγώνου Lloyd Austin.
«Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εδραιώσει και να επεκτείνει τις πολεμικές της ικανότητες και να οικοδομήσει μια μελλοντική δύναμη ικανή να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα τα επόμενα χρόνια», είπε ο Lloyd Austin κατά τη διάρκεια κοινής εμφάνισης με τον Zelensky
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου τόνισε ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο «παραμένει ακλόνητη».
Είμαστε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να πολεμήσει για την προστασία του εδάφους και των πολιτών της. Δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε τη Ρωσία από οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο Lloyd Austin.
Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και για την παγκόσμια ασφάλεια του 21ου αιώνα γενικότερα.
Η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Πρόεδρος Putin τόνισε ότι στόχος στόχο του είναι «η προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακοποίηση και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για 8 χρόνια».
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις χτυπούν μόνο τη στρατιωτική υποδομή και τα ουκρανικά στρατεύματα και, από τις 25 Μαρτίου, ολοκλήρωσαν τα κύρια καθήκοντα του πρώτου σταδίου - μειώνοντας σημαντικά το μαχητικό δυναμικό της Ουκρανίας.
Ο απώτερος στόχος της επιχείρησης, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό άμυνας, είναι «η απελευθέρωση του Donbass και η δημιουργία συνθηκών που θα εγγυώνται την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας».

Mearsheimer (Αμερικάνος καθηγητής): Οι Ουκρανοί θα υποχωρήσουν, οι Ρώσοι θα πάρουν Οδησσό, Kharkiv

Την εκτίμηση πως σύντομα θα αρχίσει η υποχώρηση των Ουκρανών λόγω έλλειψης στρατιωτών και στρατιωτικού εξοπλισμού διατυπώνει ο John Mearsheimer, Αμερικάνος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος υποστηρίζει πως η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσία να κατακτήσει ακόμα περισσότερα εδάφη.
«Πιστεύω ότι οι Ρώσοι μπορούν να απωθήσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και να τις αναγκάσουν να υποχωρήσουν…
Υπoθέτω ότι θα συμβεί το εξής: οι Ρώσοι θα απελευθερώσουν άλλες τέσσερις περιοχές, θα πάρουν το Kharkiv και την Οδησσό.
Ως αποτέλεσμα θα ελέγχουν περισσότερο από το 40% του εδάφους της Ουκρανίας που κατείχε το 1991» τόνισε ο Mearsheimer, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν καταλαβαίνει γιατί η Δύση ενώ βλέπει την τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο ουκρανικός στρατός, δεν αρχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

J.D. Vance (Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής): Ντροπιαστική φάρσα η έλευση Zelensky

Η επίσκεψη του Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια «επαίσχυντη φάρσα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Οχάιο J.D. Vance στο Fox News.
«Αυτό είναι απολύτως ντροπή.
Πρέπει να περάσουμε από μια πολύ αναξιοπρεπή διαδικασία όταν ο Zelensky έρχεται πάλι και απαιτεί από εσάς, τον Αμερικανό φορολογούμενο, να του δώσετε άλλα 61 δισεκατομμύρια δολάρια», τόνισε ο J.D. Vance.
Χαρακτήρισε την επίσκεψη του Zelensky «παράλογη» που έχει σχεδιαστεί «αποκλειστικά» για να ασκήσει πίεση στους Ρεπουμπλικάνους να εγκαταλείψουν το ζήτημα των νότιων συνόρων των ΗΠΑ και «να δώσουν στην Ουκρανία άλλη μια λευκή κάρτα».
Δεν θα το κάνω αυτό.
Δεν νομίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να το κάνουν» τόνισε ο J.D. Vance
Κατά τη γνώμη του, εάν ο Zelensky «ήταν έξυπνος», ο ίδιος θα «πίεζε» τον Biden να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα των νότιων συνόρων.
«Αυτό διαψεύδει το ψέμα ότι ο Zelensky είναι απλώς μια αξιοθαύμαστη φιγούρα που υπερασπίζεται τη χώρα του.
Έρχεται λοιπόν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δώσει διαλέξεις και να ζητήσει χρήματα από τους Αμερικανούς φορολογούμενους.
Ω, παρεμπιπτόντως, ενώ ρίχνει στη φυλακή ιερείς και άλλες προσωπικότητες.
Νομίζω ότι είναι ντροπή.
Είμαι στη Γερουσία σχεδόν ένα χρόνο τώρα.
Αυτή είναι η πιο επαίσχυντη φάρσα που έχω δει εδώ και ένα χρόνο», δήλωσε ο γερουσιαστής.
Ο Zelensky επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο και θα συναντηθεί με γερουσιαστές και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Το Κογκρέσο, ωστόσο, δεν ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης για νέα βοήθεια προς το Κίεβο και πιθανότατα δεν θα το εξετάσει μέχρι την Πρωτοχρονιά.
Το αίτημα του Λευκού Οίκου για επιπλέον 60 δισεκατομμύρια μπλοκάρεται από τη Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, η πλειοψηφία της οποίας θέλει να ανταλλάξει βοήθεια για ριζική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης, ενώ μια μειοψηφία αμφισβητεί γενικά τη σκοπιμότητα περαιτέρω δαπανών και ζητά προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν τον κατάλογο κυρώσεων για τη Ρωσική Ομοσπονδία, προσθέτοντας δεκάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Διευκρίνισαν δε ότι η λίστα περιλαμβάνει περίπου 240 δομές, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών με έδρα τη Ρωσία, την Κιργιζία, την Κίνα, τα ΗΑΕ, τη Σιγκαπούρη, το Τατζικιστάν, την Τουρκία, την Ελβετία, καθώς και την Κύπρο, τις Μαλδίβες και το νησί Τζέρσεϊ.
Ειδικότερα, ο κατάλογος κυρώσεων περιελάμβανε:

  • την Expobank, η οποία συγκαταλέγεται στις 40 μεγαλύτερες τράπεζες στη Ρωσία.
  • την εταιρεία εξόρυξης χρυσού Highland Gold και ο ιδιοκτήτης της Vladislav Sviblov.
  • τον διακανονισμό μη τραπεζικό πιστωτικό οργανισμό Metallurg·
  • τρία πλοία ξηρού φορτίου υπό ρωσική σημαία "Arkady Chernyshev", "Kapitan Yakubovich" και "Maria" και τη συνδεδεμένη πλοιοκτήτρια εταιρεία IBEX Shipping·
  • τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού Vysochaishy, Chukchi Mining and Geological Company" και "Kamchatka Gold".
  • την αυτοκινητοβιομηχανία Motorinvest
  • τις εταιρείες "Gazprom Linde Engineering" και "Northern Technologies"·
  • την Kazankompressormash

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας Igor Afanasyev, Boris Bernikov, Ruslan Bulatov, Alexander Cherkovsky, Sergei Dokuchaev, Vladimir Gugnin, Zarakh Iliev, Andrey Kazazaev, Daria Khorkina, Roman Kotekin, Vladimir Krylov, Alexander Pan, Alexander Potapov, Vasily Shupranov, Vladislav Sviblov, Ivan Tavrin, Dmitry Veleslavov και Andrey Zelvsky. Επιπλέον, η λίστα περιελάμβανε δύο πολίτες του Πακιστάν, έναν υπήκοο Κίνας, έναν υπήκοο της Δημοκρατίας της Κορέας και έναν υπήκοο Τουρκίας.

Welt: Κολοσσιαία πίεση από τους Ρώσους – Οι Ουκρανοί αμύνονται παντού

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ασκούν κολοσσιαία πίεση στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες πλέον έχουν περάσει σε θέσεις άμυνας σε ολόκληρη σχεδόν τη γραμμή του μετώπου.

«Όλοι βλέπουν ότι τώρα η Ουκρανία έχει περάσει σε άμυνα σχεδόν σε όλους τους τομείς του μετώπου.
Η πίεση από τους Ρώσους είναι κολοσσιαία.
Χωρίς τη βοήθεια της Δύσης, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία πιθανότητα να επιβιώσουν έναντι του ρωσικού στρατού.
Προς το παρόν, ωστόσο, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό η Δύση θα είναι σε θέση να υποστηρίζει την Ουκρανία» υπογραμμίζει ο Christoph Wanner από το τηλεοπτικό κανάλι της Welt.

Krivonos (Ουκρανός απόστρατος στρατηγός): Σπαρμένα με τάφους στρατιωτών… τα χωράφια

Το Κίεβο αγνοεί τι συμβαίνει στο μέτωπο αναφέρει ο απόστρατος Ουκρανός στρατηγός Sergei Krivonos, ο οποίος υποστηρίζει πως αυξάνεται η δυσαρέσκεια στο στράτευμα για την κατάσταση στην χώρα.
«Στο μέτωπο, η δυσαρέσκεια για την κατάσταση στη χώρα μεγαλώνει.
Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον αρκετές θέσεις σε νεκροταφεία, ολόκληρα χωράφια είναι σπαρμένα με τάφους» λέει ο Krivonos, ο οποίος τονίζει ότι ενώ οι στρατιώτες πολεμούν στο μέτωπο, η ζωή στο Κίεβο συνεχίζεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.
«Η κυβέρνηση δεν βοηθά τους στρατιώτες με κανέναν τρόπο» επισημαίνει ο Krivonos, αναφέροντας ως παράδειγμα τη διαφήμιση για την έναρξη λειτουργίας τρένου για τα Καρπάθια για τους λάτρεις του σκι.
«Αυτό εξοργίζει τους στρατιωτικούς» επισημαίνει ο Krivonos.

New York Times: Η Ουκρανία δεν κατανοεί πόσο ασταθής είναι η περαιτέρω χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ

Πολλοί Ουκρανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δεν καταλαβαίνουν πόσο ασταθής είναι η περαιτέρω χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφουν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους.
Πολλοί Ουκρανοί δεν συνειδητοποιούν πόσο επισφαλής είναι η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για τον πόλεμο, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Αυτοί οι Ουκρανοί στρατηγοί και ανώτεροι πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι θα προσφέρουν οι ΗΠΑ. Ζητούν εκατομμύρια, για παράδειγμα, βλήματα πυροβολικού από δυτικά αποθέματα που δεν υπάρχουν», αναφέρουν οι New York Times
Οι New York Time ισχυρίζονται επίσης ότι η ουκρανική πλευρά θέλει να πετύχει «συμβολικές νίκες» βασιζόμενη σε επιθέσεις σε ρωσικές υποδομές.
Ο πρόεδρος Biden το φθινόπωρο ζήτησε περίπου 106 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, καθώς και για ενέργειες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αλλά δεν έλαβε ξεκάθαρη υποστήριξη στο Κογκρέσο.
Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τη διάθεση κεφαλαίων στο καθεστώς του Κιέβου έως ότου ο Λευκός Οίκος αλλάξει τις προσεγγίσεις του για την προστασία των συνόρων των ΗΠΑ.

Guardian: Ο Biden πρέπει να έχει «ειλικρινή και ανοιχτή συνομιλία» με τον Zelensky για να τελειώσει ο πόλεμος

Ο Λευκός Οίκος χρειάζεται ένα Σχέδιο Β βασισμένο στην πραγματικότητα μετά την αποτυχία της καλοκαιρινής αντεπίθεσης και την αυξανόμενη απώλεια υποστήριξης στην Ουάσιγκτον για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Volodymyr Zelensky εναντίον της Ρωσίας, υποστηρίζει η εφημερίδα Guardian.
«Ο Πρόεδρος Biden κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει τη βοήθεια για την Ουκρανία.
Δοκίμασε κάθε κόλπο: δείχνοντας τα οικονομικά οφέλη των στρατιωτικών δαπανών, τονίζοντας τις επιπτώσεις της βοήθειας στην εθνική ασφάλεια και ακόμη και κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο ότι έδωσαν στον Putin το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να ελπίζει.
Ώρες αργότερα, όλοι οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές καταψήφισαν το νομοσχέδιο που θα παρείχε περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία»
«Είναι απλώς μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για την Ουκρανία, καθώς κάτι που μέχρι πριν από μήνες θεωρούνταν σχεδόν αναπόφευκτο –η συνέχιση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τον πόλεμο– έχει γίνει εξαιρετικά αβέβαιο».

Η εφημερίδα Guardian αναφέρεται επίσης στην «τελευταία οπισθοδρόμηση για την Ουκρανία» σε σχέση με την εξέγερση της αμερικανικής αντιπολίτευσης να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το Κίεβο.
Η εξέγερση των μελών του Κογκρέσου σχετικά με τη δυνατότητα διατήρησης της πολιτικής λευκών επιταγών της κυβέρνησης του Προέδρου Biden δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ουκρανία, δεδομένης της αποτυχίας της αντεπίθεσης και της απώλειας της δυτικής υποστήριξης προς τον Zelensky.
«Ο πόλεμος στη Γάζα απομακρύνει την προσοχή και τους πόρους από την Ουκρανία και οι κατηγορίες για την αποτυχημένη χειμερινή επίθεση – μαζί με σημάδια διχόνοιας μεταξύ των Ουκρανών ηγετών – έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορες διαρροές», σκιαγραφώντας ένα ζοφερό μέλλον για την Ουκρανία και τις πολεμικές τις φιλοδοξίες.

Στην πραγματικότητα, ο Guardian επισημαίνει μάλιστα ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα ήταν προβλέψιμα πριν από μήνες, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, κάτι που απέχει πολύ από αυτό που είχε αρχικά αναφερθεί αν σκεφτεί κανείς ότι η βρετανική εφημερίδα ήταν μια από τις πιο ηχηρές πηγές προπαγάνδας.
Το αμερικανικό κοινό, κουρασμένο από δύο δεκαετίες πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν επρόκειτο ποτέ να υποστηρίξει μια αποτυχημένη σύγκρουση στην Ουκρανία, ειδικά όταν έχει ήδη κοστίσει στον Αμερικανό φορολογούμενο περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι επίσης δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα δώσουν προτεραιότητα στις αμυντικές επενδύσεις και θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του Κιέβου σε πυρομαχικά και εξοπλισμό κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής επιβράδυνσης.
Υπενθυμίζεται ότι μια πρόσφατη αποκάλυψη της Washington Post επεσήμανε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν πληρούσαν το ελάχιστο όριο επιτυχίας στην αντεπίθεση.
Σύμφωνα με την Washington Post, υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ των απόψεων στρατηγικής της Ουάσιγκτον και του Κιέβου, των κακών τακτικών αποφάσεων που έλαβε το καθεστώς και των ρωσικών αμυντικών οχυρώσεων που αποδείχθηκαν πολύ πιο αποτελεσματικές από ότι αρχικά αναμενόταν.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, Valery Zaluzhny, είπε μάλιστα στον Economist ότι ο πόλεμος βρισκόταν σε αδιέξοδο.
Ο ισχυρισμός ότι ο πόλεμος είναι αδιέξοδος είναι επίσης ψευδαίσθηση, καθώς η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει μεγάλη επίθεση για ολόκληρο το 2023, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί το 2024.
Ωστόσο, ακόμη και με το αφήγημα του αδιεξόδου ο Guardian ισχυρίζεται ότι τα πράγματα αλλάζουν.
Μετά από 18 μήνες δυτικής θριαμβευτικής ρητορικής, μια νέα πραγματικότητα αρχίζει να διαμορφώνεται.
«Τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Κίεβο και οι δυτικοί εταίροι τους πρέπει να απαντήσουν σε μερικές προκλητικές ερωτήσεις: πόση περιοχή μπορεί ρεαλιστικά να ανακτήσει η Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα;» αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

Danilov (Ουκρανία) στο BBC: Δεν τα καταφέραμε - Στο αρχείο τα βιβλία πολέμου του ΝΑΤΟ

Η αντεπίθεση μας δεν πέτυχε, δεν τα καταφέραμε υποστήριξε ο Oleksiy Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας
, τονίζοντας ότι οι ελπίδες για την αντεπίθεση δεν έγιναν πραγματικότητα.
«Τον Μάιο κάθε Ουκρανός πολίτης ήθελε ο πόλεμος να τελειώσει γρήγορα.
Υπήρχαν ελπίδες, αλλά δεν έγιναν πραγματικότητα.
Το γεγονός ότι υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας εδώ και δύο χρόνια, είναι ήδη μια μεγάλη νίκη» είπε μιλώντας στο BBC o Danilov, ο οποίος πριν από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης έκανε λόγο για μια ιστορική ευκαιρία για την Ουκρανία.
Στις δηλώσεις του ο Danilov υποστήριξε πως υπήρξε υπερ-αισιοδοξία.
«Οι άνθρωποι μερικές φορές κάνουν λάθη.
Δεν μπορείς πάντα στη ζωή σου να παίρνεις άριστα» είπε ο Danilov, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στο μέτωπο είναι πολύ δύσκολη.
«Τα παλιά βιβλία πολέμου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΝΑΤΟ, πρέπει να σταλούν πίσω στα αρχεία.
Δεν υπήρξε ένας πόλεμος σαν και αυτός που έχουμε στην πατρίδα μου, όχι μόνο στον 20ο αιώνα, αλλά και στον 21ο αιώνα» υποστήριξε ο Danilov αναφέροντας πως οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να πολεμούν.
Επιπλέον, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, αν και δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος της βοήθειας.
«Θα είμαστε χαρούμενοι, εάν λάβουμε ένα δώρο πριν από τα Χριστούγεννα.
Αλλά ακόμα και αν συμβεί λίγο αργότερα, δεν θα πρόκειται για τραγωδία» τόνισε ο Danilov.
Ερωτηθείς για το εάν η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο, εάν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, o Danilov αρνήθηκε να απαντήσει, αναφέροντας πως η αλήθεια είναι με το μέρος μας.
«Θα μας καταστρέψει ο Putin μπροστά στα μάτια της ανθρωπότητας;
Θα σκοτώσει τα παιδιά μας, τις γυναίκες μας, τους ηλικιωμένους μας;
Και θα παρακολουθεί ο κόσμος με κλειστά τα μάτια;
Σε αυτήν την περίπτωση, το ερώτημα είναι: σε τι κόσμο ζούμε;» διερωτήθηκε ο Danilov, ο οποίος διέψευσε ότι υπάρχει ένταση μεταξύ του προέδρου Zelensky και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluznhny.

Dmitry Polyansky (Εκπρόσωπος Ρωσίας ΟΗΕ): Τα αμερικανικά όπλα που βρίσκονται ή θα φθάσουν στην Ουκρανία θα καταστραφούν

Ανεξάρτητα από το πόσα όπλα ικέτευσε να πάρει ο Zelensky κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλα θα καταστραφούν, δήλωσε ο Dmitry Polyansky, πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον οργανισμό του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Zelensky βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Κατά την πρώτη του ομιλία στη στρατιωτική ακαδημία, επέκρινε το Κογκρέσο για τις καθυστερήσεις του στη συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία και άρχισε ξανά να εκλιπαρεί για όπλα. Επίσης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden και να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του Κογκρέσου.
«Ανεξάρτητα από το πόσα όπλα εκλιπαρεί ο Ουκρανός δικτάτορας κατά τη διάρκεια του αρχικού σόου του στο τσίρκο με το απλωμένο χέρι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλα είτε θα τεμαχιστούν από τον ρωσικό στρατό στο πεδίο της μάχης ή απλά θα καταστραφούν.
Αυτό είναι ήδη αναγνωρισμένο από τους δυτικούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες», είπε ο Polyansky.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την εκπλήρωση των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε για να σώσει τις ζωές των κατοίκων του Luhansk και του Donetsk.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και αυτή η ιστορία θα έχει σίγουρα ένα τέλος σύντομα, κάτι που δεν θα αρέσει σε εσάς και σε άλλους που θωρακίζουν το καθεστώς Zelensky, είτε σας αρέσει είτε όχι. Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε;
Δουλέψατε σκληρά για αυτό το σκοπό Σας συμβουλεύω να προετοιμαστείτε γι' αυτό και να βγάλετε τα απαραίτητα συμπεράσματα το συντομότερο δυνατό, προτού το βυθιζόμενο καθεστώς του Κιέβου σας παρασύρει στη χοάνη του», είπε ο Polyansky, απευθυνόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

New York Times: Οι αμερικανοί στέλνουν στρατηγό στην Ουκρανία για να βοηθήσει στην χάραξη νέας στρατιωτικής στρατηγικής

Το αμερικανικό Πεντάγωνο θα στείλει τον υποστράτηγο Antonio Aguto στο Κίεβο για να αναπτύξει μια νέα στρατιωτική στρατηγική, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας ακόμη, γράφει η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.
«Οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αναζητούν μια νέα στρατηγική που μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζουν το 2024 στο πλαίσιο μιας νέας αντεπίθεσης», αναφέρει η εφημερίδα New York Times.
Σύμφωνα με τους New York Times, για τους σκοπούς αυτούς το Πεντάγωνο θα στείλει τον Αντιστράτηγο Antonio Aguto από την Γερμανία στην Ουκρανία.
Αναμένεται ότι θα παραμείνει στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι θα είναι σε θέση να δώσει στη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πιο λεπτομερείς συμβουλές. Ωστόσο, η παρουσία του Aguto στο Κίεβο θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς την εγκατάλειψη της μόνιμης ανάπτυξης στρατιωτικών συμβούλων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πηγές στους New York Times, Αμερικανοί και Ουκρανοί σύμβουλοι ελπίζουν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της νέας στρατηγικής κατά τη διάρκεια ασκήσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Ενώ η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει μια επίθεση με την ελπίδα να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή, οι Αμερικανοί σύμβουλοι προωθούν μια πιο συγκρατημένη επιλογή που θα συνεπαγόταν τη διατήρηση της υπάρχουσας επικράτειας με στόχο την δημιουργία νέων δυνάμεων σε ένα χρόνο.
Οι New York Times ισχυρίζονται ότι στόχος αυτής της στρατηγικής θα είναι να δημιουργηθεί μια σημαντική δύναμη που η Ρωσία θα πρέπει να υπολογίσει και να ξεκινήσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στα τέλη του 2024 ή το 2025.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας Rustem Umerov συζήτησε με τον αρχηγό του Πενταγώνου Lloyd Austin τους στρατηγικούς στόχους και το επιχειρησιακό σχέδιο της Ουκρανίας για το 2024.
Τα μέρη συζήτησαν επίσης την κοινή αμυντική συνεργασία, την προσέλκυση επενδύσεων στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, την ενίσχυση της αεράμυνας και την εντατικοποίηση της κατασκευής οχυρώσεων.
Ο Umerov ισχυρίστηκε ότι το τμήμα του έχει ακόμη σχέδιο στρατιωτικής δράσης για το 2024.
Την ίδια στιγμή, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αρνήθηκαν να υποστηρίξουν πρόσθετες δαπάνες για την Ουκρανία μέχρι να δουν μια νέα στρατηγική, αναφέρουν οι New York Times.
Ωστόσο με βάση τους New York Times πολλοί αναλυτές εξέφρασαν φόβους ότι το 2024 η σύγκρουση θα μετατραπεί σε παρατεταμένη αντιπαράθεση.
Κάποιοι στις προβλέψεις τους συγκρίνουν το 2024 με το 1916, που έγινε η πιο αιματηρή χρονιά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Karel Rzegka (Αρχηγός στρατού Τσεχίας): Πρέπει η Ρωσία να φοβηθεί για να μην επιτεθεί

Μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία μπορεί να αποφευχθεί μόνο μέσω εκφοβισμού, δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τσεχικής Δημοκρατίας, Karel Rzegka.
«Η Ρωσία πρέπει πραγματικά να δει ότι έχουμε την ικανότητα και τη θέληση να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας.
Ο Karel Rzegka είπε επίσης ότι ένας «πόλεμος με τη Ρωσία» δεν είναι αδιανόητος, αν και απίθανος αυτή τη στιγμή.
Ταυτόχρονα, ζήτησε να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία, κατά τη γνώμη του, «αγοράζει χρόνο» για την Ευρώπη.
Νωρίτερα, η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Jana Chernokhova δήλωσε ότι η Τσεχία δεν μπορεί πλέον να μεταφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο από τα αποθέματά της.
Ο πρωθυπουργός Petr Fiala ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να προμηθεύσει όπλα που παράγονται από επιχειρήσεις της τσεχικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν αποτελεί απειλή για καμία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

Alexey Pushkov (Ρώσος Βουλευτής): Οι δηλώσεις του στρατηγού Karel Rzegka έχουν μηδενική αξία

Η αξία των λόγων του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του στρατού της Τσεχίας Karel Rzegka για μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία είναι κοντά στο μηδέν, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο βουλευτής Alexey Pushkov.
Όπως δήλωσε ο Τσέχος στρατηγός Karel Rzegka, μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία μπορεί να αποφευχθεί μόνο μέσω εκφοβισμού.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ένας «πόλεμος με τη Ρωσία» δεν είναι αδιανόητος, αν και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο αυτή τη στιγμή.
«Η αξία της γνώμης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τσεχικής Δημοκρατίας είναι κοντά στο μηδέν.
Η Τσεχία είναι μια χώρα με 10 εκατομμύρια ανθρώπους και έναν ασήμαντο στρατό.
Οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί της είναι υπερφίαλοι, αφού η Τσεχία είναι μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Alexey Pushkov.
Σύμφωνα με τον Alexey Pushkov, ένα τέτοιο θέμα όπως ο «πόλεμος με τη Ρωσία» δεν συζητείται καν σοβαρά από τις χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν τις κατάλληλες δυνατότητες με την Τσεχική Δημοκρατία και οι αποφάσεις για αυτό το θέμα λαμβάνονται «μακριά από την Πράγα».
«Και όταν κάποιος Τσέχος στρατηγός ισχυρίζεται ότι μπορεί να φανταστεί έναν πόλεμο με τη Ρωσία, φαίνεται πομπώδες και ανόητο, αφού τίποτα απολύτως δεν εξαρτάται από τη χώρα του»

Scott Ritter (Πρώην CIA): Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει μόνο με τους όρους της Ρωσίας

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει με τους όρους που υπαγορεύει η Ρωσία, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Scott Ritter.
Οι μάχες θα σταματήσουν όταν η Ρωσία καθορίσει τις προϋποθέσεις για την παράδοση της Ουκρανίας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Γνωρίζουμε επίσης με βεβαιότητα ότι ολόκληρη η επικράτεια των περιοχών Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhia θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, όπως αναφέρεται στο Σύνταγμά της», προέβλεψε ο Scott Ritter.
Ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών Scott Ritter πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει ποτέ η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ Δεν μπορεί να γίνει λόγος για διαπραγματεύσεις σε αυτό το θέμα, αφού η Ρωσία κέρδισε μια πλήρη στρατηγική νίκη, τόνισε ο Scott Ritter.
Πρόσφατα, ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Zelensky , δήλωσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία και ότι το Κίεβο είναι ενάντια σε οποιοδήποτε σενάριο κατάπαυσης του πυρός, καθώς αυτό θα σήμαινε πραγματική νίκη για τη Ρωσία.

Florian Philippot (Γάλλος Πολιτικός): Ο Zelensky θα αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Davos 14/1/2024

Οι «κύριοι» που καθοδηγούν τον Zelensky θα τον αναγκάσουν να διαπραγματευτεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο τον Ιανουάριο του 2024 στο Davos, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο ηγέτης του κόμματος Γάλλοι Πατριώτες, Florian Philippot.
«Είναι δύσκολο για τον Zelensky: Τα αφεντικά του στο Davos θα τον βάζουν στη θέση του!
Εκεί, στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Φόρουμ στο Davos τον Ιανουάριο του 2024, ο Zelensky θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο!
Έτσι, ο Florian Philippot σχολίασε τα δημοσιεύματα των ελβετικών μέσων ενημέρωσης ότι ο Zelensky, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αργεντινή , ανακοίνωσε «απροσδόκητα» μια νέα συνάντηση στο Davos για να συζητηθεί το «ειρηνευτικό σχέδιο».
Ο επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών, Nicolas Bidot, επιβεβαίωσε ότι η επόμενη συνάντηση των συμβούλων εθνικής ασφάλειας για την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης» θα πραγματοποιηθεί στο Davos στις 14 Ιανουαρίου 2024, πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Σύμφωνα με τον Florian Philippot, οι «ιδιοκτήτες» εγκαταλείπουν «την μαριονέτα τους» με φόντο την αποτυχία της αντεπίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων , συνειδητοποιώντας ότι «το θέμα έχει χαθεί».
«Η ολιγαρχία το τρέφει, το χρησιμοποιεί και μετά το πετάει!
Ο Zelensky το καταλαβαίνει αυτό από τη δική του εμπειρία!" – πρόσθεσε ο πολιτικός, καλώντας «να σταματήσει η χρηματοδότηση όλων αυτών».
Η «φόρμουλα ειρήνης», που αναπτύχθηκε και προωθείται από το Κίεβο, απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την παροχή ευρωατλαντικών εγγυήσεων ασφάλειας και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη διερεύνηση των «εγκλημάτων πολέμου» που αποδίδονται στη Ρωσία.
Η «φόρμουλα» του Κιέβου θεωρείται για την Ρωσία εντελώς εκτός πραγματικότητας.

Andrey Marochko (αντισυνταγματάρχης Luhansk): Τα όπλα της Δύσης άρχισαν να αποτυγχάνουν μαζικά

Ο δυτικός εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας άρχισαν να αποτυγχάνουν μαζικά λόγω της βροχόπτωσης με τη μορφή παγωμένης βροχής στο Luhansk, δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, απόστρατος αντισυνταγματάρχης του Luhansk Andrey Marochko.
«Λόγω βροχοπτώσεων με τη μορφή χιονιού και βροχής, καθώς και μιας σειράς αλλαγών στις χαμηλές θερμοκρασίες, οι ένοπλοι σχηματισμοί της Ουκρανίας άρχισαν να αντιμετωπίζουν τεράστιες καταστροφές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που προμήθευε η Δύση...
«Σφήνες» συμβαίνουν συχνά στα όπλα και οι μηχανισμοί αποτυγχάνουν», είπε ο Marochko.
Πρόσθεσε ότι λόγω της κακοκαιρίας, τα δυτικά φορητά όπλα επίσης καταστρέφονται και απαιτούν συνεχή συντήρηση.
Ένα άλλο πρόβλημα για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο πάγος των τεθωρακισμένων οχημάτων, σύμφωνα με τον Marochko, δεν επιτρέπει στο πλήρωμα να μπει γρήγορα μέσα και να χρησιμοποιήσει τα οχήματα, αφού παγώνουν στο έδαφος.
Ο ουκρανικός στρατός πρέπει να ζεστάνει τον εξοπλισμό του για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που ξεσκεπάζει τις θέσεις του.
Η βροχή πάγου εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία είναι θετική σε υψόμετρο 1000-1500 μέτρων, το χιόνι λιώνει, αλλά στη συνέχεια, πέφτοντας σε χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, το νερό που προκύπτει παγώνει γρήγορα.

Military Watch Magazine: Ανίκητο το ρωσικό μαχητικό Su-35 – Τις περισσότερες νίκες σε αερομαχίες

Ως το πιο ετοιμοπόλεμο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος προβάλλει το Su-35,
το οποίο χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Military Watch Magazine, «το Su-35 αποτελεί το πιο ετοιμοπόλεμο ρωσικό αεροσκάφος, το οποίο έχει καταρρίψει δεκάδες αεροσκάφη πάνω από τους ουρανούς της Ουκρανίας και έχει φέρει τις περισσότερες νίκες σε αερομαχίες από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει πως δεν υπάρχει όμοιο του Su-35 όσον αφορά στην εξουδετέρωση της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού.
Επιπλέον, αναφέρει το Military Watch Magazine, ότι το Su-35 έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες για ηλεκτρονικό πόλεμο και ότι μπορεί να σαρώσει πολλούς στόχους εντός ελάχιστου χρονικού διαστήματος.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ένα Su-35 κατέστρεψε σταθμό ραντάρ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην κατεύθυνση Svatovsk.
To Su-35 είναι ένα υπερ-εξελιγμένο μαχητικό 4++ γενιάς, το οποίο φέρει πολλές τεχνολογίες 5ης γενιάς.
Είναι εξοπλισμένο με ένα νέο σύστημα αεροηλεκτρονικής, με ένα ραντάρ με πολύ μεγάλη εμβέλεια ανίχνευσης εναέριων στόχων και με αυξημένο αριθμό στόχων που παρακολουθούνται και που πλήττονται ταυτόχρονα.
Όσον αφορά τους κινητήρες του, αυτοί είναι ικανοί να αποδώσουν ταχύτητες της τάξης των 2.500 χιλιομέτρων την ώρα τη στιγμή που το μαχητικό μπορεί να φέρει έως και 8 τόνους πολεμικού φορτίου στον αέρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν για δεύτερη φορά το σύστημα Patriot με υπερηχητικό Kinzhal

Οι ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα δέχθηκαν άλλη μια μαζική επίθεση ρωσικών drones και πυραύλων. Ουκρανικές πηγές ανέφεραν επιθέσεις ρωσικών UAV Geran στις περιοχές του Mykolaiv, Kirovograd και Odessa.
Ρωσικά drones επιτέθηκαν επίσης σε στόχους στην πόλη Snegirevka στην περιοχή Kherson.
Το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου 2023, ρωσικοί πύραυλοι επιτέθηκαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας το Κίεβο.
Οι τοπικές ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι υπερηχητικές πύραυλοι Kinzhal έπληξαν στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις υποδομής.
Ωστόσο, το Κίεβο δεν διευκρίνισε ότι στόχος ήταν το διαβόητο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot των ΗΠΑ που είχε αναπτυχθεί στην ανατολική όχθη του Δνείπερου στην πόλη, το οποίο και χτυπήθηκε.
Ακόμη και αν η επίθεση είχε γίνει αντιληπτή εκ των προτέρων, το σύστημα Patriot δύσκολα θα μπορούσε να την αποκρούσει.
Στις 16 Μαΐου 2023, στην ίδια πόλη του Κιέβου, το σύστημα Patriot μαγνητοσκοπήθηκε να εκτοξεύει όλα του τα πυρομαχικά, 32 βλήματα, αλλά αποτυγχάνοντας να σταματήσει τους ρωσικούς Kinzhals.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στην επίθεση αυτή καταστράφηκε το σύστημα ελέγχου ραντάρ και πέντε εκτοξευτές.
Τα αποτελέσματα της νέας επίθεσης στο αμερικανικό σύστημα Patriot δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί δηλαδή πόση ζημιά υπέστη.

Τρόμος οι Kinzhals

Ο ουκρανικός στρατός φοβάται τόσο πολύ τα ρωσικά Kinzhals που όταν τα MiG-31K απογειώνονται στη Ρωσία, κηρύσσουν αεροπορική συναγερμό σε όλη τη χώρα.
Αυτό, φυσικά, μόνο αν το προσέξουν.
Στο μεταξύ, ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, Alexander Syrsky, επιβεβαίωσε επίσημα τη δύσκολη κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο στην Ουκρανία.
Επί του παρόντος, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, γεγονός που καθιστά την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για τους αμυνόμενους Ουκρανούς στρατιωτικούς.
Ο ουκρανικός στρατός αναγκάζεται να ενισχύσει την άμυνά του και να εξοικονομήσει πυρομαχικά.

Ο ουκρανικός στρατός αναγνωρίζει την απώλεια θέσεων στη Marinka, σημειώνοντας ότι οι θέσεις τους είναι χειρότερες στην Avdeevka, στην περιοχή Bakhmut.
Η επιδείνωση των στρατηγικών ουκρανικών θέσεων στο Donbass είναι άμεση συνέπεια της αποτυχίας της αντεπίθεσης του Κιέβου, όπου το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας έχασε επιχειρησιακές και στρατηγικές εφεδρείες.
Μετά τις πολύμηνες αιματηρές μάχες στο Νότο, χρειάστηκε επειγόντως να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην Ανατολή και να απομακρύνουν βιαστικ&am

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης