Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Εκτόξευσε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου πάνω από το νότιο Λίβανο

Ισραήλ: Εκτόξευσε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου πάνω από το νότιο Λίβανο
Το ανοιχτό πράσινο χρώμα των θραυσμάτων και άλλες ενδείξεις συνηγορούν στη χρήση λευκού φωσφόρου
Το Ισραήλ χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου που προμήθευσαν οι ΗΠΑ σε μια επίθεση τον Οκτώβριο στο νότιο Λίβανο που τραυμάτισε τουλάχιστον εννέα άμαχους και κατέκαψε τουλάχιστον τέσσερα σπίτια, σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post σε θραύσματα οβίδων που βρέθηκαν στο χωριό Dheira.
Ειδικότερα, ένας δημοσιογράφος που εργαζόταν για την εφημερίδα βρήκε υπολείμματα τριών βολών πυροβολικού των 155 mm που εκτοξεύτηκαν στο μικρό χωριό, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.
Οι κωδικοί παραγωγής παρτίδας που βρέθηκαν στις εν λόγω βόμβες ταιριάζουν με την ονοματολογία που χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό για την κατηγοριοποίηση των εγχώριων πυρομαχικών, τα οποία δείχνουν ότι κατασκευάστηκαν από αποθήκες πυρομαχικών στη Λουιζιάνα και το Αρκάνσας το 1989 και το 1992, ανέφερε το δημοσίευμα.
Το ανοιχτό πράσινο χρώμα και άλλες σημάνσεις –όπως το «WP» που είναι τυπωμένο σε ένα από τα θραύσματα– συνηγορούν στη χρήση λευκού φωσφόρου, σύμφωνα με ειδικούς όπλων που επικαλείται η δημοσίευση.
Τον Οκτώβριο, λίγο μετά την επίθεση, η έρευνα της Human Rights Watch είπε ότι επαληθευμένα πλάνα που τραβήχτηκαν στον Λίβανο και τη Γάζα έδειξαν πολλαπλές χρήσεις λευκού φωσφόρου που εκτοξεύτηκε από πυροβολικό πάνω από το λιμάνι της πόλης της Γάζας και δύο αγροτικές τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης