Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα ενεργειακών συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ - Η Occidental εξαγοράζει την CrownRock έναντι 12 δισ. δολ.

Κύμα ενεργειακών συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ - Η Occidental εξαγοράζει την CrownRock έναντι 12 δισ. δολ.
Η εξαγορά της CrownRock από την Occidental είναι η τρίτη σημαντική συμφωνία στον ενεργειακό τομέα σε λιγότερο από δύο μήνες
Σχετικά Άρθρα
Σε συμφωνία για την εξαγορά της CrownRock, μιας μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας που δραστηριοποιείται στο Permian Basin, συμφώνησε η Occidental Petrole. Το τίμημα ανέρχεται σε 12 δισ. δολ.
Η συμφωνία είναι η τελευταία σε ένα κύμα συγχωνεύσεων στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στο Permian, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική περιοχή στις ΗΠΑ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Η CrownRock αναπτύσσει μια θέση 100.000 στρεμμάτων στο Midland Basin, ένα τμήμα του Permian που εκτείνεται σε 20 κομητείες στο δυτικό Τέξας. Το Midland Basin παρήγαγε το 15% του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ το 2020, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.
Η Occidental θα εκδώσει χρέος 9,1 δισ. δολαρίων και περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε κοινές μετοχές για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής.
Εξάλλου, η Occidental είπε ότι αυξάνει το τριμηνιαίο μέρισμά της στα 22 σεντς ανά μετοχή από 18 σεντς ανά μετοχή από το επόμενο έτος.
Η συναλλαγή θα προσθέσει 170.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα στην παραγωγή της Occidental καθώς και 1.700 μη ανεπτυγμένες τοποθεσίες στις δραστηριότητες της εταιρείας στο Permian.
Η CrownRock είναι ένας από τους τελευταίους σημαντικούς ιδιωτικούς παραγωγούς στο Permian μαζί με την Endeavor Resources.
Την ίδια στιγμή, η Occidental είναι η ένατη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στις ΗΠΑ με κεφαλαιοποίηση 49,7 δισ. δολαρίων. Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett κατέχει περίπου το 26% των μετοχών της εταιρείας. Η μετοχή της Occidental υποχώρησε κατά 10% φέτος. Οι μετοχές της υποχώρησαν λιγότερο από 1% στις προκαταρκτικές συναλλαγές τη Δευτέρα.
Η τελευταία σημαντική εξαγορά της εταιρείας ήταν η αγορά της Anadarko Petroleum έναντι 55 δισ. δολαρίων το 2019. Η αγορά της Anadarko από την Occidental πυροδότησε μια πικρή διαμάχη με τον ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn, ο οποίος πούλησε το υπόλοιπο του μεριδίου του στην εταιρεία το 2022.

Κύμα συγχωνεύσεων

Η εξαγορά της CrownRock από την Occidental είναι η τρίτη σημαντική συμφωνία στον ενεργειακό τομέα σε λιγότερο από δύο μήνες.
Η Exxon Mobil ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι εξαγοράζει την Pioneer Natural Resources για περίπου 60 δισ. δολάρια. Η Pioneer είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στο Midland Basin, σύμφωνα με την Enverus.
Εβδομάδες αργότερα, η Chevron ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει να αγοράσει τη Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης