Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος εποχής στην Πολωνία μετά από 8 χρόνια - Ο φιλοευρωπαίος Tusk θα αναλάβει πρωθυπουργός - Τα εμπόδια

Τέλος εποχής στην Πολωνία μετά από 8 χρόνια - Ο φιλοευρωπαίος Tusk θα αναλάβει πρωθυπουργός - Τα εμπόδια
Μεγάλη πρόκληση για τον Tusk η συμβίωση με τον συντηρητικό πρόεδρο, Andrzej Duda.
Ο Donald Tusk αναμένεται να αναλάβει πρωθυπουργός της Πολωνίας αυτή την εβδομάδα, σχεδόν δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές που έδωσαν την πλειοψηφία σε μια συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο διορισμός του θα βάλει τέλος στην οκταετή διακυβέρνηση του εθνικιστικού, λαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Tusk κέρδισε σαφή πλειοψηφία εδρών στην ψηφοφορία της 15ης Οκτωβρίου, αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Andrzej Duda, σύμμαχος του PiS, έδωσε στον νυν πρωθυπουργό, Mateusz Morawiecki, την πρώτη ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης, κάτι που θεωρείται ευρέως ως τακτική καθυστέρησης.
Ο Mateusz Morawiecki, πρέπει να παρουσιάσει μια νέα κυβέρνηση στο Sejm, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Πολωνίας, τη Δευτέρα, την οποία θα ακολουθήσει ψήφος εμπιστοσύνης.
Αναμένεται να αποτύχει.
Στη συνέχεια το Sejm θα ορίσει τον δικό του υποψήφιο, που αναμένεται να είναι ο Tusk, ο οποίος θα παρουσιάσει την κυβέρνησή του την Τρίτη.
Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υποψήφιων εταίρων του συνασπισμού, έχει ήδη συμφωνηθεί ένα υπουργικό συμβούλιο.
Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την κυβέρνηση του Tusk την Τρίτη και ο ίδιος θα μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντά του ήδη από την Τετάρτη, γεγονός που ενδεχομένως θα του επιτρέψει να ταξιδέψει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο «αποχαιρετισμός» του Morawiecki

Σύμφωνα με τον Guardian, στην πολιτική ομιλία του ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης που πρόκειται να χάσει, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του απέδειξε ότι μπορεί να θέσει νέες τάσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική και υπογράμμισε την αντίθεσή του στην ενίσχυση της ΕΕ.
«Ευρώπη των πατρίδων, όχι Ευρώπη χωρίς πατρίδες.
Δεν συμφωνούμε σε καμία περαιτέρω στέρηση αρμοδιοτήτων από τα κράτη.
Αν η Ένωση θέλει να επιβιώσει, πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες άπληστης κατάληψης νέων αρμοδιοτήτων.
Επίσης, έκανε λόγο για την προσέγγιση του Νόμου και της Δικαιοσύνης στην οικονομική πολιτική.
Αποδείξαμε ότι το φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο δεν ήταν μόνο άδικο, αλλά κυρίως αναποτελεσματικό και ανορθολογικό.
Εισάγαμε ένα εντελώς νέο μοντέλο, ένα νέο -θα μπορούσε να πει κανείς- κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Κάναμε τα πρώτα βήματα προς ένα αλληλέγγυο κράτος.
Ο απερχόμενος ηγέτης παρουσιάστηκε ως καινοτόμος στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι σε συνεχή μίμηση, αλλά ότι μπορούμε να γίνουμε η πηγή νέων τάσεων στην ευρωπαϊκή πολιτική, τόνισε.

Τρεις προκλήσεις για την Πολωνία

Η βρετανική εφημερίδα απευθύνθηκε στον Jakub Jaraczewski, συντονιστή έρευνας της Democracy Reporting International, σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επόμενη κυβέρνηση της Πολωνίας.
Περιέγραψε τρία σημεία.
Το πρώτο είναι η συμβίωση με τον συντηρητικό πρόεδρο, Andrzej Duda.
Ο πρόεδρος Duda και η εξουσία του να ασκεί νομοθετικό βέτο, το οποίο ο συνασπισμός δεν θα μπορέσει να νικήσει σε ψηφοφορία.
Η διαπραγμάτευση με τον Duda θα είναι δύσκολη και ο ίδιος θα είναι απρόθυμος να επιτρέψει οποιαδήποτε αλλαγή σε νόμους που ο ίδιος υπέγραψε σε ισχύ τα τελευταία 8 χρόνια.
Ο Jaraczewski σημείωσε επίσης δύο συνεχιζόμενες προκλήσεις που σχετίζονται με το δικαστικό σώμα και τα κυβερνητικά θεσμικά όργανα, όπου τα άτομα που διορίστηκαν από το Νόμο και τη Δικαιοσύνη παραμένουν στη θέση τους.
Το συνταγματικό δικαστήριο - το οποίο είναι στελεχωμένο με δικαστές πιστούς στην απερχόμενη κυβέρνηση, το οποίο θα μπορούσε να καταχραστεί από το PiS για να ακυρώσει νόμους - όχι μόνο νέα νομοθεσία, αλλά και οποιουσδήποτε υφιστάμενους κανόνες, εάν αυτό θα ωφελούσε τον Jarosław Kaczyński.
Εγκλωβισμός ανθρώπων και θεσμών πιστών στο PiS - αν και αυτό δεν έχει φτάσει στον βαθμό που συνέβη στην Ουγγαρία, πολλοί αξιωματούχοι και φορείς, όπως οι ρυθμιστές των δημόσιων μέσων ενημέρωσης ή ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, θα είναι δύσκολο να αλλάξουν χωρίς τη δυνατότητα ελεύθερης νομοθέτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης