Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς αναβολή για τον Μάρτιο του 2024 οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Προς αναβολή για τον Μάρτιο του 2024 οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
Εάν δεν δώσει τη συγκατάθεση της η Ουγγαρία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 14 με 15 Δεκεμβρίου
Για τον Μάρτιο του 2024 θα μπορούσε να αναβληθεί η έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, εάν η Ουγγαρία δεν δώσει τη συγκατάθεση της κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 14 – 15 Δεκεμβρίου αναφέρει το Euractiv επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή για τον Μάρτιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια συμβιβαστική λύση εάν η Ουγγαρία δεν συμφωνήσει κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (απαιτείται ομόφωνη απόφαση των 27 της ΕΕ), καθώς θα απαιτηθεί από τη Βουδαπέστη να επανεξετάσει τη θέση της στο άμεσο μέλλον.
Όπως αναφέρει το Euractiv, εάν η Ουγγαρία δεν αλλάξει την θέση της για την Ουκρανία, τότε θα καταστεί αδύνατο να προχωρήσουν και οι συνομιλίες για την ένταξη της Γεωργίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης που έχει ήδη εγκρίνει η Ουγγαρία.

Πρόβλημα και με τα 50 δις ευρώ

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και με την οικονομική βοήθεια των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Κίεβο, θέμα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Εάν η Ουγγαρία μπλοκάρει το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν τη βοήθεια τους χρησιμοποιώντας πόρους από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.
Αυτή η επιλογή θα είναι πιο περίπλοκη και πιο ακριβή» αναφέρει το Euractiv.
«Είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να δείξει ξεκάθαρα την πλήρη στήριξη της στην Ουκρανία.
Αυτό θα είναι ένα μήνυμα όχι μόνο για τη Μόσχα αλλά και για την Ουάσινγκτον και το Κίεβο» αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος επισημαίνει πως η ΕΕ είναι σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή δεδομένου του αδιεξόδου στο στρατιωτικό μέτωπο αλλά και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Orban: Το πιο διεφθαρμένο κράτος η Ουκρανία

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Le Point ο Orban υποστήριξε πως η Ουκρανία είναι ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη παγκοσμίως και εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη.
Το Politico αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν να πείσουν τον Orban να μην μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης