Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη μεγάλη «προσγείωση» των αγορών ετοιμάζουν Fed, ΕΚΤ, ΒοΕ – Κρίσιμη εβδομάδα για τα επιτόκια

Τη μεγάλη «προσγείωση» των αγορών ετοιμάζουν Fed, ΕΚΤ, ΒοΕ – Κρίσιμη εβδομάδα για τα επιτόκια
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική στις αρχές του νέου έτους
Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να διαψεύσουν τις προβλέψεις των επενδυτών για το πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα επιτόκια, καθώς συναντώνται για τελευταία φορά φέτος εν μέσω ισχυρών μεγεθών στην αγορά εργασίας.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική στις αρχές του νέου έτους, τροφοδοτώντας μια χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών για τις επιχειρήσεις, καθώς επικεντρώνονται στην πτώση των τιμών του πληθωρισμού.
Αλλά αυτές οι προσδοκίες θα δοκιμαστούν τις επόμενες ημέρες σε συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, οι οποίες και οι τρεις έχουν σηματοδοτήσει ότι θέλουν σαφέστερα στοιχεία αποδυνάμωσης των αγορών εργασίας πριν από τη μείωση των επιτοκίων.

Κάμπτονται οι προσδοκίες

«Δεν μπορούν να κηρύξουν τη νίκη επί του πληθωρισμού και τα δεδομένα είναι στην πραγματικότητα πολύ χρήσιμα για να διαψεύσουν τις προσδοκίες της αγοράς», δήλωσε ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING.
«Θα είναι πολύ, πολύ απρόθυμοι να δώσουν στην αγορά το πράσινο φως».
Η Fed, η οποία συνεδριάζει πριν από την ΕΚΤ και την BoE αυτή την εβδομάδα, αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο εν μέσω αυξανόμενων εικασιών των επενδυτών ότι θα αντιστρέψει την πορεία της και θα μειώσει το κόστος δανεισμού νωρίτερα το 2024 από ό,τι οι αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν απαραίτητο για τη μείωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.
Ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, προσπάθησε να μετριάσει αυτές τις προσδοκίες, τονίζοντας ότι ήταν «πρόωρο» να πούμε ότι τα επιτόκια είχαν κορυφωθεί ή να αρχίσουμε να σκιαγραφούμε το χρονοδιάγραμμα και τις παραμέτρους κάτω από τις οποίες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν τις περικοπές.
Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ενισχύουν αυτό το επιχείρημα: τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι προσλήψεις στις ΗΠΑ παρέμειναν ισχυρότερες από το αναμενόμενο, με πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 3,7% και σταθερή αύξηση των μηνιαίων μισθών.
«Οι αγορές εργασίας διατηρούνται καλύτερα από το αναμενόμενο δεδομένου του τι έχουν κάνει τα επιτόκια», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Τρίτη είναι επίσης πιθανό να δώσουν κάλυψη στη Fed για να διαλύσει την ιδέα ότι επίκειται αλλαγή πολιτικής, είπε ο Knightley.

Επιστροφή στην πραγματικότητα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι επενδυτές αρχίζουν να αμφιταλαντεύονται: τα στοιχεία της Παρασκευής ώθησαν τους επενδυτές να μειώσουν τα στοιχήματά τους ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει το επιτόκιο πολιτικής της ήδη από τον Μάρτιο.
Οι περισσότεροι αναμένουν τώρα να ξεκινήσει τον Μάιο.
Ο Schmieding είπε ότι η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων ανησυχούσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επειδή «οι αγορές χαλαρώνουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, κάτι που οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να θέλουν να κάνουν μισό χρόνο αργότερα».
Η ΕΚΤ και η ΤτΕ συναντώνται την Πέμπτη.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμούν επίσης να αντιμετωπίσουν το αφήγημα της αγοράς για μείωση των επιτοκίων και μπορούν να υποδείξουν τις σχετικά ανθεκτικές αγορές εργασίας ως βάση για τα επιχειρήματά τους.
Η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό στο 6,5% και το κόστος εργασίας ανά μονάδα εργασίας ανά ώρα εργασίας αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία της Eurostat το 1995.
Οι ρυθμιστές λένε ότι θέλουν να δουν περισσότερα στοιχεία ότι το υψηλότερο κόστος εργασίας δεν θα οδηγήσει σε δεύτερο γύρο πληθωριστικών πιέσεων.

Μισθολογικές διαπραγματεύσεις

Αρκετοί μεγάλοι γύροι συλλογικών μισθολογικών διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα πρόκειται να ολοκληρωθούν στις αρχές του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων των 2,5 εκατομμυρίων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα της Γερμανίας, δίνοντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έναν λόγο να κάμψουν τις εκκλήσεις για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων.
Η Isabel Schnabel στην ΕΚΤ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «θα παρακολουθήσει πολύ στενά τις επερχόμενες μισθολογικές συμφωνίες», καθώς αυτές «θα έχουν σίγουρα σημασία και για τις αποφάσεις νομισματικής μας πολιτικής».
«Θα πίστευα ότι η ΕΚΤ θα θέλει να δει στοιχεία ότι η αύξηση των μισθών είναι σύμφωνη με τον πληθωρισμό που πέφτει στο 2%, καθώς και τα περιθώρια κέρδους που απορροφούν το υψηλότερο κόστος εργασίας προτού αποφασίσουν για τυχόν μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε η Katharine Neiss, πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας και πλέον επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος στην PGIM Fixed Income.
Οι δείκτες της αύξησης των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποχωρήσει, όπως και ο μετρικός πληθωρισμός, ο οποίος μειώθηκε στο 4,7% τον Οκτώβριο.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της BoE αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,25%, το υψηλότερο από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με την τιμολόγηση της αγοράς.
«Για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την περαιτέρω χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών και να στείλουμε ένα μήνυμα ενόψει του νέου κύκλου αποδοχών, η ΒοΕ πιθανότατα θα ενισχύσει το μήνυμά της για «υψηλά επιτόκια για περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο Andrew Goodwin της Oxford Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης