Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γκρεμίζεται η προπαγάνδα νίκης του Zelensky – Ακόμη και στη Δύση ζητούν από την Ουκρανία να αποδεχτεί την αλήθεια της ήττας

Γκρεμίζεται η προπαγάνδα νίκης του Zelensky – Ακόμη και στη Δύση ζητούν από την Ουκρανία να αποδεχτεί την αλήθεια της ήττας
Ακόμη και η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας διαφωνεί με το αφήγημα νίκης του Zelensky
Για περισσότερες από 650 συνεχόμενες ημέρες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απευθύνει τουλάχιστον μία ομιλία μέσω βίντεο στο έθνος - επαινώντας τα στρατεύματά του, πανηγυρίζοντας τις προόδους στην πρώτη γραμμή και επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.
Το μήνυμα είναι πάντα «προχωράμε», με στόχο τη διατήρηση της αισιοδοξίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Η πολιτική εφαρμόζεται σε όλα τα κρατικά επίπεδα, από υπουργεία και τοπικές διοικήσεις έως στρατιωτικούς διοικητές και περιλαμβάνει αυστηρή λογοκρισία κακών ειδήσεων, όπως ο αριθμός των θυμάτων της Ουκρανίας ή τα επιτυχημένα ρωσικά χτυπήματα.
Όμως, με την Ουκρανία να απολαμβάνει λίγα στρατιωτικά επιτεύγματα φέτος και τη δυτική υποστήριξη να παραπαίει, η επικοινωνιακή στρατηγική δημιουργεί ρήγμα μεταξύ της προεδρικής διοίκησης και της στρατιωτικής ηγεσίας, λένε αξιωματούχοι από τις ένοπλες δυνάμεις, πρώην προεδρικά στελέχη και στρατηγικοί επικοινωνίας, στους Financial Times.
«Πρέπει να προσθέσουμε περισσότερο ρεαλισμό». . . και πρέπει να είμαστε τόσο θαρραλέοι για αυτό όσο στις 24 Φεβρουαρίου [2022]», είπε ένα άτομο που συνδέεται με την προεδρική επικοινωνιακή στρατηγική αναφορικά με την ημέρα που η Ρωσία άρχισε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν αρχίσει να επικρίνουν ανοιχτά τον Zelensky, με τον δήμαρχο του Κιέβου Vitali Klitschko να κατηγορεί πρόσφατα τον πρόεδρο για αυταρχισμό και ακόμη και να τον συγκρίνει με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin.
Εν τω μεταξύ, οι στρατιωτικοί ηγέτες υποστήριξαν ότι το χάσμα μεταξύ των επίσημων μηνυμάτων και της κατάστασης στο έδαφος δεν είναι πλέον πειστικό και επομένως δεν κινητοποιεί τους Ουκρανούς ή τους δυτικούς εταίρους της χώρας.

Αδιέξοδο

Ωστόσο, ο Zelensky θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος να καθησυχάσει τους αμφισβητίες της Ουκρανίας στη Δύση είναι να δίνει αισιόδοξα μηνύματα, τα οποία εκτιμά ότι μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των ουκρανικών επιχειρήσεων, μια ζωτικής σημασίας πηγή φορολογικών εσόδων για την πολεμική προσπάθεια.
«Αν είμαστε απαισιόδοξοι, οι άνθρωποι θα σταματήσουν να αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία και θα σταματήσουν να πληρώνουν φόρους, και δεν θα έχουμε αρκετά χρήματα για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», είπε ένας αξιωματούχος.
Οι διαφορές ήρθαν στο φως τον περασμένο μήνα, όταν ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας Valeriy Zaluzhnyi είπε στον Economist ότι ο χερσαίος πόλεμος βρισκόταν σε «αδιέξοδο» — μια λέξη ταμπού στο Κίεβο, παρά το γεγονός ότι οι γραμμές του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία έχουν μόλις μετακινηθεί από τότε που η χώρα η αντεπίθεση ξεκίνησε τον Ιούνιο.
Η ειλικρίνεια του Zaluzhnyi εξέπληξε πολλούς Ουκρανούς και ορισμένοι δυτικοί ηγέτες τηλεφώνησαν ακόμη και στο Κίεβο για να ρωτήσουν τι σημαίνει και εάν οι διαπραγματεύσεις αποτελούν πλέον προτεραιότητα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Αδύναμο το «μήνυμα»

Η Iryna Zolotar, σύμβουλος και επικεφαλής επικοινωνίας του πρώην υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov, είπε ότι η στρατηγική αισιοδοξίας αρχικά λειτούργησε, βοηθώντας τους Ουκρανούς να πιστέψουν στον εαυτό τους και στην ικανότητά τους να αντισταθούν στην εισβολή.
Αλλά τώρα είχε δημιουργήσει μια μπερδεμένη αφήγηση όπου "οι προσδοκίες είναι υπερεκτιμημένες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση πραγμάτων", είπε η Zolotar.
Τα άρθρα των μέσων ενημέρωσης που περιγράφουν τα πράγματα ως "όχι τόσο καλά" όσο η επίσημη γραμμή θεωρήθηκαν ψευδή, είπε.
Αντίθετα, η κυβέρνηση έπρεπε να επιδείξει «ισορροπημένο ρεαλισμό».
«Για να μην χτίζει η κοινωνία κάστρα στην άμμο και να βγάλει τα ροζ γυαλιά της». . . είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια», είπε.
«Αυτή η νίκη θα έρθει με κόπο, ότι είναι μαραθώνιος και είναι μακρύς και εξαντλητικός».
Η Zolotar είπε ότι η τρέχουσα στρατηγική δημιούργησε πολλά ερωτήματα στη Δύση σχετικά με το αν θα έπρεπε να συνεισφέρουν τα χρήματα των φορολογουμένων τους, «προκειμένου να κερδίσει» η Ουκρανία.
Άλλοι σύμβουλοι επικοινωνίας λένε ότι η στρατηγική προστατεύει τους Ουκρανούς και τη δυτική κοινή γνώμη από τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης και υπονομεύει την εμπιστοσύνη.
«Μερικές φορές ο καυγάς - η επικοινωνία με το τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή - λέει περισσότερα από μια όμορφη φωτογραφία του αγώνα», είπε ένας πρώην ανώτερος υπάλληλος.

Το παράδειγμα του Bakhmut

Ένα παράδειγμα ήταν η συχνή χρήση της «αντιπροπαγάνδας» από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της 10μηνης μάχης για την πόλη Bakhmut στην ανατολική Ουκρανία, είπε ο πρώην υπάλληλος.
Αυτό αντικατόπτριζε τη ρωσική τακτική στην προσπάθεια να διατηρήσει μια εικόνα επιτυχίας, ενώ οι δυτικοί εταίροι έλεγαν στο Κίεβο ότι ο Bakhmut δεν άξιζε τις τεράστιες απώλειες.
Επίσημα κανάλια στο Telegram και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν συνθήματα όπως «Οχυρό Bakhmut» και «άθραυστο» Bakhmut — τα οποία εξαφανίστηκαν τις ημέρες πριν η Ρωσία κηρύξει τη νίκη τον Μάιο.
Ο Zelensky δεν αναγνώρισε ποτέ επισήμως την υποχώρηση της Ουκρανίας από το Bakhmut και τον Ιούνιο το υπουργείο Άμυνας παρουσίασε συνεχιζόμενες ουκρανικές επιθέσεις από την άκρη της πόλης ως απόδειξη ότι δεν είχε χάσει τη μάχη.
Το πακέτο επικοινωνίας κάλυψε «τα απίστευτα επίπεδα εξάντλησης, τα βάσανα χιλιάδων οικογενειών, τεράστιους αριθμούς καθημερινών θανάτων, την ένταση και την αμφιβολία», είπε ο πρώην υπάλληλος.
Οι ειδήσεις για τον πόλεμο μεταδόθηκαν στο ουκρανικό κοινό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και από στόμα σε στόμα παρά τη λογοκρισία, δήλωσε η Oksana Romaniuk, διευθύντρια στο Ινστιτούτο Μαζικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας, έναν οργανισμό παρακολούθησης μέσων ενημέρωσης.
«Σχεδόν όλοι στην Ουκρανία έχουν συγγενείς ή φίλους που πολεμούν ή έχουν υποφέρει άμεσα από τον πόλεμο», είπε η Romaniuk.
«Αν δεν υπάρχουν αρνητικές πληροφορίες, θα σκοτώσει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση».
Η Romaniuk επεσήμανε τη συρρίκνωση του κοινού για τον εθνικό "Telethon" της Ουκρανίας — δελτία ειδήσεων εγκεκριμένα από την κυβέρνηση που μεταδίδονται από τα κύρια κανάλια — καθώς και μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου που εδρεύει στις ΗΠΑ που έδειξε φθίνουσα υποστήριξη στον Zelensky.
Η Maryna Brylova, μια 61χρονη καθηγήτρια Ουκρανικής γλώσσας, είπε ότι δεν είχε παρακολουθήσει τον Τηλεμαραθώνιο από τις πρώτες μέρες της εισβολής, αλλά κατανοούσε την ανάγκη του προέδρου να κινητοποιήσει το έθνος.
«Νομίζω ότι ανήκω σε [αυτούς] που θα ήθελαν να λαμβάνουν θετικά νέα, αλλά είναι αδύνατο να ζήσεις χωρίς πραγματικότητα», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης