Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Συμμαχία Orban με τους ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ για τον τερματισμό της βοήθειας στην Ουκρανία

Guardian: Συμμαχία Orban με τους ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ για τον τερματισμό της βοήθειας στην Ουκρανία
Το Heritage Foundation και το «ουγγρικό μοντέλο» των Ρεπουμπλκανών
Οι σύμμαχοι του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban θα πραγματοποιήσουν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τους Ρεπουμπλικάνους στην Ουάσιγκτον για να πιέσουν για τον τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian σε δημοσίευμά του την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023.
Μέλη του Ουγγρικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και στελέχη της ουγγρικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 11/12 μια εκδήλωση που θα φιλοξενήσει το συντηρητικό Heritage Foundation.
Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει ομιλίες σε πάνελ για τον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς και θέματα όπως οι Διατλαντικοί Πολιτιστικοί Πόλεμοι.
Αναμένεται να παρουσιαστούν καλεσμένοι μεταξύ των οποίων ο Magor Ernyei, ο διεθνής διευθυντής του Κέντρου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, του ινστιτούτου που διοργάνωσε το CPAC (Conservative Political Action Conference) στην Ουγγαρία.
Σύμφωνα με ρεπουμπλικανική πηγή, ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών την επόμενη μέρα.

Η μάχη στο Κογκρέσο 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ένα πλαίσιο τεταμένης συζήτησης στην Ουάσιγκτον για το μέλλον της Ουκρανίας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι, χωρίς δράση του Κογκρέσου, τα χρήματα για την αγορά περισσότερων όπλων και εξοπλισμού για το Κίεβο θα εξαντληθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας μπλόκαραν ένα νομοσχέδιο έκτακτων δαπανών για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.
Διπλωματική πηγή κοντά στην ουγγρική πρεσβεία είπε: «Ο Orban είναι βέβαιος ότι η βοήθεια της Ουκρανίας δεν θα περάσει στο Κογκρέσο.
Γι' αυτό προσπαθεί να εμποδίσει τη βοήθεια και από την ΕΕ».

Η συμμαχία με τον Putin

Ο Οrban είναι συχνά επικριτής της βοήθειας στην Ουκρανία.
Θεωρούμενος ως ο στενότερος σύμμαχος του Vladimir Putin εντός της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, φωτογραφήθηκε να χαμογελά και να δίνει τα χέρια με τον Ρώσο πρόεδρο πριν από δύο μήνες στο Πεκίνο.
Ο Οrban ζήτησε πρόσφατα να αφαιρεθεί η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.
Ο Ούγγρος ηγέτης ανάρτησε στο X, την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter: «Είναι σαφές ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ είναι αβάσιμη και κακώς προετοιμασμένη».
Heritage Foundation's Project 2025 aims to reduce, reshape government if  conservative wins president | Here & Now
Right-Wing "Project 2025" Seeks to Eradicate LGBTQ Protections
Το think tank


Το Heritage Foundation ηγείται του Project 2025, ενός συνασπισμού που προετοιμάζεται για την επόμενη συντηρητική προεδρία, και τους τελευταίους μήνες έχει φιλοξενήσει ομιλίες από κορυφαία μέλη του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος Liz Truss και Iain Duncan Smith.
Το thinktank υπήρξε επίσης έντονο αντίπαλος της βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Πέρυσι, η Jessica Anderson, η εκτελεστική διευθύντρια της επιχείρησης λόμπι της, δημοσίευσε μια δήλωση με τίτλο: «Το πακέτο βοήθειας της Ουκρανίας τοποθετεί την Αμερική τελευταία».
Τον Αύγουστο, η Victoria Coates,, αντιπρόεδρος του Heritage, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ήρθε η ώρα να τερματιστούν οι λευκές, αχρονολόγητες επιταγές για την Ουκρανία».
Όταν το Heritage γιόρτασε την 50η επέτειό του τον περασμένο Απρίλιο, ο πολιτικός διευθυντής του Orbán, Balázs Orbán (συνωνυμία) προσκλήθηκε ως ομιλητής για την εκδήλωση.
Ο πρόεδρος του Heritage, Kevin Roberts, επαίνεσε επανειλημμένα τον Ούγγρο ηγέτη στο X: «Ένα πράγμα είναι σαφές από την επίσκεψη στην Ουγγαρία και από τη συμμετοχή σε τρέχουσες πολιτικές και πολιτιστικές συζητήσεις στην Αμερική: ο κόσμος χρειάζεται ένα κίνημα που παλεύει για την αλήθεια, για την παράδοση, για τις οικογένειες και για τον μέσο άνθρωπο».
Τα τελευταία χρόνια ο Orban υπερασπίστηκε μια υπερατλαντική ακροδεξιά συμμαχία με μια σκληρή στάση ενάντια στη μετανάστευση και «τον προσδιορισμό των φύλων» και έμφαση στον ένθερμο χριστιανικό εθνικισμό και την περιφρόνηση για όσους προειδοποιούν για διολίσθηση στον αυταρχισμό
US election: Viktor Orbán of Hungary wants Donald Trump to win
Το ουγγρικό μοντέλο

Η Ουγγαρία έχει παρουσιαστεί από τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης ως ιδεολογικός παράδεισος και πρότυπο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ορισμένοι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο Kari Lake και ο Paul Gosar, δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν το «ουγγρικό μοντέλο» να μεταμοσχευθεί στις ΗΠΑ, ειδικά όταν πρόκειται για μεταναστευτικές και οικογενειακές πολιτικές.
Το CPAC πήγε στην Ουγγαρία για δεύτερη φορά φέτος και ο πρώην παρουσιαστής του Fox News, Tucker Carlson, γύρισε πολλά επεισόδια στην Ουγγαρία, διαφημίζοντας τις πολιτικές του Orbán.
Ο Orban ανταπέδωσε την εύνοια επαινώντας τον Τρθμπ.
Κατά τη φετινή εκδήλωση του CPAC ισχυρίστηκε ότι εάν ο Trump ήταν πρόεδρος, «δεν θα υπήρχε πόλεμος στην Ουκρανία και την Ευρώπη».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέκρινε τις πολλαπλές ομοσπονδιακές κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και αποκάλεσε τις διώξεις «μία κομμουνιστική μεθοδολογία» σε μια πρόσφατη συνέντευξη με τον Carlson.
Ο Dalibor Rohac, ανώτερος συνεργάτης στο thinktank του American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Η ουγγρική πρεσβεία στη Ουάσιγκτον είναι πολύ ενεργή τελευταία, προσπαθώντας να αναπτυξει τους δεσμούς με τους Ρεπουμπλικάνους και να τους ενισχύσει όπου χρειάζεται.
«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Heritage είναι ο τόπος αυτών των συνομιλιών επειδή διαφέρουν από άλλα thinktanks στη Ουάσιγκτον, είναι πιο κομματικοί και το μοντέλο χρηματοδότησής τους επικαλύπτεται σε μεγάλο βαθμό με τη βάση του Τραμπ».
Ωστόσο, είπε ο Rohac, παρά τις καλές του σχέσεις με ορισμένους Ρεπουμπλικάνους, ήταν «απίθανο» ότι ο Orbán θα είχε οποιαδήποτε επιρροή στη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν επίσης εκφράσει την υπόθεσή τους στους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.
Αυτή την εβδομάδα ο David Cameron, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, πραγματοποίησε συναντήσεις στο Καπιτώλιο.
Δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Είμαι βέβαιος ότι η καλή θέληση θα επικρατήσει και τα χρήματα θα εγκριθούν, και θα έχει τεράστια επίδραση όχι μόνο στο ηθικό στην Ουκρανία, αλλά και να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν περισσότερο…».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-12-10_211830.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης