Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή – Ορκίστηκε πρόεδρος ο Milei: Μονόδρομος η λιτότητα, δεν υπάρχουν χρήματα, έρχονται μέτρα σοκ στην οικονομία

Αργεντινή – Ορκίστηκε πρόεδρος ο Milei: Μονόδρομος η λιτότητα, δεν υπάρχουν χρήματα, έρχονται μέτρα σοκ στην οικονομία
Ο νέος Πρόεδρος Javier Milei δεσμεύτηκε για μια «νέα εποχή» για την Αργεντινή παρά το γεγονός ότι κληρονόμησε τη «χειρότερη» κατάσταση στην οικονομία που ανέλαβε ποτέ η κυβέρνηση - Προειδοποιεί για λιτότητα και άμεσες μεταρρυθμίσεις - σοκ, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν χρήματα»
Ο Javier Milei ορκίστηκε επίσημα πρόεδρος της Αργεντινής την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 με τη δέσμευση να πραγματοποιήσει σκληρές περικοπές δαπανών και σαρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Σε μια δραματική ομιλία από τα βήματα του Κογκρέσου, ο Milei δήλωσε ότι μια «νέα εποχή» είχε ξεκινήσει στην Αργεντινή που θα «έδινε ένα τέλος σε μια μακρά ιστορία παρακμής».
«Οι Αργεντινοί έχουν εκφράσει με συντριπτική πλειοψηφία μια βούληση για αλλαγή που δεν έχει επιστροφή.
Σήμερα θάβουμε δεκαετίες αποτυχίας και παράλογων αντιπαραθέσεων», δήλωσε.
Έκανε τις δηλώσεις του λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του ως αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μιας συνόδου της Νομοθετικής Συνέλευσης.
Η Αντιπρόεδρος Cristina Fernández de Kirchner, στο ρόλο της ως επικεφαλής της Γερουσίας, επέβλεπε τις διαδικασίες.
Javier Milei hails 'new era' as right-wing outsider is sworn in as  Argentina's new president | CNN
Argentina Economy Sputters Toward Recession as Javier Milei Takes Over -  Bloomberg
Argentina's Economic Crises: The Return of Falling Money Demand
Ελευθερία και αγορά


Η ομιλία του νέου προέδρου συνδύασε μια καταστροφική εκτίμηση της κατάστασης με ισχυρισμούς ότι η ελευθερία και η αγορά θα οδηγούσαν την Αργεντινή στην ευημερία.
Ο Milei δήλωσε ότι ήταν σίγουρος ότι ο δρόμος που προτείνει είναι ο μοναδικός δρόμος προς τα εμπρός.
«Στις αρχές του 20ού αιώνα ήμασταν ο φάρος του φωτός για τη Δύση.
Υποδεχθήκαμε εκατομμύρια μετανάστες που διέφυγαν από μια κατεστραμμένη Ευρώπη.
Στη συνέχεια, όμως, οι εξαθλιωτικές ιδέες του κολεκτιβισμού υιοθετήθηκαν και για περισσότερα από 100 χρόνια οι πολιτικοί επέμεναν να υπερασπίζονται μια μοντέλο φτώχειας, στασιμότητας και εξαθλίωσης», είπε ο Milei.
Ωστόσο, «αυτό το μοντέλο απέτυχε», δήλωσε, αποκαλώντας την εκλογή του «σημείο καμπής στην Ιστορία μας».
Ο Milei προσπάθησε να τονίσει την τρέχουσα  οικονομική παρακμή της Αργεντινής.
Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σχεδόν το 140% σε ετήσια βάση και σήμερα, το 40% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια.
Argentina's Inflation Surge: Potential Economic Crisis Looms
Η χειρότερη κληρονομία

«Πολλά έχουν ειπωθεί για την κληρονομιά που πρόκειται να λάβουμε.Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: καμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει χειρότερη κληρονομιά από αυτήν που λαμβάνουμε», υπογράμμισε.
Τονίζοντας ότι επίκεινται αυστηρά μέτρα λιτότητας, ο Milei είπε ότι η «λύση» στην οικονομική παρακμή «συνεπάγεται μια δημοσιονομική προσαρμογή στον εθνικό δημόσιο τομέα 5 μονάδων του ΑΕΠ που θα αφορά εξ ολοκλήρου στο κράτος και όχι στον δημόσιο τομέα».
Προειδοποίησε ότι η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού «15.000%», εκτός εάν λάβει μέτρα.
«Η απερχόμενη κυβέρνηση μας άφησε με υπερπληθωρισμό», είπε ο νέος πρόεδρος της Αργεντικής.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην προσαρμογή».
«Όλα τα προγράμματα σοκ, εκτός από αυτό του 1959, ήταν επιτυχημένα», είπε με σιγο υριά.
«Η σταδιακή προσαρμογή απαιτεί χρηματοδότηση».
«Δεν υπάρχουν λεφτά», δήλωσε καταχειροκροτούμενος και φωνάζοντας από υποστηρικτές.
«Ο μόνος τρόπος να ξεφύγεις από τη φτώχεια είναι περισσότερη ελευθερία», είπε ο Milei.
«Γνωρίζουμε ότι δεν έχουν χαθεί όλα.
Δεν θα είναι εύκολο.
Εκατό χρόνια αποτυχίας δεν μπορούν να αναιρεθούν σε μια μέρα, αλλά μια μέρα ξεκινάμε, και σήμερα είναι αυτή η μέρα», δήλωσε καταχειροκροτούμενος.
The nightmare economic in-tray awaiting Argentina's Javier Milei

«Πίστη και πατριωτισμός»


Ο 53χρονος Libertarian (απόλυτα πιστός στις αρχές της ελεύθερης αγοράς) οικονομολόγος έχει ορκιστεί ότι δεν θα υπάρξουν «μισά μέτρα» καθώς αντιμετωπίζει δεκαετίες υπερβολικών δαπανών, υπερβολικού χρέους και περίπλοκων νομισματικών ελέγχων από τους διεθνείς οργανισμούς στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
«Ορκίζομαι στον Θεό και τη χώρα... να ασκήσω με πίστη και πατριωτισμό τα καθήκοντα προέδρου της Αργεντινής», είπε κατά την ορκωμοσία του.

«Ελευθερία»…

Χιλιάδες υποστηρικτές παρατάχθηκαν στους δρόμους έξω από το Κογκρέσο, κυματίζοντας τη γαλανόλευκη σημαία της χώρας και φωνάζοντας την κραυγή «ελευθερία» του Milei!
«Ίσως θα μας πάρει πολλά χρόνια για να ξαναχτίσουμε τη χώρα, αλλά ίσως αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής για εμάς», είπε ο Xavier Lobos, 41 ετών, καταστηματάρχης.
«Θα είμαστε σε θέση να εργαστούμε και να αγωνιστούμε για να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας χωρίς το βάρος των ασφυκτικών φόρων, του πληθωρισμού και της πίεσης ενός νομισματικού συστήματος που ακρωτηριάζει τη χώρα μας».

Orban: Η δεξιά ανεβαίνει

Η εκδήλωση συγκέντρωσε μια χούφτα διαφορετικών παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και του εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban - του μόνου ηγέτη της ΕΕ που έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.
«Η δεξιά ανεβαίνει όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Orban στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μοιράζοντας μια φωτογραφία μιας συνάντησης με τον «καλό του φίλο», τον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην πόλη για την τελετή.
Ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι το πρώτο σύνολο μέτρων θα παρουσιαστεί στο Κογκρέσο σε λίγες μέρες.

Μετεωρική άνοδος

Η ορκωμοσία του Milei είναι το αποτέλεσμα μιας μετεωρικής ανόδου για τον πρώην τηλεοπτικό αστέρα που μπήκε στην πολιτική μόλις πριν από δύο χρόνια.
Οι ατάκες του εναντίον του «αμαρτωλού» κατεστημένου πυροδότησαν τους ψηφοφόρους και έκαναν συγκρίσεις με ηγέτες όπως ο Jair Bolsonaro και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.
Με την σκόπιμα ατημέλητη κόμμωση και την προσωπικότητα του ροκ σταρ, κουνούσε ένα δυναμικό αλυσοπρίονο στις πολιτικές συγκεντρώσεις, υποσχόμενος να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες και ένα φουσκωμένο υπουργικό συμβούλιο.
Ορκίστηκε να «δυναμιτίσει» την Κεντρική Τράπεζα και να αντικαταστήσει το προβληματικό πέσο με το δολάριο ΗΠΑ.
Orbán Viktor: Sűrű nap Buenos Airesben + videó - Hír TV
Όλα στο κόκκινο…

«Όπως πολλοί από τους προκατόχους του, ο Milei θα αναλάβει τα καθήκοντά του με τα προειδοποιητικά φώτα να αναβοσβήνουν όλα στο κόκκινο», δήλωσε ο Benjamin Gedan, διευθυντής του Argentina Project στο Wilson Center με έδρα την Ουάσιγκτον.
Αλλά για τους Αργεντινούς, το μέλλον είναι βυθισμένο στην αβεβαιότητα σχετικά με το τι ακριβώς σχεδιάζει να κάνει ο νέος τους πρόεδρος.
Με λίγους γερουσιαστές από το κόμμα του στο Κογκρέσο, η σκληρή πραγματικότητα της πολιτικής έχει εμφανιστεί και ο Milei έχει αμβλύνει πολλές από τις θέσεις του και έχει συμμαχήσει με πολιτικούς που προηγουμένως προσέβαλε, ενσωματώνοντας μερικούς στο υπουργικό του συμβούλιο.
Οι συζητήσεις για κλείσιμο της Κεντρικής Τράπεζας, δολαριοποίηση και περικοπές στον τομέ της κοινωνικής πρόνοιας έχουν επισκιαστεί από τις φήμες για μια μυστική συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Το σχέδιο Milei 2.0 θα αντιμετωπίσει ακόμα μια ανηφόρα, αλλά φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική ατζέντα και έχει ζητήσει τη συμβουλή πιο έμπειρων πολιτικών προσωπικοτήτων», δήλωσε ο Gedan.
Ωστόσο, με τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας στο κόκκινο και χωρίς πιστωτική γραμμή από διεθνείς δανειστές, ο Milei αντιμετωπίζει «άδεια ταμεία», πρόσθεσε ο αναλυτής.
«Η στρατηγική διάσωσής του, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, θα είναι δύσκολο να... καταπιεί έναν πληθωρισμό που λυσσομανά από πολύ καιρό.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι επόμενοι μήνες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε κοινωνική και πολιτική αναταραχή», επισημαίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης