Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Grantham (GMO) που προέβλεψε την κρίση του 2008 προειδοποιεί: Οι φούσκες σκάνε εκκωφαντικά - Πτώση 50% στη Wall, με S&P στις 2.200 μονάδες

Ο Grantham (GMO) που προέβλεψε την κρίση του 2008  προειδοποιεί: Οι φούσκες σκάνε εκκωφαντικά  - Πτώση 50% στη Wall, με S&P στις 2.200 μονάδες
Ο Grantham είχε ο θρυλικός επενδυτής που είχε προειδοποιήσει για τις φούσκες των dot-com και του 2008
Σχετικά Άρθρα
Ο Jeremy Grantham, ο βετεράνος επενδυτής που συνιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων GMO, λέει ότι συχνά νιώθει σαν τον κροκόδειλο Dundee.
Στην ομώνυμη ταινία του 1986, ο Αυστραλός Dundee επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη.
Κι όταν έναν κλέφτης του τραβά μαχαίρι και του ζητά το πορτοφόλι του, εκείνος δεν εντυπωσιάζεται.
«Αυτό δεν είναι μαχαίρι», λέει ο Dundee για το όπλο του κλέφτη, χαμογελώντας και βγάζοντας μια πολύ μεγαλύτερη λεπίδα.
«Αυτό είναι μαχαίρι».
Ανάλογα λοιπόν κι ο Grantham, δεν έχει εντυπωσιαστεί με το είδος του ράλι που έχει δει η αγορά από τον Οκτώβριο του 2022 μετά τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου 2022.
Τον Ιανουάριο του 2022, ο Grantham είχε δημοσιεύσει ένα σημείωμα με τίτλο «Let the Wild Rumpus Begin», στο οποίο έλεγε ότι ο δείκτης S&P 500 είναι φούσκα και θα σκάσει.
Από τότε, ο δείκτης παραμένει σχεδόν σταθερός, στα υψηλά του.
Αλλά ο ιδρυτής της GΜΟ επιμένει ότι αυτό θα γίνει και ανάλογες προβλέψεις του στο παρελθόν έχουν επαληθευτεί.

Προέβλεψε τις φούσκες του 1998 και του 2008

Ο Grahtham ήταν ο άνθρωπος που είχε προειδοποιήσει το 1998 για τη φούσκα των dot-com.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε ιστορικά υψηλά, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε άλλο 50% μετά την πρόβλεψή του.
Η πρόβλεψη του Grantham πάντως αποδείχθηκε σωστή δυο χρόνια αργότερα το 2000, όταν η αγορά ξεκίνησε την κάθοδό της κατά 46%.
Ο ίδιος προειδοποίησε για την κρίση του 2008 προβλέποντας τόσο την κατάρρευση της αγοράς όσο και το πού τοποθετούνταν ο «πάτος», λίγες μέρες μετά τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009.
«Μερικές φορές το σκάσιμο μιας φούσκας παίρνει το χρόνο του», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Business Insider.

Τι βλέπει για τον δείκτη S&P

O Grantham πιστεύει ότι έρχεται σημαντική πτώση στις μετοχές.
Αναμένει ότι με τα πρώτα σημάδια μιας ύφεσης ο S&P 500 να πέσει τουλάχιστον στις 3.200 μονάδες και σε μια πιο σοβαρή ύφεση, στις 2.200 μονάδες.
Στο ένα του podcast τον Οκτώβριο, ο Grantham είχε αναφέρει τις 3.000 και τις 2.000 μονάδες ως στόχους του, αλλά σήμερα υποστηρίζει ότι η ελαφρά ανοδική αναθεώρηση αντανακλά την αύξηση της εύλογης αξίας της αγοράς με την πάροδο του χρόνου από την υποκείμενη ανάπτυξη της οικονομίας και τον πληθωρισμό.
Από τα τρέχοντα επίπεδα του S&P 500 γύρω στα 4.600, μια πτώση στα 3.200 αντιπροσωπεύει πτώση 30%.
Μια πτώση στις 2.200, πάλι σημαίνει ότι η αγορά θα χάσει το 52% της αξίας της.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα πρέπει να επενδύουμε στις μετοχές για αρκετά χρόνια, καθώς θα δίνουν κακές αποδόσεις κατά μέσο όρο, κατά την άποψη του Grantham.

Γιατί οι μετοχές θα έχουν κακές αποδόσεις για αρκετά χρόνια

Ο Granthman παραπέμπει στη μετρήσεις του John Hussman για την κεφαλαιοποίηση των μη χρηματοπιστωτικών μετοχών ως προς τη συνολική προστιθέμενη αξία των μη χρηματοπιστωτικών μετοχών.
Ο Hussman, πρόεδρος της Hussman Funds, ο οποίος είχε επίσης προειδοποιήσει για τις φούσκες του 2000 και του 2008, είχε αναφέρει ότι αυτός είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης μακροπρόθεσμων αποδόσεων στο χρηματιστήριο.
Σήμερα η αποτίμηση αυτή είναι υψηλότερη από ότι ήταν την εποχή της φούσκας των dot-com.
λασσμαν.JPG

Αλλά δεν είναι μόνο η συνολική κεφαλαιοποίηση των μη χρηματοπιστικών μετοχών πολύ υψηλή.

Δεν βοηθά το επενδυτικό κλίμα και η οικονομία

Kατά τον Grantham προβληματικά είναι επίσης το επενδυτικό κλίμα και η οικονομία που δεν είναι ακόμη αρκετά αδύναμα ώστε να αναπτυχθεί μια σταθερή, μακροπρόθεσμη ανοδική αγορά.
«Αν θέλετε να έχετε μια πραγματικά καλή ανοδική αγορά, δείτε τι γινόταν το 2009, τότε που είχαμε υψηλή ανεργία, τρομερή απαισιοδοξία και φθηνές τιμές», είπε ο Grantham.
Και πρόσθεσε:
«Καμία από αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει σήμερα. Αντίθετα αν δούμε τι γινόταν σιτς άλλες μεγάλες φούσκες - 1929, 2000, ίσως 1972-74, και τη φούσκα των ακινήτων - θα διαπιστώσουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι είχαν πολύ αισιόδοξες σκέψεις».
«Επομένως, αν η αγορά δεν καταρρεύσει αμέσως λένε, Ω, ρε, δεν κατέρρευσε. Όλα θα πάνε καλά».
Αλλά μόλις αφήσουν πίσω τους τον πολύ μεγάλο ενθουσιασμό όπως είχαμε το 2021, κάποια στιγμή η αγορά καταρρέει.

Τι προβλέπουν άλλοι αναλυτές

Προς το παρόν, οι προβλέψεις των Grantham και Hussman για τις μετοχές είναι πολύ χειρότερες από τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των αναλυτών στη Wall Street.
Ο χαμηλότερος στόχος τιμών για το τέλος του έτους 2024 μεταξύ των μεγάλων εταιρειών έχει δοθεί από τη JP Morgan και είναι στις 4.200 μονάδες που συνεπάγεται  πτώση 9% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Υπάρχουν ωστόσο και αναλυτές που προβλέπουν περαιτέρω άνοδο - με την BMO Capital Markets να προβλέπει ότι ο δείκτης θα κερδίσει ένα 10% ακόμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης