Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φιάσκο το ταξίδι Zelensky στην Αργεντινή – Απέτυχε παταγωδώς να πάρει τη στήριξη του Παγκόσμιου Νότου στη σύγκρουση με τη Ρωσία

Φιάσκο το ταξίδι Zelensky στην Αργεντινή – Απέτυχε παταγωδώς να πάρει τη στήριξη του Παγκόσμιου Νότου στη σύγκρουση με τη Ρωσία
Η επίσκεψη Zelensky στην Αργεντινή χαρακτηρίζεται ως ένα ταξίδι δημοσίων σχέσεων με στόχο την αποκατάσταση της αμαυρωμένης εικόνας του Ουκρανού προέδρου
Σχετικά Άρθρα
Σε φιάσκο οδηγείται η τελευταία απελπισμένη προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να κερδίσει τη στήριξη του Παγκόσμιου Νότου.
Με το ταξίδι του στην Αργεντινή, επ’ ευκαιρία της ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας Javier Milei, επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με τον Παγκόσμιο Νότο, αλλά η προσέγγιση του Κιέβου με το Μπουένος Άιρες δεν θα τον βοηθήσει να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των Λατινοαμερικανών, αναφέρει χαρακτηριστική αργεντίνικη εφημερίδα.
Η Pagina 12 χαρακτηρίζει την επίσκεψη Zelensky ως ένα ταξίδι δημοσίων σχέσεων με στόχο την αποκατάσταση της αμαυρωμένης εικόνας του Ουκρανού προέδρου και στη Λατινική Αμερική καθώς η δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο συνεχώς μειώνεται.
«Αυτή τη στιγμή, και λόγω της μειωμένης υποστήριξης των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, η πρώτη προτεραιότητα της Ουκρανίας είναι να επιτύχει την υποστήριξη των χωρών του Παγκόσμιου Νότου», γράφει ο Daniel Kersfeld, στην Pagina 12.

Η ανεδαφική φόρμουλα ειρήνης του Zelensky

Σύμφωνα με τον Kersfeld, η μεγαλύτερη ελπίδα του Zelensky είναι να κάνει τον Milei στρατηγικό σύμμαχο στη σύγκρουση κατά της Ρωσίας, που θα αποδεχόταν τη μη ρεαλιστική «φόρμουλα ειρήνης» του Κιέβου κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στην Ουκρανία που πρότεινε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής.
Ο αναλυτής σημειώνει ότι το Κίεβο αναμένει επίσης από το Μπουένος Άιρες να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Νωρίτερα, ο Milei παρείχε την πλήρη υποστήριξή του στον Zelensky σε μια σαφή αλλαγή σε σχέση με την πολιτική του προκατόχου του, Alberto Fernández.
Στα τέλη Νοεμβρίου 2023, ο νέος ηγέτης της Αργεντινής πρότεινε στον Ουκρανό πρόεδρο να πραγματοποιήσει διάσκεψη για την Ουκρανία στη χώρα της Νότιας Αμερικής.
Να οργανώσουμε μία ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία και η Αργεντινή προσφέρεται ως τόπος διεξαγωγή» είπε η σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Milei, Diana Modino.

Το αντιρωσικό κήρυγμα

Το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Zelensky
είναι η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής -με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον- να ασκήσει πίεση στα άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν το ουκρανικό καθεστώς.
«Δυστυχώς για τον Zelensky, το κήρυγμα της ουκρανικής κυβέρνησης κατά της Μόσχας δεν θα μπορέσει ποτέ να εδραιωθεί στη Λατινική Αμερική
, παρά τους διάφορους μηχανισμούς δελεασμού και την πολιτική και οικονομική πίεση που επέβαλαν οι ΗΠΑ», σημειώνει ο Kersffeld.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να πιέσουν τα κράτη της Λατινικής Αμερικής να παράσχουν όπλα στην Ουκρανία και να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.
Παρά τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, υπάρχει συναίνεση στην ήπειρο ότι πρέπει να είναι μια «περιοχή ειρήνης» και να μην παρεμβαίνει σε υπερπόντιες συγκρούσεις, τόνισε ο αναλυτής.
«Θα ήταν πολύ επικίνδυνο για την Αργεντινή
να εμπλακεί σε μια ξένη σύγκρουση όχι τόσο για την αναζήτηση της ειρήνης, αλλά για να κερδίσει την εύνοια της κυβέρνησης Biden», προειδοποίησε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα Zelensky

Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Zelensky είναι ότι η θερινή αντεπίθεση του Κιέβου απέφερε μηδενικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης
και απέτυχε σε όλους τους στόχους, καθιστώντας τη Δύση ολοένα και πιο δύσπιστη για τη διοχέτευση χρημάτων στην Ουκρανία και την υποστήριξη του νυν προέδρου της, σύμφωνα με τον Kersffeld.
Πράγματι, ο δυτικός Τύπος άλλαξε πρόσφατα τον τόνο του στο ουκρανικό ζήτημα επικαλούμενος υποτιθέμενες διεργασίες Αμερικανών και Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να εξαναγκάσουν τον Zelensky σε συνομιλίες με τη Ρωσία.
Επιπλέον, ο βραβευμένος με Pulitzer δημοσιογράφος Seymour Hersh έχει αποκαλύψει ότι ορισμένες από αυτές τις συνομιλίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με επικεφαλής τον γενικό διοικητή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny.
Και τα πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερα για τον Zelensky καθώς η αποδοχή του στην Ουκρανία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στον απόηχο της αποτυχημένης αντεπίθεσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το ταξίδι δημοσίων σχέσεων του Κιέβου στην Αργεντινή είναι απίθανο να αναστρέψει την επικείμενη ήττα ή να βελτιώσει την εικόνα του Zelensky στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης