Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ στέλνουν 14.000 οβίδες στο Ισραήλ, κατά παράκαμψη του Κογκρέσου - Υπό προετοιμασία δεύτερο πακέτο 31.000 οβίδων

Οι ΗΠΑ στέλνουν 14.000 οβίδες στο Ισραήλ, κατά παράκαμψη του Κογκρέσου - Υπό προετοιμασία δεύτερο πακέτο 31.000 οβίδων
Αντιδρουν οι Άραβες των ΗΠΑ, στην αποστολή αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ χωρίς έγκριση του Κογκρέσου
Σχετικά Άρθρα
Την ίδια μέρα που προέβαλαν βέτο στην ομόφωνη πρόταση 100 και πλέον χωρών για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοίμαζαν οπλικό πακέτο με 14.000 βλήματα για τα ισραηλινά άρματα μάχης Merkava, το οποίο εκγρίθηκε με ειδικές κατεπείγουσες διαδικασίες.
Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο αξιωματούχο με άμεση γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε αργά το βράδυ της Παρασκευής, 9/12, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα έγγραφο προς το Κογκρέσο για την πώληση χιλιάδων πυρομαχικών στο Ισραήλ που επικαλούνταν διαδικασίες κατεπείγοντος.
Η παράδοση αυτή δρομολογείται κατά παράκαμψη της τυπικής περίοδου 20 ημερών που παρέχεται στις επιτροπές του Κογκρέσου για να εξετάσουν τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό.

Οι 14.000 οβίδες αποτελούν τμήμα μεγαλύτερου πακέτου 45.000 οβίδων για τα Merkava

Στις αρχές της εβδομάδας, το State Department είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση 45.000 βλημάτων στο Ισραήλ για τα άρματα μάχης Merkava, ανέφερε το CNN.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε μάλιστα ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, οι οποίες έχουν την εποπτεία των στρατιωτικών πωλήσεων προς ξένες χώρες, είχαν δεχθεί «πιέσεις» από το Υπουργείο Εξωτερικών να εγκρίνουν γρήγορα το αίτημα, λόγω του πολέμου πολέμου στη Γάζα.
Οι επιτροπές έχουν συνήθως 20 ημέρες για να εξετάσουν τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις και στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με μια συναλλαγή και να την καθυστερήσουν αν χρειαστεί.
Αλλά ενώ η έγκριση της πώληση των 45.000 βλημάτων εκκρεμούσε στο Κογκρέσο, τέσσερις μέρες αργότερα, το βράδυ της Παρασκευής, 8/12 το Υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε στις επιτροπές του Κογκρέσσου ανακοίνωση που ανέφερε ότι αποστέλει 14.000 οβίδες αρμάτων μάχης, αξίας περίπου 106 εκατομμυρίων δολαρίων, άμεσα στο Ισραήλ, χωρίς την έγκρισή του με διαδικασίες κατεπείγοντος.

Αντιδρούν οι Άραβες των ΗΠΑ και το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) καταδίκασε τη πώληση από την αμερικανική κυβέρνηση 14.000 βλημάτων αρμάτων μάχης στο Ισραήλ χωρίς έλεγχο από το Κογκρέσο και με διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.
«Η εσπευσμένη παράδοση θανατηφόρων όπλων στην ακροδεξιά και ανοιχτά γενοκτόνο ισραηλινή κυβέρνηση χωρίς έλεγχο από το Κογκρέσο στερεί από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους τη φωνή τους στο Κογκρέσο, ενθαρρύνει τον Netanyahu να σκοτώσει περισσότερους Παλαιστίνιους πολίτες και αμαυρώνει περαιτέρω το κύρος του έθνους μας στον κόσμο», δήλωσε ο Εθνικός Αναπληρωτής Διευθυντής του CAIR, Eduard Ahmed Mitchel.
«Η απόφαση της κυβέρνησης Biden αποτελεί προσβολή της δημοκρατίας και πράξη ηθικής παραφροσύνης».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης