Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρότατη επίθεση Ουγγαρίας σε Ουκρανία για καταπάτηση δικαιωμάτων της ουγγρικής μειονότητας

Σφοδρότατη επίθεση Ουγγαρίας σε Ουκρανία για καταπάτηση δικαιωμάτων της ουγγρικής  μειονότητας
«Στην Ουκρανία, τα δικαιώματα της ουγγρικής κοινότητας άρχισαν να καταπατούνται πριν από οκτώ χρόνια, και έκτοτε η στέρηση των δικαιωμάτων είναι συνεχής», δηλώνει η Βουδαπέστη
Σχετικά Άρθρα
Η Ουγγαρία καταδίκασε με δριμύτητα τον νέο ουκρανικό νόμο για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.
Η Ουγγαρία θα αξιολογήσει προσεκτικά τον νέο ουκρανικό νόμο για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, αλλά είναι ήδη προφανές ότι δεν πληροί τις απαιτήσεις της Βουδαπέστης, δήλωσε ο υφυπουργός Διεθνών Σχέσεων, Tamás Menczer.
«Στην Ουκρανία, τα δικαιώματα της ουγγρικής κοινότητας άρχισαν να καταπατούνται πριν από οκτώ χρόνια, και έκτοτε η στέρηση των δικαιωμάτων είναι συνεχής.
Εμείς, φυσικά, θα αξιολογήσουμε διεξοδικά την απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου, αλλά είναι ήδη σαφές ότι απέχει πολύ από την επιστροφή των δικαιωμάτων του 2015.
Ταυτόχρονα, θα παρακολουθούμε προσεκτικά την εφαρμογή του», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για την επέκταση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στην Ουκρανία, ο οποίος, τους δίνει την ευκαιρία να λάβουν βασική και ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα, εάν είναι μία από τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ουγγαρία ζητά πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων της μειονότητας


Τον Φεβρουάριο, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να προσφύγει στην Επιτροπή της Βενετίας σχετικά με την κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjártó, η Βουδαπέστη δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ - ΕΕ έως ότου αποκατασταθούν τα δικαιώματα των Ούγγρων της Υπερκαρπάθιας.
Ως αποτέλεσμα, τον Ιούνιο η επιτροπή δημοσίευσε ένα ψήφισμα σημειώνοντας ότι πολλά από τα νομοσχέδια των Ουκρανών, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για τις εθνικές μειονότητες, εγείρουν «σοβαρές ανησυχίες» όσον αφορά τη μη συμμόρφωσή τους με τη Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όπως τόνισε ο Szijjártó, ως μέρος του νέου νόμου για την εκπαίδευση στην Ουκρανία, από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους πρόκειται να κλείσουν και τα 99 σχολεία της ουγγρικής μειονότητας ενώ αριθμός των μαθημάτων που θα διδάσκονται στις εθνικές γλώσσες θα περιοριστεί στο 20% μετά την τέταρτη τάξη.
Τέλος οι απολυτήριες και οι εισαγωγικές εξετάσεις δεν θα δοθούν στα ουγγρικά .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης