Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος εποχής - Συμφωνία Σουηδίας με ΗΠΑ για χρήση των στρατιωτικών της βάσεων, ποια η σημασία

Τέλος εποχής - Συμφωνία Σουηδίας με ΗΠΑ για χρήση των στρατιωτικών της βάσεων, ποια η σημασία
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin και Σουηδός υπουργός Άμυνας Pal Jonson πραγματοποίησαν την τελετή υπογραφής την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023
Η Σουηδία δεν είναι καν στο ΝΑΤΟ ακόμη –εν μέσω της συνεχιζόμενης αναστολής της υπογραφής και των αντιρρήσεων από την Τουρκία και την Ουγγαρία– αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις ΗΠΑ και τη Σουηδία αυτή την εβδομάδα να προχωρήσουν σε μια συμφωνία για να επιτρέψουν στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιούν ευρεία χρήση των σουηδικών στρατιωτικών βάσεων για πρώτη φορά .
Η πρόσφατα υπογραφείσα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (DCA) αυτή την εβδομάδα σηματοδοτεί ότι η Στοκχόλμη εγκαταλείπει οριστικά και πλήρως την μακραίωνη πολιτική της ουδετερότητας, δεδομένου ότι το Πεντάγωνο έχει επιβεβαιώσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν πλέον να «επιχειρήσουν στη Σουηδία, συμπεριλαμβανομένου του νομικού καθεστώτος του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού, πρόσβαση στο έδαφος (και) τοποθέτηση στρατιωτικού υλικού.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin και Σουηδός υπουργός Άμυνας Pal Jonson πραγματοποίησαν την τελετή υπογραφής την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 και δήλωσαν ότι η συμφωνία θα «δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ώστε η Σουηδία να μπορεί να λάβει υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση πολέμου ή κρίσης».
Τη στιγμή που η Σουηδία εξακολουθεί να περιμένει με αγωνία την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η DCA με τη Σουηδία θα «ισχύει απρόσκοπτα πριν και μετά την ένταξη της Σουηδίας στη Συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων του ΝΑΤΟ (SOFA)».

Η στρατηγική σημασία

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, που οδήγησε τόσο τη Φινλανδία (που είναι το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ) όσο και τη γειτονική Σουηδία να εγκαταλείψουν τις αδέσμευτες πολιτικές τους.
Όπως αξιολογεί το AP:
Το στρατηγικά σημαντικό νησί Γκότλαντ της Σουηδίας στη Βαλτική Θάλασσα βρίσκεται λίγο περισσότερο από 300 χιλιόμετρα (186 μίλια) από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ της Ρωσικής Βαλτικής Θάλασσας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν παρόμοια συμφωνία με τη δυτική γείτονα της Σουηδίας, τη Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, το 2021 και επί του παρόντος διαπραγματεύονται μια τέτοια συμφωνία με τα μέλη του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία και τη Δανία, δύο άλλες σκανδιναβικές χώρες.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το γραφείο του σουηδού πρωθυπουργού ανέφερε ότι η ρωσική επιθετικότητα καθιστά αναγκαία μια μεγαλύτερη και ευρύτερη στάση ετοιμότητας σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή ακόμη και πιθανής επίθεσης.
Αυτό περιλάμβανε πρόσφατα ακόμη και την επανεισαγωγή στρατολόγησης για Σουηδούς σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης.
Όσον αφορά το νέο DCA, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Austin είπε ότι «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας από κοινού». Όλα αυτά έκαναν τη Ρωσία να μπει σε αμυντική στάση όσον αφορά τα σκανδιναβικά σύνορά της και στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.
graphic.jpg
graphic_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης