Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε λογιστικές αλχημείες καταφεύγει ο Scholz για να αποφύγει το οικονομικό κραχ - Απέλπιδα προσπάθεια του SPD

Σε λογιστικές αλχημείες καταφεύγει ο Scholz για να αποφύγει το οικονομικό κραχ - Απέλπιδα προσπάθεια του SPD
Το φρένο του χρέους, το Ταμείο για την Ουκρανία και το κοινωνικό κράτος
Ολοένα και περισσότερο με την.. Ελλάδα μοιάζει η Γερμανία, καθώς ο Καγκελάριος Olaf Scholz σχεδιάζει να υπερβεί το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο έχει και συνταγματική προστασία προκειμένου να αποφύγει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει τη σίγουρη κατάρρευση του ολοένα και λιγότερο δημοφιλούς κυβερνητικού συνασπισμού
Το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναζητά μια λύση στον επικείμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, προτείνοντας την αναστολή του συνταγματικού «φρένου» στο χρέος έως το 2024.
Αυτός ο δημοσιονομικός κανόνας, που έχει σχεδιαστεί για τον περιορισμό του δημόσιου δανεισμού, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος SPD . Ψηφίστηκε ομόφωνα υπέρ της πρότασης της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος που υποστηρίζει αυτήν την αναστολή, με την πρόεδρο του SPD Saskia Esken να τονίζει ότι οι τακτικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τη διαχείριση κρίσεων.
Germany's Fiscal Crisis and its Impact on Domestic and International Goals
German Economy Chief Warns of Major Blow From Budget Ruling
Η Ουκρανία και το Ειδικό Ταμείο


Η ομιλία του Γερμανού Καγκελαρίου Olaf Scholz στο συνέδριο ήταν λιγότερο άμεση όσον αφορά τα μείζονα οικονομικά ζητήματα.
Δεν ανέφερε ρητά το φρένο του χρέους, εστιάζοντας αντ' αυτού στο να μεταφέρει αισιοδοξία για την υπέρβαση των προκλήσεων.
Σύμφωνα με τον Scholz, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία δικαιολογεί μια εξαίρεση που να επιτρέπει αυξημένο δανεισμό.
Αυτό θα συνεπαγόταν τη χρήση συνταγματικών δημοσιονομικών περιθωρίων προς όφελος των ευρύτερων αναγκών που προκαλούνται από τις γεωπολιτικές εξαλίξεις.
Το SPD πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για τις δαπάνες που σχετίζονται με την Ουκρανία, το οποίο θα υπήρχε εκτός του τακτικού προϋπολογισμού.
Ωστόσο, η ίδρυση αυτού του ειδικού ταμείου και η αναστολή του φρένου χρέους απαιτεί επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με τον αντικαγκελάριο Robert Habeck (Πράσινοι) και τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner (FDP).
Ο Lindner, ειδικότερα, έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την αναστολή του συνταγματικού κανόνα.

Δημοσιονομική Σύσφιξη vs Δανεισμός

Το SPD και οι Πράσινοι υποστηρίζουν τον δανεισμό για να αποτρέψουν σοβαρές περικοπές στον προϋπολογισμό, μια στάση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προτίμηση του FDP για δημοσιονομική σύσφιξη, ειδικά στις κοινωνικές δαπάνες.
Το SPD ζήτησε επίσης μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του κανόνα για το χρέος, υποστηρίζοντας ότι τα άκαμπτα όρια δανεισμού εμποδίζουν τις επενδύσεις και την ικανότητα του κράτους να ενεργεί αποτελεσματικά.
Η πρόταση του κόμματος για μεταρρύθμιση περιλαμβάνει αλλαγή των κανόνων για την κυκλική προσαρμογή του στόχου του 0,35%, η οποία θα αύξανε την επιτρεπόμενη πρόσθεση ανάληψη χρέους.
Traders see ECB cutting rates by 150bps through 2024
Δεν θα αποδομηθεί το κοινωνικό κράτος

Στη ομιλία του υπό τα θερμά χειροκροτήματα των συνέδρων ο καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδομήσει το κοινωνικό κράτος στο όνομα της λιτότητας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα περιοριστεί η δημοσιονομική κρίση.
«Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άλυτο πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά «θα πρέπει να συνεννοηθούμε όλοι μεταξύ μας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, σε εντατικές συζητήσεις».
«Με την ομιλία του ο Scholz συμφιλιώνει το κόμμα, αλλά προσωρινά» σχολιάζει το Spiegel Online.
Λίγο αργότερα οι 600 σύνεδροι του SPD ζήτησαν να ανασταλεί και για το 2024 το αποκαλούμενο "φρένο του χρέους" που εκμηδενίζει τα περιθώρια νέου δανεισμού.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (9/12) οι σύνεδροι είχαν αποφύγει τις ρητορικές επιθέσεις σε έναν κυβερνητικό εταίρο που πασχίζει και αυτός να ανατρέψει την πτωτική πορεία του στις δημοσκοπήσεις.

Νέα προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο;

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει την παροχή οικονομικής, αλλά και στρατιωτικής βοήθειας.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα είναι άλλωστε το κύριο επιχείρημα των Σοσιαλδημοκρατών για την αναστολή του "χρεόφρενου" στη σχετική συζήτηση που ασφαλώς θα κλιμακωθεί το 2024, ενώ δεν αποκλείεται να καταλήξει και πάλι στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Στο σημερινό ψήφισμά τους οι σύνεδροι τονίζουν ότι η «κατάσταση έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης» τεκμηριώνεται επαρκώς λόγω του πολέμου, ο οποίος προκαλεί μία έκτακτη επιβάρυνση για τον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό.
Όχι, μόνο λόγω των απευθείας οικονομικής στήριξης προς το Κίεβο, αλλά και λόγω των αυξημένων δαπανών για τη φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία, καθώς και των επιπτώσεων στην αγορά ενέργειας.
Germany's Slowdown - by Joseph Politano

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης