Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS η Ρωσία διαλύει την Ουκρανία – Η Δύση δεν στέλνει όπλα λόγω δραματικών απωλειών

Με στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS η Ρωσία διαλύει την Ουκρανία – Η Δύση δεν στέλνει όπλα λόγω δραματικών απωλειών
Military Watch Magazine: Δραματικές οι απώλειες των Ουκρανών σε οπλικά συστήματα, η Δύση ανησυχεί και μειώνει νέες αποστολές - Με τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS η Ρωσία διαλύει την Ουκρανία
(upd 28) Η κατάσταση στην Ουκρανία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, χάνουν συνεχώς τα ελάχιστα εδάφη που κατέκτησαν από την 6μηνη αντεπίθεση, μόνο σε μια εβδομάδα είχαν 5.000 απώλειες σε στρατιώτες ενώ οι ρώσοι με στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS διαλύουν την Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Δύση μπλοκάρει αποστολές όπλων στην Ουκρανία λόγω των δραματικών απωλειών, οι Ουκρανοί έχουν χάσει το 42% των οπλικών συστημάτων που παρέλαβαν από την Δύση και αυτό ονομάζεται όχι απλά ήττα αλλά καταστροφή…
Στο μέτωπο η κατάσταση είναι δραματική, παντού οι ρώσοι προελαύνουν, στο Kupyansk ήδη πλησιάζουν στην κατάληψη της πόλης, στο Bakhmut σχεδόν όλα τα εδάφη που κέρδισαν οι Ουκρανοί τα ανακατέλαβαν οι ρώσοι ενώ στην Avdiivka… είναι θέμα χρόνου να πέσει η πόλη στα χέρια των ρώσων, αυτή θα είναι μια ακόμη σοβαρή απώλεια για τους Ουκρανούς που ηττώνται συνεχώς στο μέτωπο…

Με τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS η Ρωσία διαλύει την Ουκρανία

Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου 2023, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε άλλη μια μαζική επίθεση σε ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, 7 ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS εκτόξευσαν 19 πυραύλους X-101 και X-555.
Σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Τουλάχιστον 5 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Kharkiv και ένας άλλος χτύπησε στόχο στην περιοχή.
Μια βιομηχανική επιχείρηση που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του στρατού δέχτηκε επίθεση στην πόλη Pavlograd στην περιοχή Dnipropetrovsk.
Ρωσικά πλήγματα αναφέρθηκαν επίσης στην περιοχή του Mykolaiv.
Στην Kherson
μια κρίσιμης σημασίας εγκατάσταση υποδομής υπέστη ζημιές, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Alexander Prokudin, διορισμένος από το Κίεβο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ως αποτέλεσμα των νυχτερινών επιθέσεων «ένα κρίσιμο κτίριο υποδομής» υπέστη ζημιές.

Η Ρωσία αχρήστευσε τους πυραύλους MLRS των Ουκρανών – Χτύπημα ακριβείας στο εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών

Ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε με σφοδρότητα στις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρομαχικών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AFU).
Πρόκειται για ένα ισχυρό πλήγμα στις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρομαχικών των Ουκρανών για MLRS, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν χτύπημα με όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλης εμβέλειας στις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρομαχικών για τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Vilkha και Grad και των επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων Grom», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν προς διάφορες κατευθύνσεις στο μέτωπο.
Τις τελευταίες μέρες κατάφεραν να πετύχουν νέα κέρδη στην περιοχή του Bakhmut.
Οι Ρώσοι ελέγχουν ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου και στοχεύουν την Bogdanovka και πλησίασαν τις βόρειες και ανατολικές παρυφές της.
Η πόλη βρίσκεται σε μια πεδιάδα, έτσι η περικύκλωση από πολλές κατευθύνσεις δίνει στα ρωσικά στρατεύματα ένα σημαντικό πλεονέκτημα και αυξάνει τις απώλειες της Ουκρανίας.
Πρόσφατα κέρδισαν επίσης έδαφος σε ένα από τα κυρίαρχα ύψη δυτικά της Kleshcheyevka και ξεκίνησαν χτυπήματα στις οδούς ανεφοδιασμού της ουκρανικής ομάδας, προετοιμάζοντας να επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου τους.

Οι Ρώσοι ξεκινούν την επίθεσή τους προς το μεγάλο ουκρανικό προπύργιο στο Seversk.
Εξαπολύουν επιθέσεις σε όλη τη γραμμή του μετώπου προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στο Veseloye και επιτίθενται στο Spornoe στα νοτιοανατολικά της πόλης, ενώ πλησιάζουν το οχυρό από τα δυτικά.
Οι Ρώσοι δεν σταματούν την επίθεσή τους στην Avdiivka.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές από το μέτωπο, εισήλθαν στο έδαφος του εργοστασίου οπτάνθρακα και χημικών από βορρά.
Ο ουκρανικός στρατός κρύβεται στις οχυρωμένες υπόγειες εγκαταστάσεις, ενώ ο τελευταίος δρόμος ανεφοδιασμού τους τέθηκε υπό τον έλεγχο των ρωσικών πυρών.

Putin: Οι Ρώσοι μαχητές στην Ουκρανία, άξιοι συνεχιστές της παράδοσης του Κόκκινου Στρατού

Οι μαχητές στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία είναι άξιοι συνεχιστές των στρατιωτικών παραδόσεων των βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Μιλώντας μέσω video στο στρατιωτικό-πατριωτικό συνέδριο του Ρωσικού Στρατού Νέων, σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες του κινήματος βοηθούν ενεργά εθελοντές και αποστολές αναζήτησης, φροντίζουν τους ηλικιωμένους και υποστηρίζουν όσους έχουν ανάγκη με λόγια και με πράξεις.
«Συμμετέχετε στην υλοποίηση πρωτοβουλιών, που απευθύνονται στους συμμετέχοντες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης - άξιους συνεχιστές των στρατιωτικών παραδόσεων των βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και των βετεράνων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Military Watch Magazine: Δραματικές οι απώλειες των Ουκρανών σε οπλικά συστήματα, η Δύση ανησυχεί και μειώνει νέες αποστολές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία λόγω των τεράστιων απωλειών σε οπλικά συστήματα της Δύσης και της έκβασης της αντεπίθεσης, αναφέρει το αμερικανικό Military Watch Magazine.
«Η κλίμακα των απωλειών που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και η ολοένα και πιο ευρέως αναγνωρισμένη αποτυχία των επιθετικών της επιχειρήσεων έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην στάση των ΗΠΑ να μειώσουν τις προμήθειες όπλων στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Το αμερικανικό Military Watch Magazine επισημαίνει ότι η διακοπή της βοήθειας θα μπορούσε να υπονομεύσει εντελώς όχι μόνο την ικανότητα του Κιέβου να υποστηρίζει στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και την ικανότητα του ουκρανικού κράτους να εκτελεί ακόμη και τις πιο βασικές λειτουργίες.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται για τη φήμη του καλύτερου αμερικανικού τανκ, του M1 Abrams.
Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου, αλλά οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απλά απέτυχαν…

Times: Ο Ουκρανικός στρατός διαμαρτύρεται ότι υπάρχουν λιγότερα και χειρότερης ποιότητας πυρομαχικά

Ο ουκρανικός στρατός διαμαρτύρεται για την ποιότητα και την ποσότητα των πυρομαχικών που λαμβάνει «από όλο τον κόσμο», γράφει η βρετανική εφημερίδα The Times.
«Το καλοκαίρι είχαμε δέκα φορές περισσότερα πυρομαχικά και καλύτερης ποιότητας...
Τώρα μας φέρνουν οβίδες από όλο τον κόσμο, διαφορετικής ποιότητας, και λαμβάνουμε μόνο 15 κομμάτια για τρεις ημέρες.
Η Ρωσία ξεκίνησε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin χαρακτήρισε τον στόχο του «την προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακοποίηση και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για 8 χρόνια».
Σημείωσε ότι η ειδική επιχείρηση ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο, η Ρωσία «δεν είχε καμία ευκαιρία να κάνει διαφορετικά, δημιουργήθηκαν κίνδυνοι για την ασφάλεια που ήταν αδύνατο να απαντηθούν με άλλα μέσα».
Σύμφωνα με τον Putin, η Ρωσία προσπαθεί εδώ και 30 χρόνια να καταλήξει σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ για τις αρχές της ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά ως απάντηση βρέθηκε αντιμέτωπη είτε με κυνική εξαπάτηση και ψέματα, είτε με προσπάθειες πίεσης και εκβιασμού, ενώ το ΝΑΤΟ, εν τω μεταξύ, παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας, επεκτείνεται σταθερά και πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σε απελπισία οι Ουκρανοί: Δεν ξέρουν πότε και εάν θα πάρουν τελικά τα F -16

Το Κίεβο βρίσκεται σε συνομιλίες για την απόκτηση διαφόρων μαχητικών αεροσκαφών δυτικής κατασκευής, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Rustem Umerov.
«Εργαζόμαστε σε διάφορες πτυχές.
Πρώτον, εργαζόμαστε σε σχετική υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό, ενώ οι πιλότοι εκπαιδεύονται, καθώς και τεχνικοί εμπειρογνώμονες.
Θα λάβουμε τα F-16 σύντομα.
Έχουμε επίσης έκανε κάποιου είδους μεσοπρόθεσμες παραγγελίες για τις αμυντικές μας δυνάμεις.
Πρόκειται για τα έτη 2027-2030», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Rada, όταν ρωτήθηκε εάν τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα παραδοθούν στην Ουκρανία πριν από το τέλος της χρονιάς.
«Δεν συζητάμε μόνο για τα F-16. Ο κατάλογος είναι μακρύς», συνέχισε ο Umerov.
«Δεν υπάρχουν όρια στη μεταφορά τεχνολογιών και στη χρήση διαφόρων πτητικών μέσων. συστημάτων και όπλων», είπε απαντώντας σε ερώτηση εάν, εκτός από τα F-16, η Ουκρανία θα αποκτούσε και άλλα πολεμικά αεροσκάφη.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι το Κίεβο θα λάβει σύντομα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα συμβεί αυτό.

Messenger: Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν να αλλάξουν οι όροι για το τι σημαίνει νίκη για την Ουκρανία…

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, στο πλαίσιο της αποτυχίας της ουκρανικής «αντεπίθεσης», πρότειναν να επανεξεταστεί η θέση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα πρέπει να καθορίσει τους όρους νίκης στη σύγκρουση, αναφέρει το Messenger.
Σύμφωνα με το Messenger, Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν αρκετές συναντήσεις με Ουκρανούς συναδέλφους τον Νοέμβριο 2023.
Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, ειδικότερα, τα μέρη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κύριοι στόχοι της «αντεπίθεσης» δεν επιτεύχθηκαν και το Κίεβο είναι απίθανο να τους επιτύχει με φόντο τα εμπόδια που έχουν προκύψει στην αμερικανική Γερουσία
«Οι Αμερικανοί, λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες επιτυχίες της Ουκρανίας, πρότειναν ακόμη και την αναθεώρηση της μακροχρόνιας πολιτικής των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία καθορίζει τους όρους για τη νίκη στον πόλεμο», τόνισε το Messenger.
Κατά την Ουκρανική αντεπίθεση σκοτώθηκαν 125.000 Ουκρανοί και καταστράφηκαν 16.000 οπλικά συστήματα, ήταν μια μεγάλη τραγωδία.

Ζakharova: Δεν βλέπουμε πολιτική βούληση για ειρήνευση στην Ουκρανία

Οι προσπάθειες για τεχνητή επιβολή του «κορεατικού μοντέλου» ειρηνευτικής διευθέτησης στην Ουκρανία είναι άσκοπες και είναι απαραίτητες άλλες λύσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Οι προσπάθειες επιβολής του ενός ή του άλλου μοντέλου διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένου του κορεατικού, όσο επιτυχημένο κι αν φαίνεται, είναι εξίσου άσκοπες», είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανούς τρόπους επίλυσης της ουκρανικής κρίσης.
«Αυτό που χρειάζεται εδώ είναι εντελώς διαφορετικές λύσεις και, κυρίως, για άλλη μια φορά, πολιτική βούληση από αυτούς που προκάλεσαν αυτή τη σύγκρουση και συνεχίζουν να κάνουν τα πάντα για τη συνεχή και επικίνδυνη κλιμάκωσή της».
Σύμφωνα με τη Zakharova, η Ρωσία επί του παρόντος δεν βλέπει «καμία πολιτική βούληση για ειρήνη, ούτε στο Κίεβο, ούτε στη Δύση».

Suslov (Ρωσία); Δεν θα δεχθεί ποτέ μία συμφωνία τύπου Minsk - 3

Η Ρωσία δεν θα δεχθεί ποτέ μία συμφωνία τύπου Minsk – 3 εξηγεί ο Ρώσος ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Dmitry Suslov, λ
έγοντας ότι το επίκεντρο της κρίσης Ρωσίας-Δύσης βρίσκεται στην απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης της Μόσχας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους μετά από δεκαετίες εξαπάτησης.
«Ολόκληρη η μεταψυχροπολεμική περίοδος είναι μια ατελείωτη συνέχεια εξαπάτησης από τη Δύση, ξεκινώντας από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τελειώνοντας με τις Συμφωνίες του Minsk», ε
ίπε ο ειδικός αναφερόμενος στην ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας τον Φεβρουάριο του 2015 με σκοπό να επίλυση της κρίσης στο Donbass, την οποία οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Ουκρανίας αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τα επόμενα επτά χρόνια.
«Η Ρωσία ενδιαφέρθηκε ειλικρινά για την εφαρμογή τους,
αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι δεν υπήρχε πρόθεση να τις εφαρμόσει η δυτική πλευρά και ότι η Δύση χρειαζόταν αυτές τις συμφωνίες για να κερδίσει χρόνο και να στρατιωτικοποιήσει την Ουκρανία για έναν μελλοντικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Suslov, υπενθυμίζοντας πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko, την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel και τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande.

France 24: Οι Ουκρανοί ζουν με διαρκή φόβο ότι θα μείνουν χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ

 Ο πληθυσμός της Ουκρανίας ζει με τον φόβο ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματήσουν να βοηθούν τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, άλλοι δυτικοί σύμμαχοι θα απομακρυνθούν επίσης από την Ουκρανία, ανέφερε το France 24.
«Οι άνθρωποι φοβούνται ένα φαινόμενο ντόμινο, στο οποίο, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους»
Στην Ουκρανία καταλαβαίνουν ότι χωρίς αμερικανική βοήθεια θα είναι σχεδόν αδύνατο να πολεμήσουν εναντίον του ρωσικού στρατού και τώρα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση άρνησης και σοκ, σημείωσε το France 24.
Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί είναι θυμωμένοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς εταίρους, οι οποίοι περίμεναν μια επιτυχημένη αντεπίθεση από το Κίεβο, παρά το γεγονός ότι η ποσότητα εξοπλισμού που δόθηκε στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν πολύ περιορισμένη.

Kirkegaard (Peterson Institute): Είναι τρομερό αυτό για την Ουκρανία - Δν έχει πλέον καμία σημασία για τη Δύση

Οι δυτικές χώρες δεν βλέπουν πλέον τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως δικό τους ζήτημα ασφάλειας, δήλωσε στους Financial Times ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης του Peterson Institute για τα Διεθνή Οικονομικά (PIIE).
«Η Ουκρανία δεν είναι πλέον ιδιαίτερη.
Δεν θεωρείται πλέον αυτό το ζήτημα εθνικής ασφάλειας, υψίστης σημασίας για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διότι αν ίσχυε αυτό, οι άνθρωποι δεν θα έπαιζαν πολιτικά παιχνίδια μαζί της,», είπε, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. «Είναι μια υποτίμηση της ουκρανικής πολεμικής προσπάθειας.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το θέσω, κατά τη γνώμη μου.
Και αυτό, για την Ουκρανία, είναι μια τρομερή κατάσταση» πρόσθεσε ο Kirkegaard, σχολιάζοντας την κατάσταση γύρω από την πρόσθετη βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ για Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η «στρατηγική απόφαση της Μόσχας να φθείρει τη Δύση αποδίδει».

Blitz: Παρ΄ ολίγον ξυλοδαρμός στο βουλγαρικό κοινοβούλιο για τη μεταφορά παροπλισμένων τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Μέλη του βουλγαρικού κοινοβουλίου συγκρούστηκαν για την απόφαση αποστολής παροπλισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία, γράφει η Blitz.
Ο Ivaylo Chorbov, συνοδευόμενος από άλλους βουλευτές, έφτασε στο μέρος όπου καθόταν ο βουλευτής του λαού Manol Peykov.
Ο Chorbov όρμησε πάνω του τη στιγμή που ο Peykov καθόταν στη θέση του, αλλά εν ριπή οφθαλμού επενέβησαν άλλοι και απέτρεψαν τον ξυλοδαρμό», αναφέρει η Blitz.
Σύμφωνα με την Blitz, πριν την συμπλοκή προηγήθηκε λεκτική αντιπαράθεση.
Ο λόγος ήταν μια συζήτηση για την ανάγκη υποστήριξης της Ουκρανίας και αποστολής παροπλισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Στις 22 Νοεμβρίου, η Λαϊκή Συνέλευση της Βουλγαρίας επικύρωσε συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας και του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας σχετικά με τη δωρεάν παροχή μιας παρτίδας παλαιών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.
Αργότερα, ο Πρόεδρος Rumen Radev ζήτησε επικύρωση της συμφωνίας για τη δωρεάν μεταφορά παροπλισμένου εξοπλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Rumen Radev, τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των βουλγαρικών συνόρων και την παροχή βοήθειας στους κατοίκους σε περίπτωση καταστροφών και ατυχημάτων, μεταξύ άλλων σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Myśl Polska: Η Ουκρανία ψεύδεται για τα δήθεν σχέδια επίθεσης της Ρωσίας στην Πολωνία μετά την ήττα της Ουκρανίας

Η Ουκρανία δημιουργεί σκόπιμα μια ψευδή αφήγηση ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Πολωνία αφού νικήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, τονίζει η πολωνική εφημερίδα Myśl Polska.
«Υπάρχει μια επίσημη αφήγηση και πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι μετά την ήττα της Ουκρανίας η Πολωνία θα δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία, κάτι που είναι μια πονηρή κίνηση προπαγάνδας από την Ουκρανία», αναφέρει η Πολωνική Myśl Polska.
Σύμφωνα με την Πολωνική Myśl Polska, οι ουκρανικές αρχές επιλέγουν αυτή την τακτική για να διατηρήσουν την αδιάλειπτη υποστήριξη από τις δυτικές χώρες.
Σύντομα ωστόσο η Δύση θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πολιτική να βοηθήσει την Ουκρανία για «όσο χρειάζεται» και θα αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τους όρους της Ρωσίας.

Parlamentní listy (Τσεχική εφημερίδα): Σε 20 χρόνια οι Ουκρανοί θα έχουν ξεχάσει τα πάντα και θα έχουν μετανιώσει για τον πόλεμο

Οι Ουκρανοί θα ξεχάσουν εύκολα τον εθνικισμό και θα μετανοήσουν για τα λάθη τους μετά τη λήξη της σύγκρουσης, δήλωσε ο πολιτικός σχολιαστής Stepan Kotrba σε συνέντευξή του στην τσεχική εφημερίδα Parlamentní listy.
«Σε 20 χρόνια, κανείς δεν θα μετανιώσει για τον θάνατο των νεαρών και αποθανόντων θαυμαστών του Μπαντέρα.
Ίσως ακόμη και των επιζώντων συγγενών τους.
Ομολογώ μάλιστα ότι θα ντρέπονται που εξαπατήθηκαν τόσο πολύ»
Ο Stepan Kotrba σημείωσε την προσεκτική στάση του ρωσικού στρατού απέναντι στους αμάχους ως μία από τις προϋποθέσεις για μια θετική στάση απέναντι στην Ρωσία.
Ο Τσέχος αναλυτής είπε επίσης ποιους θεωρεί «τους καλύτερους γιους της Ουκρανίας».
Κατά τη γνώμη του, τέτοιοι άνθρωποι δεν πάνε στο μέτωπο για να πεθάνουν στη μάχη, αλλά «με οποιοδήποτε κόστος» φεύγουν στο εξωτερικό.
Ακόμη και ο τελευταίος ανόητος στη Δύση έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι η Ουκρανία δεν έχει τίποτα να αντιταχθεί στα ρωσικά όπλα και την οικονομική ανωτερότητα.
Ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Mikhail Podolyak, ανέφερε ότι ο πληθυσμός είχε συσσωρεύσει «πολύ εκνευρισμό» και «υπάρχουν δύσκολες ερωτήσεις» για τις αρχές του Κιέβου.

Σφοδρότατη επίθεση Ουγγαρίας σε Ουκρανία για καταπάτηση δικαιωμάτων της ουγγρικής μειονότητας

Η Ουγγαρία καταδίκασε με δριμύτητα τον νέο ουκρανικό νόμο για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.
Η Ουγγαρία θα αξιολογήσει προσεκτικά τον νέο ουκρανικό νόμο για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, αλλά είναι ήδη προφανές ότι δεν πληροί τις απαιτήσεις της Βουδαπέστης, δήλωσε ο υφυπουργός Διεθνών Σχέσεων, Tamás Menczer.
«Στην Ουκρανία, τα δικαιώματα της ουγγρικής κοινότητας άρχισαν να καταπατούνται πριν από οκτώ χρόνια, και έκτοτε η στέρηση των δικαιωμάτων είναι συνεχής», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για την επέκταση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στην Ουκρανία, ο οποίος, τους δίνει την ευκαιρία να λάβουν βασική και ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα, εάν είναι μία από τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


NRK: Νορβηγοί στρατιώτες εξασκούνται σε κηδείες στρατιωτών εν μέσω ουκρανικής σύγκρουσης

Νορβηγοί στρατιώτες πραγματοποιούν εικονικές κηδείες λόγω των φόβων κλιμάκωσης της ουκρανικής σύγκρουσης, αναφέρει το νορβηγικό μέσο ενημέρωσης NRK.
Τα σενάρια πολέμου έγιναν πιο έντονα και πιο αληθινά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Ευρώπη το 2022.
Αυτή τη φορά οι Νορβηγοί στρατιώτες εξασκούνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και στην διαχείριση των απωλειών, ο θάνατος ανθρώπων και η ταφή συναδέλφων στρατιωτών», αναφέρει το νορβηγικό μέσο ενημέρωσης NRK.
Σύμφωνα με το νορβηγικό μέσο ενημέρωσης NRK, πραγματοποιώντας μια «εκπαιδευτική» κηδεία, οι στρατιώτες του νορβηγικού στρατού προετοιμάζονται ψυχολογικά για μια πιθανή σύγκρουση.
Όπως σημείωσε ο λοχίας Stian Mo, είναι σημαντικό για τους στρατιώτες να είναι προετοιμασμένοι για όλα ώστε να είναι έτοιμοι για πόλεμο.
Ο στρατιώτης Jens Espeland, ο οποίος παρακολούθησε την εκπαιδευτική ταφή των συντρόφων του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άξιζε να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε «πώς είναι πραγματικά η καθημερινή ζωή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατο να προετοιμαστείς σωστά για κάτι τέτοιο.

Medvedev: Ψεύτης ο Scholz που τώρα φεύγει – Την έφερε πισώπλατα στους Γερμανούς με το ρωσικό αέριο

Σφοδρή επίθεση στον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Η επίθεση έγινε με αφορμή τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία και τελικά ποιος έλαβε την απόφαση.
«Ήταν η Ρωσία που σταμάτησε να προμηθεύει την Ευρώπη με ενέργεια, ήταν ο Ρώσος πρόεδρος που σταμάτησε την παράδοση φυσικού αερίου», είπε ο Scholz, γράφει ο Medvedev στο X.
«Ο Γερμανός καγκελάριος ψεύδεται ασύστολα!
Οι ίδιοι τη σταμάτησαν και την έφεραν πισώπλατα στους δικούς τους από το μίσος τους για τη Ρωσία και τώρα φεύγουν και λένε ψέματα!


Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Η Ουκρανία έχασε περίπου 5.000 στρατιώτες μέσα σε μια εβδομάδα

Στις 8 Δεκεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συνόψισε το προκαταρκτικό αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Την περασμένη εβδομάδα, 3-8 Δεκεμβρίου, «οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ολοκλήρωσαν μια σειρά από εργασίες και κατέστρεψαν αποθήκες προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε διάφορες περιοχές.

Στην περιοχή Kupyansk, ο ουκρανικός στρατός έχασε περισσότερους από 480 στρατιώτες σε μια εβδομάδα.
Οι απώλειες σε εξοπλισμό περιελάμβαναν 3 τανκς, 13 τεθωρακισμένα οχήματα, 12 αυτοκίνητα και 7 μονάδες πυροβολικού. .
Συνολικά 10 επιθέσεις των ουκρανικών ομάδων επίθεσης αποκρούστηκαν στην περιοχή Krasny Liman.
Στην περιοχή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.445 Ουκρανοί στρατιώτες και καταστράφηκαν 11 τεθωρακισμένα οχήματα, 17 αυτοκίνητα, 5 πυροβόλα.
Κατά τη διάρκεια των μαχών στην κατεύθυνση του Donetsk, οι συνολικές απώλειες του ουκρανικού στρατού ανήλθαν σε περισσότερους από 1.560 στρατιώτες, 12 τεθωρακισμένα οχήματα, 17 οχήματα και 22 μονάδες πυροβολικού πεδίου.
Στην κατεύθυνση του Νότιου Donetsk, οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 845 Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατέστρεψαν 3 άρματα μάχης, 13 τεθωρακισμένα οχήματα, 17 αυτοκίνητα, 12 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου.
Στην περιοχή Zaporozhye, ο ρωσικός στρατός απέκρουσε 5 ουκρανικές επιθέσεις, σκοτώνοντας 260 στρατιώτες της Ουκρανίας.
Στην περιοχή Kherson σκοτώθηκαν 350 Ουκρανοί στρατιώτες.
Την περασμένη εβδομάδα, πέντε ουκρανικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τρία Mig-29 και δύο Su-25, και ένα ελικόπτερο Mi-8, καταστράφηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας.
Έτσι, οι συνολικές απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ανήλθαν σε περίπου 5.000 στρατιώτες.

Προέλαση ρώσων κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 8 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες προέλασαν.
Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν ανατολικά της Petropavlivka (7 χλμ ανατολικά του Kupyansk) και κοντά στο Synkivka (9 χλμ ανατολικά του Kupyansk) και το Bilohorivka (13 χλμ νότια της Kreminna).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στην κατεύθυνση Kupyansk κοντά στο Synkivka και την Ivanivka (20 χλμ νοτιοδυτικά του Kupyansk) και στην κατεύθυνση Lyman κοντά στο Spirne (25 χλμ νότια της Kreminna) και στο Terny (17 χλμ δυτικά της Kreminna).
Ο εκπρόσωπος της Διοίκησης των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντισυνταγματάρχης Volodymyr Fityo δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης κοντά στο Vesele (31 χλμ νότια της Kreminna).
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση του Lyman
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 8 Δεκεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων Sergei Zybinsky ισχυρίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν πέντε ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Synkivka και τη λίμνη Lyman βορειοδυτικά της Synkivka

Οι ρώσοι ανακτούν όλα τα εδάφη δυτικά του Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut αλλά δεν έκαναν καμία επιβεβαιωμένη προέλαση στις 8 Δεκεμβρίου.
Ρώσοι ισχυρίστηκαν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στα ανατολικά προάστια της Bohdanivka (6 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) νότια της δεξαμενής Berkhivka (περίπου 2 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) και του Khromove (αμέσως δυτικά του Bakhmut) στα υψώματα βόρεια της Klishchiivka και προς το Ivanivske (6 χλμ δυτικά του Bakhmut).
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 8 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κοντά σε Bohdanivka, Ivanivske, Klishchiivka και Andriivka (10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Στοιχεία της Ρωσικής 200ης ξεχωριστής Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (14ο Σώμα Στρατού, Βόρειος Στόλος επιχειρούν κοντά στην Bohdanivka.
Η Ουκρανία έχασε πάνω από 200 στρατιωτικούς σε 24 ώρες σε σκληρές μάχες στο Donetsk
Οι μονάδες της ομάδας μάχης «Νότος» του ρωσικού στρατού απέκρουσε πέντε επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων συνολικά στο Donetsk.
Οι απώλειες των Ουκρανών αγγίζουν τους 200 στρατιωτικούς, αναφέρει το Tass που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νέα προέλαση ρώσων στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka και πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένη προέλαση στις 8 Δεκεμβρίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 8 Δεκεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων νότια της Krasnohorivka (5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka).
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς το Novokalynove (13 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka), στα περίχωρα του εργοστασίου οπτάνθρακα Avdiivka βορειοδυτικά της Avdiivka και στη βιομηχανική ζώνη νοτιοανατολικά της Avdiivka.
Ρώσοι υποστήριξαν στις 8 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενοποιούν θέσεις στο Stepove (3 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) και εκκαθαρίζουν τον οικισμό, ενώ ένας άλλος Ρώσος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν θέσεις στα ανατολικά προάστια του Stepove.
ο Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανατολικά της Novobakhmutivka (9 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka),νότια του Tonenke (5 χλμ δυτικά της Avdiivka) και κοντά στο Stepove, Avdiivka και Pervomaiske (10 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης βόρεια του εργοστασίου οπτάνθρακα Avdiivka και κοντά στο Ocheretyne (15 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka), το Novokalynove, το Sieverne (6 χιλιόμετρα δυτικά της Avdiivka και τη βιομηχανική ζώνη

Ανάκτησαν εδάφη και στην δυτική περιφέρεια Zaporizhia οι ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia στις 8 Δεκεμβρίου και προχώρησαν πρόσφατα.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν προέλαση νότια του Robotyne προς τη Novoprokopivka (2 χιλιόμετρα νότια του Robotyne).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 8 Δεκεμβρίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Robotyne και δυτικά του Verbove.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται τον μειωμένο ρυθμό των ουκρανικών επιθετικών επιχειρήσεων στην περιφέρεια Zaporizhia για να αναδιοργανώσουν την ομάδα δυνάμεών τους και να δημιουργήσουν επιχειρησιακά εφεδρεία, αλλά σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επί του παρόντος δεν μπορούν να διαθέσουν σημαντικούς πόρους σε αυτές τις εφεδρείες.

Συντριβή των Ουκρανών στο Krasny Liman – Ανελέητο ρωσικό χτύπημα σε 3 ταξιαρχίες με 290 νεκρούς

Μονάδες της ομάδας μάχης «Κέντρο» της Ρωσίας συνέτριψαν δύο ταξιαρχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και μία της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Krasny Liman, μετέδωσε το Tass επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
Στρατιώτες από τον μηχανοκίνητο σχηματισμού του ρωσικού πεζικού, υποστηριζόμενες από μονάδες πυροβολικού, απέκρουσαν επίθεση της 5ης Ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας στην περιοχή του δάσους Serebryansky.
Μονάδες αεροσκαφών και πυροβολικού έπληξαν στρατεύματα και εξοπλισμό της 63ης και 67ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας κοντά στη Chervonaya Dibrova Grigorovka.
Οι Ουκρανοί έχασαν έως και 290 στρατιώτες», αναφέρει το Tass.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μονάδες πυροβολικού της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας έπληξαν επίσης τρία προπύργια της Ουκρανίας και περισσότερες από 30 θέσεις πυροβολικού.

Οι Ουκρανοί έχασαν 130 στρατιώτες σε Kherson και Νότιο Donetsk

Οι Ουκρανοί έχασαν έως και 50 στρατιώτες στην Kherson, μετέδωσε το Tass επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στην περιοχή Kherson οι απώλειες του εχθρού έφτασαν τους 50 στρατιώτες και τρία οχήματα ως αποτέλεσμα των ενεργειών των ρωσικών δυνάμεων, των πυρών πυροβολικού και των αεροπορικών επιδρομών», ανέφερε το Tass.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή στο Νότιο Donetsk έχασαν 80 στρατιώτες τις τελευταίες 24 ώρες.
«Στην περιοχή του Νότιου Donetsk, οι μονάδες της ανατολικής στρατιωτικής ομάδας με την υποστήριξη της αεροπορίας και του πυροβολικού απέκρουσαν επίθεση της 58ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού του ουκρανικού στρατού κοντά στον οικισμό Novodonetskoye της Λαϊκής Δημοκρατίας» ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν 10 φορές σε 24 ώρες πόλεις του Donetsk

Συνεχίζουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τις επιθέσεις εναντίον αστικών υποδομών στις περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία.
Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν 10 φορές πόλεις του Donetsk την Παρασκευή 8/12/2023, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
«Αναφέρθηκαν 10 βομβαρδισμοί από τις ουκρανικές ένοπλες μονάδες τις τελευταίες 24 ώρες.
Δεν υπήρξαν αναφορές για απώλειες αμάχων.
Δεν καταγράφηκαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών και αστικές υποδομές», σημειώνει το Tass.
Ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε 35 βλήματα πυροβολικού των 152 mm και 155 mm στις πόλεις Gorlovka και Donetsk.

Έξι τραυματίες από τη ρίψη εκρηκτικού μηχανισμού ουκρανικού drone

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από ρίψη εκρηκτικού μηχανισμού από ουκρανικό drone στο Donetsk, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Alexey Kulemzin.
Πρόκειται για πέντε άνδρες και μία γυναίκα, που τραυματίστηκαν από ρίψη εκρηκτικού μηχανισμού από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή Petrovsky, σημείωσε ο Kulemzin στο Telegram.

Luhansk_Battle_Map_Draft_December_82023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_December_82023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_December_82023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_December_82023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_December_82023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_December_82023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης