Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Εγκληματικό veto ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Ρωσία: Η αμερικανική διπλωματία αφήνει καμένη γη

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Εγκληματικό veto ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα  - Ρωσία: Η αμερικανική διπλωματία αφήνει καμένη γη
Veto άσκησαν οι ΗΠΑ, 13 κράτη ψήφισαν υπέρ
Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν veto αργά το βράδυ της Παρασκευής (8/12) σε ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas στη Γάζα, σε μία στάση διπλωματικής απομόνωσης της Ουάσιγκτον, καθώς επιλέγει να θωρακίσει το σύμμαχο Ισραήλ.
Δεκατρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ ενός σύντομου σχεδίου ψηφίσματος, που υποβλήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Βρετανία απείχε.


Η σχετική ψηφοφορία διεξήχθη μετά τη σπάνια διπλωματική κίνηση του γγ του ΟΗΕ Antonio Guterres να ενεργοποιήσει το άρθρο 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να ορίσει με τον τρόπο αυτό την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

ΗΠΑ: Η κατάπαυση του πυρός δεν τερματίζει τη σύγκρουση

θσα1.JPG

«Δεν είναι θέμα απομόνωσης. Είναι ένα θέμα σχετικά με το τι πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να προσπαθήσουμε για να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό και επίσης να βοηθήσουμε στη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Robert Wood πριν από την ψηφοφορία.
«Δεν μπορούμε να σταμτήσουμε αυτή τη σύγκορυση απλά με ένα σινιάλο. Αυτή είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός επειδή πιστεύουν ότι θα ωφελήσει μόνο τη Hamas.
Παρόλα αυτά, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις παύσεις των μαχών για την προστασία των αμάχων και την απελευθέρωση των ομήρων που είχε συλλάβει η Hamas σε μια θανατηφόρα επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Ρωσία: Η αμερικανική διπλωματία αφήνει καμένη γη στη Γάζα

ρθσσ1.JPG

Από την πλευρά του, ο Dmitry Polyanskiy, πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ διεμήνυσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι αυτή η διπλωματική αδράνεια είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές στη Γάζα και ανθρωπιστική καταστροφή.
«Και πάλι η αμερικανική διπλωματία αφήνει καμένη γη και καταστροφή στο πέρασμά της», επεσήμανε ο αναπληρωτής Ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν κατάφερε να επιδείξει «κοινή λογική».
«Κύριοι συνάδελφοι, πώς θα το εξηγήσετε στους δικούς σας πολίτες… εάν για άλλη μια φορά μπλοκάρετε το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός;» διερωτήθηκε με νόημα ο εκπρόσωπος της Μόσχας. 

Γαλλία: Για μία ακόμη φορά αποτύχαμε
γαλλ1.JPG

«Για άλλη μια φορά, αυτό το συμβούλιο απέτυχε», τόνισε με απογοήτευση ο Γάλλος απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφάλειας.
Πιο συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Nicolas de Riviere υπογράμμισε ότι δεν βλέπει «καμία αντίφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των αμάχων με αυστηρό σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Η Γαλλία ανησυχεί πολύ για την ανθρωπιστική τραγωδία που λαμβάνει χώρα στη Γάζα» σημείωσε.
«Και για αυτόν τον λόγο η Γαλλία ψήφισε υπέρ αυτού του ψηφίσματος. Γι' αυτόν τον λόγο ζητάμε μια νέα, άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη εκεχειρία» ανέφερε συμπυκνώνοντας τη γαλλική θέση στην ομιλία του.
Είπε, επίσης, ότι θα προτιμούσε το Συμβούλιο να είχε επισήμως καταδικάσει τις επιθέσεις της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.
«Αυτό το συμβούλιο απέτυχε λόγω έλλειψης ενότητας και με την άρνησή του να δεσμευτεί πραγματικά στις διαπραγματεύσεις» κατέληξε ο Γάλλος διπλωμάτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης