Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Στους 94 οι θάνατοι δημοσιογράφων για το 2023 - «Επικίνδυνη χώρα» η Ουκρανία

Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Στους 94 οι θάνατοι δημοσιογράφων για το 2023 - «Επικίνδυνη χώρα» η Ουκρανία
Το 2023, όπως και το 2022, σηματοδοτήθηκε από τους θανάτους δημοσιογράφων στα κατά τόπους πολεμικά μέτωπα
Το 2023 αποτέλεσε μία «μαύρη» χρονιά για το επάγγελμα των δημοσιογράφων παγκοσμίως.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει οι έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, 94 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν φέτος, μεταξύ των οποίων 9 γυναίκες.
Ενώ, από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Hamas και Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από ένας δημοσιογράφοι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.
Το 2023, όπως και το 2022, σηματοδοτήθηκε από τους θανάτους δημοσιογράφων στα κατά τόπους πολεμικά μέτωπα.
Για το λόγο αυτό, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τις διεθνείς αρχές να διασφαλίσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να βάλουν τέλος στη σφαγή δημοσιογράφων στη Γάζα.
«Η διεθνής κοινότητα, και πιο συγκεκριμένα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της και να διερευνήσει ενδελεχώς και, όπου χρειάζεται, να ασκήσει διώξεις σε όσους διέταξαν και διέπραξαν επιθέσεις σε δημοσιογράφους», επισημάινει η σχετική έκεθση.
«Φέτος, το 72% των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν παγκοσμίως έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση στη Γάζα» σημειώνει.
Η Ουκρανία παραμένει και αυτή «μια επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους» δύο, σχεδόν , χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Ρωσία.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, θάνατοι δημοσιογράφων έχουν καταγραφεί επίσης στο Αφγανιστάν, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, την Κίνα και το Μπαγκλαντές, όπως και σε αφρικανικές χώρες.
Οσον αφορά τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, στις πρώτες θέσεις του καταλόγου είναι η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ με 80 δημοσιογράφους, η Μυανμάρ με 54 και η Τουρκία με 41.
Ακολουθούν η Ρωσία με 40 και η Λευκορωσία με 35.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων στα ΜΜΕ μένουν ατιμώρητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης