Τελευταία Νέα
Διεθνή

Qatargate: Η Εύα Καϊλή προσέγγισε την πρόεδρο της Ευρωβουλής με έναν ανορθόδοξο τρόπο - O ρόλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Qatargate: Η Εύα Καϊλή προσέγγισε την πρόεδρο της Ευρωβουλής με έναν ανορθόδοξο τρόπο - O ρόλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Με ... ποδοσφαιρικά εισιτήρια προσέγγισε τη Roberta Metsola
Ήταν Νοέμβριος του 2022 και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του Κατάρ επρόκειτο να ξεκινήσει.
Το κράτος του Κόλπου αντιμετώπιζε αμφισβήτηση από όλο τον κόσμο σχετικά με τον χειρισμό του τουρνουά, ειδικά υπό το φως της κριτικής για το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, προσπαθούσε σκληρά να βοηθήσει το Κατάρ να κερδίσει φίλους στη Δύση.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου, ήταν μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν και αργότερα απαγγέλθηκαν προκαταρκτικές κατηγορίες σε σχέση με το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ εδώ και δεκαετίες.
Η κ. Καϊλή αρνείται τους ισχυρισμούς ότι συμμετείχε σε συνωμοσία για να πάρει χρήματα, με αντάλλαγμα να κάνει «χάρες» στο Κατάρ και σε άλλες ξένες κυβερνήσεις και πασχίζει για να καθαρίσει το όνομά της από τις κατηγορίες.
Έγγραφα που διέρρευσαν από τη λεγόμενη έρευνα του Qatargate, και επικαλείται το Politico, ρίχνουν νέο φως στις δραστηριότητές της.
Είπε στην αστυνομία μετά τη σύλληψή της ότι ήθελε απλώς να «ανοίξει έναν διάλογο» μεταξύ της ΕΕ και του κράτους του Κόλπου, καθώς συμμετείχε πολύ στην «κοινοβουλευτική διπλωματία».
Mάλιστα, προσέφερε προσκλήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, όπως δείχνουν τα έγγραφα.

Τα επίμαχα μηνύματα της Εύας Καϊλή

«Αγαπητέ μου Πρόεδρε! Ελπίζω να είσαι καλά. Πρέπει να σου δώσω μια πρόσκληση για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μπορεί να ενδιαφέρεσαι εσύ ή ο σύζυγός σου και τα αγόρια σου», έγραψε η Καϊλή στις 12 Νοεμβρίου, σύμφωνα με μηνύματα στο WhatsApp που περιλαμβάνονται στα τεκμήρια της αστυνομικής έρευνας.
Δεν είναι σαφές σε τι ακριβώς αναφέρεται αυτό το μήνυμα.
Αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι το Κατάρ διαπραγματευόταν μια συμφωνία για τα ταξίδια χωρίς visa με την ΕΕ και η διασφάλιση αυτής της συμφωνίας ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ντόχα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Politico.
Σημειωτέον, πως η συμφωνία για τη visa έλαβε το πράσινο φως στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά η τελική ψηφοφορία για το σχέδιο έχει μπει στον πάγο από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο.
Η Καϊλή διεμήνυσε στην αστυνομία ότι η διαγραφή των μηνυμάτων της δεν ήταν, παρά η συνήθης πρακτική της.
Από την πλευρά της προέδρου της Ευρωνουλής Roberta Metsola, εκπρόσωπό της δήλωσε ότι η πρόεδρος της Βουλής δεν είχε διαβάσει τα μηνύματα πριν τα διαγράψει η Καϊλή.
Υπενθυμίζεται, ότι η Εύα Καϊλή είχε δηλώσει αθώα απέναντι στις προκαταρκτικές κατηγορίες εναντίον της, ισχυριζόμενη πως δεν έχει λάβει ποτέ χρήματα από το Κατάρ ή άλλες ξένες κυβερνήσεις.
Πλέον, η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής προσπαθεί να επανέλθει στα πολιτικά πράγματα, καθαρή από τη βαριά σκιά του Qatargate, ενώ έχει προσφύγει στα δικαστήρια με απώτατο στόχο τη δικαιώσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης