Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέφτουν οι μάσκες με τον ρωσικό θρίαμβο – Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - ΗΠΑ: Τέλος, έρχεται 10ετία θανάτου και χάους

Πέφτουν οι μάσκες με τον ρωσικό θρίαμβο – Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - ΗΠΑ: Τέλος, έρχεται 10ετία θανάτου και χάους
Ουκρανός πολιτικός αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken πιέζει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να σταματήσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Ξεκαθαρίζει το τοπίο με την υποτιθέμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ  καθώς ο επικείμενος ρωσικός θρίαμβος όχι μόνο στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων αλλά και σε οικονομικό, γεωπολιτικό επίπεδο αναγκάζει τις ΗΠΑ να στραφούν σε ...πιο ρεαλιστικές πολιτικές. 
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken πιέζει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να σταματήσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ουκρανό βουλευτή, Oleksiy Goncharenko.
Δεν πρόκειται για έναν δευτερεύοντα πολιτικό.
Είναι ο γιος του πρώην δημάρχου της Οδησσού και μέλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Δεν θα υπάρξει ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Οι ισχυρισμοί του διατυπώθηκαν δημόσια σε μια σειρά κειμένων που αναρτήθηκαν στο κανάλι του στο Telegram (στα ουκρανικά).
Έγραψε: «Δυστυχώς, δεν θα υπάρξει ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Ξεχάστε το, δεν θα συμβεί».
Ο Goncharenko σημειώνει ότι «αρκετές πηγές» στην Ουάσιγκτον του είπαν ότι το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία «ενοχλεί τις ελίτ των ΗΠΑ» και το Κίεβο δεν θα πρέπει να περιμένει κάτι, ούτε μετά τον πόλεμο.
Ο Ουκρανός πολιτικός σχολίασε επίσης τη συνεχιζόμενη τριβή μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγού Valery Zaluzhny.
Σύμφωνα με τον Goncharenko, η Ουάσινγκτον «δεν είναι χαρούμενη» γι' αυτό.
ukraine_mp.jpg
Τέλος η βοήθεια, στο εξής οι ΗΠΑ θα δίνουν δάνεια σε ό,τι απομείνει από την Ουκρανία

Επιπλέον, επισημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένει κανείς πως το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία θα είναι το τελευταίο: «Σε ένα χρόνο, στο τέλος του 2024, δεν θα μας δοθούν άλλα χρήματα.
Πιθανότατα, θα στραφούμε σε μια πιστωτική μορφή συνεργασίας.
Θα μας χορηγήσουν δάνειο. Όχι μια ενίσχυση που δεν θα χρειαστεί να επιστραφεί».
Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί του Goncharenko είναι απολύτως λογικοί υπό το φως των όσων γνωρίζουμε ήδη μέχρι τώρα, σχολιάζει ο γεωπολιτικός αναλυτής Uriel Araujo.
Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ πίεσαν την Ουκρανία να διεξαγάγει εκλογές.
Επιπροσθέτως, η αποστολή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα δημοσίευσε στο X ένα ασαφές μήνυμα σχετικά με το ότι «η Ουάσιγκτον εστιάζει στο να θέσει τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία».
Γνωρίζουμε επίσης ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι διχασμένα ως προς τον κοινό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης χρηματοδότησης για το Κίεβο το 2024. 

Το... ταξίδι του Zelensky στην Καραϊβική

Υπενθυμίζεται ότι ο βραβευμένος με Pulitzer δημοσιογράφος Seymour Hersh
υποστηρίζει πωςι, σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής διπλωματίας, ο Zaluzhny διαπραγματευόταν απευθείας μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο αρχιστράτηγο Valery Gerasimov, ανεξάρτητα από τον Zelensky, ο οποίος περιγράφεται ως απρόβλεπτος.
Σύμφωνα με τον Hersh: «Οι δύο στρατηγοί μπορεί να συνεχίσουν να συνομιλούν και ο Putin μπορεί πράγματι να ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση που του δίνει μόνιμο έλεγχο της Κριμαίας και των τεσσάρων επαρχιών που έχει καταλάβει αλλά ο Zelensky είναι απρόβλεπτος.
Όπως αποκαλύπτει ο γνωστός δημοσιογράφος, Αμερικανός αξιωματούχος του είπε χαρακτηριστικά: «Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ένα...ταξίδι του Zelensky στην Καραϊβική».
Γνωρίζουμε επίσης ότι οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας γύρισαν boomerang από την αρχή, με τη μεγάλη δύναμη της Ευρασίας να φθάνει σε εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ ήδη από τον Μάιο του 2022.
gerasimov_zaluzhny.jpg
Δεκαετία θανάτου και χάους


Αυτό πυροδότησε διχασμό στην Ευρώπη και τον τρόπο αποβιομηχανοποίησης μετά την έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream.
Η Ευρώπη έχει πληγωθεί από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση και από τον αμερικανικό πόλεμο επιδοτήσεων.
Ήδη από τον Απρίλιο του 2023 ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Φινλανδία, Earle Mack, έγραφε ότι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, Δύση «στήριζε την Ουκρανία στον πόλεμο αντιπροσώπων» αλλά μπορούσε να δει μόνο «μια δεκαετία θανάτου και χάους» για την Ουκρανία.
Τον Μάιο ο Zelensky σχεδίαζε μια σειρά από τολμηρές ενέργειες κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού του αγωγού Druzhba, που παρέχει ρωσικό πετρέλαιο στην Ουγγαρία (μέλος του ΝΑΤΟ), ακόμη και κατάληψη ρωσικών χωριών καθώς και στόχευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Τέτοια σχέδια υπερέβησαν τις κόκκινες γραμμές και αποτελούσαν τεράστιο πρόβλημα τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας.
Ο Serymour Hersh ανέφερε επίσης ότι χώρες όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία και η Τσεχία, με επικεφαλής την Πολωνία (με τη Γερμανία να παίζει επίσης κάποιο ρόλο σε αυτό) πίεζαν τον Ουκρανό ηγέτη «να βρει έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο, ακόμη και να παραιτηθεί εάν χρειαστεί, και να επιτρέψει τη διαδικασία ανοικοδόμησης του κράτους του να ξεκινήσει».

CIA: Σχέδιο δωροδοκίας του Zelensky

Σύμφωνα με την πηγή της CIA του Hersh εκείνη την εποχή, αυτοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν καταστήσει σαφές πως «ο Zelensky μπορεί να κρατήσει ό,τι έχει – μια βίλα στην Ιταλία και λογαριασμούς σε off shores– αν καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία, ακόμα κι αν πρέπει να πληρωθεί επιπλέον».
Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, η Πολωνία σταμάτησε να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, με την επίκληση μίας εμπορικής διαμάχης, καθώς οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν.
Όλα αυτά δείχνουν μια ξεκάθαρη εικόνα, που αναδύεται, ένα μέλλον που στοιχειώνει την Ουκρανία.
Η δυτική εγκατάλειψη και η προδοσία είναι κάτι για το οποίο η Ουάσιγκτον έχει σταθερό ιστορικό.
Από ευρωπαϊκή προοπτική, η εικόνα είναι ακόμη πιο δραματική, καθώς αφορά τα συμφέροντα της ΕΕ.
vila_zelensky.png
Τι θα ακολουθήσει

Τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά ενεργειακά συμφέροντα απέχουν πολύ από το να συγκλίνουν και στην πραγματικότητα η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είναι κάτι που ωφέλησε την Ουάσιγκτον, ενώ πλήττει τους συμμάχους της στην ΕΕ.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία.
« Είναι καιρός να παραδεχτούμε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν μια συνταγή καταστροφής και ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι η Ουκρανία έχει ένα πρόβλημα με τη ναζιιστική ηγεσία και ένα πρόβλημα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ρωσική μειονότητα – και όχι μόνο στο Donbass», επισημαίνει ο Araujo.
«Και όλα αυτά αποτελούν πρόβλημα και για την Ευρώπη.
Μένει να δούμε πώς θα προσαρμόσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την πολιτική τους σχετικά με την Ουκρανία και επίσης με τα στρατηγικά ενεργειακά συμφέροντα της ΕΕ.
Μπορεί κανείς να περιμένει πολλές ευρωπαϊκές φωνές που θα παροτρύνουν την ΕΕ να επανεξετάσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για παράδειγμα, όπως έχει ήδη συμβεί.
Για αρχή, θα μπορούσε να επανεξετάσει τη στάση της στο θέμα των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων», καταλήγει ο γεωπολιτικός αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης