Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στην αγορά εργασίας – Στο +0,2% ο S&P 500, o Nasdaq +0,5%

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στην αγορά εργασίας – Στο +0,2% ο S&P 500, o Nasdaq +0,5%
Σε θετικό έδαφος το αμερικανικό χρηματιστήριο…
Ανοδική πορεία διέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου λόγω των καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι επενδυτές ακροβατούν μεταξύ της ελπίδας για μειώσεις επιτοκίων εκ μέρους της Federal Reserve και της θετικής αποτίμησης που εμπνέει ανθεκτικότητα την οποία επιδεικνύει, παρά τη νομισματική σύσφιξη, η αμερικανική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,36% στις 36.247 μον., ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε +0,41% στις 4.604 μον. ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,45% στις 14.403 μον.

Η στάθμιση του κλίματος ενίσχυσε τις αποδόσεις, αφού η έκθεση για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες του Νοεμβρίου έδειξε απροσδόκητη πτώση του ποσοστού ανεργίας, με αποτέλεσμα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να αυξηθεί κατά 10 μονάδες βάσης, στο 4,23%.
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,7% τον Νοέμβριο από 3,9% τον προηγούμενο μήνα.
Η δε οικονομία πρόσθεσε 199.000 θέσεις εργασίας, έναντι 150.000 τον Οκτώβριο.
Τα δεδομένα αρχικά προκάλεσαν ανησυχία ότι η οικονομία παραείναι θερμή για να υποχωρήσει πληθωρισμός, από την άλλη, σε μια άλλη ανάγνωση, κάποιοι υποστηρίζουν πως απλά η Fed καθοδηγεί την οικονομία προς μια ήπια προσγείωση.
«Όσοι υποστηρίζουν το αφήγημα της ομαλής προσγείωσης έχουν τα επιχειρήματα για να το υποστηρίξουν.
Ίσως, βέβαια, να μην υπάρξει και καθόλου προσγείωση, αλλά να παραμείνουμε στον αέρα πετώντας ψηλά» δήλωσε ο Christopher Rupkey, επικεφαλής. οικονομολόγος στην FwdBonds. «Ο χρόνος θα δείξει αν η εκτεταμένη ανάπτυξη και η μέτρια δημιουργία θέσεων εργασίας αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που αναγκάζουν τους αξιωματούχους της Fed να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το επόμενο έτος.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εκτινάχτηκε στις 69,4 μονάδες από 61,3 τον Νοέμβριο.
Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο στις 62 μονάδες.
Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκίων αυξήθηκε στις 66,4 μονάδες από 56,8 τον προηγούμενο μήνα.
Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί καταναλωτές αναμένουν οι τιμές να ενισχυθούν 3,1% σε ορίζοντα ενός έτους από 4,5% τον Νοέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2021.
Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση των προσδοκιών στο 4,3%.

Ανοδικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με φόντο τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,78% στις 16.759 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,54% στις 7.554 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.526 με άνοδο 1,32%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB παρέμεινε αμετάβλητος στις 30.403 μον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης