Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύμφωνο Σταθερότητας: Προσπάθεια για συμφωνία της τελευταίας στιγμής - Χάσμα Γαλλίας - Γερμανίας

Σύμφωνο Σταθερότητας: Προσπάθεια για συμφωνία της τελευταίας στιγμής - Χάσμα Γαλλίας - Γερμανίας
Η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το πώς θα διατηρηθούν οι επενδύσεις όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβαίνει τα όρια της ΕΕ

Σε προσπάθεια για μία συμφωνία της τελευταίες στιγμής σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας θα επιδοθουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις
πλησίασαν σε συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ νωρίς την Παρασκευή, μετά από οκτώ συνεχόμενες ώρες συνομιλιών, αλλά θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο και ενδεχομένως άλλη μια συνάντηση για να καταλήξουν σε συμφωνία, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες, σύμφωνα με το Reuters.

Οι διαφωνίες

Η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το πώς θα διατηρηθούν οι επενδύσεις όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβαίνει τα όρια της ΕΕ, και άλλες χώρες, που βρίσκονται περίπου σε δύο στρατόπεδα πίσω από το Παρίσι και το Βερολίνο, διαφωνούν για θέματα όπως ο ελάχιστος ρυθμός της ετήσιας μείωσης του χρέους.
“Οι διαβουλεύσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν ολοκληρωθεί για απόψε”, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
“Καταλαβαίνω ότι υπήρξε καλή πρόοδος, αλλά χρειάζονται περαιτέρω διαβουλεύσεις από πολιτική και νομική άποψη”.
Η μεταρρύθμιση των κανόνων, οι οποίοι στηρίζουν το νόμισμα του ευρώ θέτοντας όρια για το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και για τα ελλείμματα στο 3%, είναι απαραίτητη επειδή η εκτίναξη του δημόσιου χρέους μετά την πανδημία COVID-19 κατέστησε το υφιστάμενο πλαίσιο μη ρεαλιστικό.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει επίσης να βρουν τρόπους ώστε οι κανόνες να επιτρέψουν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια πρόκληση που το παλιό σύστημα δεν αντιμετωπίζει.
Η υπό συζήτηση μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην ελάφρυνση των σημερινών απαιτήσεων δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσφέροντας σε κάθε χώρα εξατομικευμένες πορείες μείωσης του χρέους σε διάστημα τεσσάρων έως επτά ετών, μαζί με κίνητρα για επενδύσεις.
Η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στο 90% των σχεδιαζόμενων αλλαγών, δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών την Πέμπτη κατά την είσοδό τους στις συνομιλίες.
Εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το πώς θα διατηρηθούν οι επενδύσεις όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι πάνω από τα όρια της ΕΕ, και άλλες χώρες, που βρίσκονται περίπου σε δύο στρατόπεδα πίσω από το Παρίσι και το Βερολίνο, διαφωνούν για θέματα όπως ο ελάχιστος ρυθμός της ετήσιας μείωσης του χρέους.

Αισιόδοξος ο Gentiloni

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία Paolo Gentiloni, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα πρέπει να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν ορισμένες νομικές πτυχές.
"Κάναμε μεγάλη πρόοδο, αλλά η αποστολή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία", δήλωσε κατά την άφιξή του σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης