Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγουν μέτωπο στη Λατινική Αμερική οι ΗΠΑ: Παρεμβαίνουν στρατιωτικά στη Γουιάνα εν μέσω εντάσεων της χώρας με τη Βενεζουέλα

Ανοίγουν μέτωπο στη Λατινική Αμερική οι ΗΠΑ: Παρεμβαίνουν στρατιωτικά στη Γουιάνα εν μέσω εντάσεων της χώρας με τη Βενεζουέλα
Η μακροχρόνια διαμάχη για το Essequibo, το οποίο περιλαμβάνει περίπου τα δύο τρίτα της επικράτειας της Γουιάνας, έχει ενταθεί από τότε που η ExxonMobil ανακάλυψε πετρέλαιο εκεί το 2015
Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Γουιάνα καθώς η ένταση στα σύνορα κλιμακώνεται, δεδομένης της ρητής πρόθεσης της Βενεζουέλας να παρέμβει, για να καταλάβει μία αμφισβητούμενη περιοχή.
Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές πτήσεις στη Γουιάνα την Πέμπτη (7/12) σε μια κοινή επιχείρηση, καθώς η νοτιοαμερικανική χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενες εντάσεις με τη γειτονική Βενεζουέλα για μια αμφισβητούμενη πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.
«Σε συνεργασία με την Αμυντική Δύναμη της Γουιάνας, η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει πτητικές επιχειρήσεις εντός της Γουιάνας στις 7 Δεκεμβρίου», ανέφερε σε δήλωση η αμερικανική πρεσβεία στη Γουιάνα, σημειώνοντας ότι οι πτήσεις αποτελούν μέρος «συνήθους δέσμευσης» για την ενίσχυση μιας εταιρικής σχέσης ασφάλειας μεταξύ τις δύο χώρες.
Μια συνοριακή διαμάχη έχει πρόσφατα κλιμακωθεί επικίνδυνα με αντικίεμενο την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Essequibo, που ελέγχεται από τη Γουιάνα για περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά την οποία η Βενεζουέλα επίσης διεκδικεί και έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή της για να την καταλάβει.

Screenshot-2019-09-27-at-12.02.13.png

Η μακροχρόνια διαμάχη για το Essequibo, το οποίο περιλαμβάνει περίπου τα δύο τρίτα της επικράτειας της Γουιάνας, έχει ενταθεί από τότε που η ExxonMobil ανακάλυψε πετρέλαιο εκεί το 2015.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro αύξησε την πίεση τις τελευταίες ημέρες αφού κέρδισε τη συντριπτική υποστήριξη μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τύχη του Essequibo που διεξήχθη την Κυριακή.
Σημειώνεται, ότι το Essequibo φιλοξενεί 125.000 από τους 800.000 πολίτες της Γουιάνας.
Επίσης, εκκρεμεί προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) της Χάγης σχετικά με την τύχη της περιοχής και τη χάραξη των συνόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης