Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη δήλωση Stoltenberg: Η βοήθεια στην Ουκρανία είναι μία καλή ευκαιρία για τα κράτη του ΝΑΤΟ να ξοδέψουν τα χρήματά τους

Απίστευτη δήλωση Stoltenberg: Η βοήθεια στην Ουκρανία είναι μία καλή ευκαιρία για τα κράτη του ΝΑΤΟ να ξοδέψουν τα χρήματά τους
Ο Stoltenberg είπε ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι μια καλή ευκαιρία για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να ξοδέψουν τα χρήματά τους
Σε μία δήλωση, που προκαλεί ήδη έντονες συζητήσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ, προχώρησε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Jens Stoltenberg την Πέμπτη (7/12/2023).
Είπε ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι μια καλή ευκαιρία για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να ξοδέψουν τα χρήματά τους.
Όταν ρωτήθηκε πώς οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, κάτι που απαιτεί η συμμαχία από τα μέλη της, ο γενικός γραμματέας είπε χαρακτηριστικά: «Αν το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να ξοδέψετε το 2% του ΑΕΠ, μπορώ να σας βοηθήσω».
«Έχουμε πολλούς καλούς σκοπούς στο ΝΑΤΟ.
Έχουμε ένα μεγάλο ταμείο βοήθειας για την Ουκρανία» είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Luc Frieden.
«Αν έχετε πλεονάζοντα χρήματα, μπορείτε να τα βάλετε εκεί», συνέχισε.

Στόχος που δεν τηρείται

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έθεσαν ως στόχο να φέρουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας τον Σεπτέμβριο του 2014, επικαλούμενες τη «ρωσική απειλή» μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023, αποφασίστηκε ότι το 2% του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι ένα ελάχιστο επίπεδο αμυντικών δαπανών για τις χώρες του ΝΑΤΟ, αντί να τεθεί ένας στόχος.
Μέχρι στιγμής, μόλις 8 από τις 31 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν συμμορφωθεί με αυτήν την απαίτηση.
Το Λουξεμβούργο διαθέτει τον μικρότερο αμυντικό προϋπολογισμό στο ΝΑΤΟ, με μόλις το 0,54% του ΑΕΠ του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης