Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall, με ώθηση από την τεχνολογία – Στο +0,80% ο S&P 500, ο Nasdaq +1,37%

Κέρδη στη Wall, με ώθηση από την τεχνολογία – Στο +0,80% ο S&P 500, ο Nasdaq +1,37%
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Την ανιούσα πήραν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, μετά τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά κυρίως λόγω της ώθησης που έδωσε στη Wall Street o τεχνολογικός κλάδος.
Πιο αναλυτικά ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,17% στις 36.117 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,8% στις 4.585 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +1,37% στις 14.339 μον.

Στο ταμπλό, ο διαδικτυακός λιανοπωλητής προϊόντων κατοικίδιων ζώων Chewy σημείωνε πτώση 0,62% λόγω αδύναμου guidance για το δ’ τρίμηνο.
Επίσης, η εταιρεία παιχνιδιών GameStop σημείωσε άνοδο 10,24% παρά τις χαμηλότερες του αναμενομένου πωλήσεις.
Από την άλλη, η δεικτοβαρής Google αυξήθηκε 5,3% μετά την ανακοίνωση του τελευταίου project τεχνητής νοημοσύνης της Gemini.

«Πιστεύω ότι θα δείτε ακόμα κάποια ανοησία…», δήλωσε η Lori Calvasina, επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ στην RBC Capital Markets, στην εκπομπή «Closing Bell» του CNBC.
«Ένας από τους λόγους για τους οποίους ήταν τόσο δύσκολο για τις μετοχές ανάπτυξης να απολέσουν τα ηνία έγκειται στο γεγονός ότι οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι υποτονικές», πρόσθεσε.

Στα μάκρο, στο επίκεντρο, όπως προειπώθηκε είναι αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κατέγραψε μικρή άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν στις 220.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου από 218.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 220.000.
Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, αυξήθηκε στις 220.750 από 219.000 μία εβδομάδα νωρίτερα.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο 1,861 εκατ. από 1,925 εκατ.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, αντιστρέφοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω απωλειών στις ΗΠΑ και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 0,3% στο Λονδίνο, καθώς σχεδόν όλοι οι τομείς υποχώρησαν.
Οι ταξιδιωτικές μετοχές ηγήθηκαν των απωλειών, με πτώση 1,1%.
Ο αεροπορικός όμιλος Air France-KLM υποχώρησε 5,6%, με το Reuters να αναφέρει ότι οι αναλυτές της JPMorgan υποβάθμισαν τη μετοχή σε underweight από overweight.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,16% στις 16.628 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,02% στις 7.513 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.428 μονάδες σημειώνοντας πτώση -0,1%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,67% στις 30.121.

Στα μάκρο, κατά 0,1% συρρικνώθηκε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat.
Σε ετήσια βάση, το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα κράτη μέλη που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ήταν η Μάλτα με 2,4%, ακολουθούμενη από την Πολωνία με 1,5% και την Κύπρο με 1,1%.
Αντίθετα, αυτές που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση ήταν η Ισλανδία με 3,8% και η Ιρλανδία με 1,9%.
Το ποσοστό απασχόλησης το τρίτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στο μπλοκ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 1,3% και 1,2% ταυτόχρονα.

Μετά την πτώση των εξαγωγών και την κατακόρυφη πτώση των νέων παραγγελιών, είναι τώρα η σειρά της βιομηχανικής παραγωγής να απογοητεύσει στη Γερμανία, σηματοδοτώντας ένα πολύ αδύναμο ξεκίνημα για το δ' τρίμηνο του 2023.
Τον Οκτώβριο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, από -1,3% τον Σεπτέμβριο, για πέμπτη συνεχή μηνιαία πτώση.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,5%.
Η βιομηχανική παραγωγή στους ενεργοβόρους τομείς μειώθηκε κατά 1,4% σε μηνιαία βάση και είναι μειωμένη πάνω από 7% σε ετήσια βάση.
Ακόμη χειρότερα, η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα μειώθηκε κατά περισσότερο από 2% σε μηνιαία βάση.
Η βιομηχανική παραγωγή είναι περίπου 7% χαμηλότερα από τα προ covid επίπεδα, σχεδόν τέσσερα χρόνια από την έναρξη της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης