Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Τελειώνει το μονοπώλιο των μεγάλων τραπεζών της Δύσης - Απαξιωμένο το SWIFT - Επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία

Putin: Τελειώνει το μονοπώλιο των μεγάλων τραπεζών της Δύσης - Απαξιωμένο το SWIFT - Επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία
Το παγκόσμιο σύστημα οικονομικών σχέσεων διέρχεται ένα στάδιο θεμελιωδών και μη αναστρέψιμων αλλαγών είπε ο Ρώσος πρόεδρος
Για επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια που θα βάλει τέλος στο μονοπώλιο των μεγάλων τραπεζών της Δύσης έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin μιλώντας στο επενδυτικό φόρουμ «Russia Calling!».
«Γνωρίζετε ότι τώρα ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα οικονομικών σχέσεων διέρχεται ένα στάδιο θεμελιωδών και, όπως μόλις είπα, μη αναστρέψιμων αλλαγών.
Οφείλονται στο γεγονός ότι το προηγούμενο μοντέλο παγκοσμιοποίησης αντικαθίσταται από ένα πολυπολικό μοντέλο» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία αντιπροσωπεύει ένα πραγματικά δημοκρατικό μοντέλο ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο, ένα πραγματικά δημοκρατικό μοντέλο όπου θα επικρατεί δίκαιος ανταγωνισμός μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως μια τέτοια αλλαγή στο τοπίο της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάδειξη νέων ηγετών είναι μια αντικειμενική και εν πολλοίς φυσική διαδικασία.

Απαξιωμένο το SWIFT

Αναφερόμενος στο σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT ο Putin υποστήριξε πως αυτό έχει πλέον απαξιωθεί και πως καθίσταται ένα μάλλον αρχέγονο σύστημα που αντικαθίσταται πλέον από πληρωμές σε εθνικά νομίσματα.
«Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια εποχή δραματικών αλλαγών και σοβαρών προκλήσεων όχι μόνο για εταιρείες και βιομηχανίες, αλλά και για ολόκληρες χώρες και περιοχές του κόσμου.
Μόνο ένα ισχυρό, σταθερό κυρίαρχο κράτος μπορεί να περάσει με επιτυχία αυτό το στάδιο και να γίνει ένα από τα κέντρα ανάπτυξης της νέας παγκόσμιας οικονομίας» υποστήριξε ο Putin.

Δραματικές αλλαγές στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Ο Putin εκτίμησε πως θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα που όπως είπε, δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση του αυτή τη στιγμή ενώ σημείωσε πως η Ρωσία σταμάτησε να πληρώνει προμήθειες σε δυτικές εταιρείες μετά τις κυρώσεις κατά του ρωσικού τραπεζικού συστήματος.
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, μια από τις πρώτες αποφάσεις της Δύσης ήταν να αποσυνδέσει τις ρωσικές τράπεζες από τα συστήματα Visa και Mastercard.
«Ο υπολογισμός τους ήταν ότι αυτό θα καθιστούσε αδύνατη την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών, ότι θα κατέρρεαν οι πληρωμές και ως εκ τούτου θα παρέλυε ο τραπεζικός τομέας της χώρας.
Όπως το έθεσαν ορισμένοι δυτικοί συνάδελφοι, ήθελαν να υποφέρουν οι πολίτες μας.
Αυτά ήταν τα ανθρωπιστικά σχέδια για τους Ρώσους πολίτες» υπογράμμισε ο Putin, τονίζοντας ότι οι στόχοι των αντιπάλων της Ρωσίας δεν επιτεύχθηκαν.

Υγιές το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ο Putin υποστήριξε πως σε γενικές γραμμές το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας είναι σε υγιή κατάσταση.
«Γενικά, το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σε μια απολύτως φυσιολογική, απολύτως υγιή κατάσταση.
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι στην αρχή του έτους ορισμένοι ειδικοί περίμεναν ότι η Ρωσία θα αντιμετώπιζε δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 3% ή και 5% του ΑΕΠ.
Λοιπόν, δεν συνέβη κάποιου είδος καταστροφή ή κάποιο μεγάλο πρόβλημα δεδομένου του χαμηλού επιπέδου του χρέους μας.
Αλλά και πάλι αυτό δεν συνέβη» επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.
Αναφερόμενος στην πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για τα επιτόκια, ο Putin υποστήριξε πως πάντα η πολιτική των επιτοκίων πυροδοτεί διάφορες συζητήσεις, σημειώνοντας πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η η ακολουθούμενη πολιτική είναι η σωστή.
Όπως υποστήριξε, το κυριότερο αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν αποτελεσματικό διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας, για αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και αύξησης του εισοδήματος των Ρώσων πολιτών.

Είμαστε μπροστά από την Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Putin, η Ρωσία είναι μπροστά από όλα τα κράτη της ΕΕ όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξη.
«Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, είναι πλέον μπροστά από όλα τα κράτη της ΕΕ» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως το ΑΕΠ της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 3,5% έως τα τέλη του 2023.
«Κατά τους 10 πρώτους μήνες του 2023, το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 3,2%, είναι δηλαδή σήμερα υψηλότερο από ότι πριν από την επιβολή των κυρώσεων της Δύσης.
Και αναμένεται έως τα τέλη του έτους, να φτάσει στο 3,5%.
Είναι ένας καλός δείκτης για τη ρωσική οικονομία» ανέφερε ο Putin, υποστηρίζοντας πως η συνεργασία με τη Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι επικερδής.


Υπευθυνότητα από τις ρωσικές επιχειρήσεις

Ο Putin εξέφρασε την ικανοποίηση του και για τον τρόπο που οι ρωσικές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν την περίοδο των δυτικών κυρώσεων, αναφέροντας πως επέδειξαν εξαιρετική υπευθυνότητα.
Όπως είπε, οι ρωσικές επιχειρήσεις διατήρησαν το εργατικό τους δυναμικό, δημιουργήσαν νέες αλυσίδες εφοδιασμού και προχώρησαν σε νέα project στην εσωτερική αγορά, στον τομέα της οικονομίας, του τουρισμού και σε άλλους βιομηχανικούς τομείς.

Βγαίνει από την κρίση η αυτοκινητοβιομηχανία

Επιπλέον, ο Putin είπε πως η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία ήρθε αντιμέτωπη με προβλήματα, αναφέροντας ωστόσο πως σταδιακά βγαίνει από την κρίση
«Η αυτοκινητοβιομηχανία πέρασ δύσκολες στιγμές, καθώς ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από ανταλλακτικά και εξαρτήματα.
Σίγουρα ήταν μια από τις βιομηχανίες που επηρεάστηκαν σημαντικά.
Ωστόσο, και αυτή βγαίνει σταδιακά από την κρίση» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία πλέον αναπτύσσει ενεργά τη δική της αγορά κάτι που οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν ηγέτες που αντιστέκονται

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στους ηγέτες εκείνους που αντιστέκονται στις πιέσεις και δεν υποκύπτουν σε αυτές, καθώς όπως είπε, καθοδηγούνται από τα εθνικά τους συμφέροντα.
«Παρά κάθε εξωτερική πίεση, παρά τα χτυπήματα στο τραπέζι, παρά τους ψιθύρους στο αυτί, υπάρχουν ηγέτες κρατών, ισχυρών κρατών που δεν υποκύπτουν σε αυτήν την πίεση και καθοδηγούνται πρωτίστως από τα δικά τους εθνικά συμφέροντα» τόνισε ο Putin, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες χώρες εντάσσονται στο μοντέλο που προτείνει η Ρωσία για ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης