Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το έκανε πράξη ο Maduro: Η Βενεζουέλα έστειλε στρατεύματα στην περιοχή του Εσεκίμπο, της Γουιάνας

Το έκανε πράξη ο Maduro: Η Βενεζουέλα έστειλε στρατεύματα στην περιοχή του Εσεκίμπο, της Γουιάνας
Η Βενεζουέλα και η Γουιάνα βρίσκονται σε διπλωματική διαμάχη για αυτό το θέμα εδώ και πολύ καιρό

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Maduro ανακοίνωσε την κινητοποίηση στρατευμάτων και την προσάρτηση της περιοχής Εσεκίμπο, που είναι το de facto έδαφος της Γουιάνας ανέφερε το ισπανικό περιοδικό El Pais.
Ο Maduro έχει ήδη διορίσει προσωρινό αρχηγό αυτής της περιοχής, τον υποστράτηγο και βουλευτή του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας Alexis Rodriguez Cabello.
 Νωρίτερα, ο ηγέτης της Βενεζουέλας έδειξε έναν χάρτη στον οποίο περιλαμβάνεται η επικράτεια του Εσεκίμπο στη Βενεζουέλα, χαρακτηρίζοντας το νέο 24ο κράτος της χώρας ως «Γουιάνα-Εσεκίμπο».
«Ο Πρόεδρος έστειλε ένα στρατιωτικό απόσπασμα στο Puerto Barima, στην πολιτεία Delta Amacuro, στα σύνορα της Βενεζουέλας στον Ατλαντικό, πολύ κοντά στα σύνορα της περιοχής ζούγκλας 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων που διεκδικεί και διαχειρίζεται de facto η Γουιάνα», αναφέρει η El Pais.
Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει κύμα συζητήσεων και διεθνών αντιδράσεων, καθώς σχετίζεται με το αμφιλεγόμενο ζήτημα της εδαφικής ιδιοκτησίας της περιοχής του Εσεκίμπο. 
Η Βενεζουέλα και η Γουιάνα βρίσκονται σε διπλωματική διαμάχη για αυτό το θέμα εδώ και πολύ καιρό.

Δημοψήφισμα - Τι έγινε την προηγούμενη Κυριακή (3/12)

«Πράσινο φως» έδωσαν οι πολίτες της Βενεζουέλα, ψηφίζοντας, σε δημοψήφισμα συμβολικού χαρακτήρα, υπέρ της κατάληψης του Εσεκίμπο, περιοχής της Γουιάνας που είναι πλούσια σε πετρέλαιο. Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη δημιουργία νέου κράτους στην περιοχή του Εσεκίμπο, την παροχή στον πληθυσμό του της υπηκοότητας της Βενεζουέλας και την «ενσωμάτωσή του στον χάρτη της επικράτειας της Βενεζουέλας».
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τα πρώτα καταμετρημένα ψηφοδέλτια, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας είπε ότι οι πολίτες ψήφισαν «ναι» σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% σε καθεμία από τις πέντε ερωτήσεις στο ψηφοδέλτιο. Παραμένει άγνωστο σε ποια μέτρα θα προχωρήσει η κυβέρνηση του Maduro για να επιβάλει τις διεκδικήσεις της.

Ποια τα οφέλη για την Βενεζουέλα – Παρενέβη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Εδώ και πολύ καιρό, η Βενεζουέλα διεκδικεί την συγκεκριμένη περιοχή λόγω του πλούσιου υπέδαφους που κατέχει, το οποίο έχει εκτοξεύσει την οικονομία της Γουιάνας. Το Καράκας απορρίπτει μια απόφαση διεθνούς επιδιαιτησίας του 1899 που χάραξε τα σημερινά σύνορα, όταν η Γουιάνα ήταν ακόμα βρετανική αποικία, και ο Μαδούρο έκανε καμπάνια με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα εν όψει του δημοψηφίσματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και με ομιλίες του.
Η Γουιάνα χαρακτήρισε την κίνηση του Καράκας «βήμα προς την προσάρτηση του Εσεκίμπο» και «υπαρξιακή απειλή». Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γουιάνας, Ιρφάαν Άλι, επισκέφθηκε στρατεύματα στο Εσεκίμπο και ύψωσε μια σημαία της Γουιάνας σε ένα βουνό με θέα τα σύνορα με τη Βενεζουέλα.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε πριν το δημοψήφισμα τη Βενεζουέλα «να απόσχει από κάθε ενέργεια που θα τροποποιούσε την κατάσταση που επικρατεί επί του παρόντος στο επίμαχο έδαφος». Και προγραμματίζει δίκη την άνοιξη με θέμα το μέλλον του Εσεκίμπο, μετά από δεκαετίες αποτυχημένων διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η Βενεζουέλα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου για το θέμα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης