Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι ΗΠΑ φοβούνται τους Houthis στη Μέση Ανατολή – Η σπίθα που θα οδηγήσει τον κόσμο σε ένα απρόβλεπτο πόλεμο

Γιατί οι ΗΠΑ φοβούνται τους Houthis στη Μέση Ανατολή – Η σπίθα που θα οδηγήσει τον κόσμο σε ένα απρόβλεπτο πόλεμο
Ποιοι είναι οι Houthis και γιατί οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν για τις επιθέσεις τους σε πλοία στη Μέση Ανατολή
Όταν οι αντάρτες Houthis στην Υεμένη, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εκτόξευσαν πυραύλους και έπληξαν τρία εμπορικά πλοία στη νότια Ερυθρά Θάλασσα στα τέλη του Νοεμβρίου, ένα εύλογο ερώτημα πλανήθηκε στην παγκόσμια κοινότητα.
Θα αντεπιτεθεί ο στρατός των ΗΠΑ;
Οι Houthis έχουν κλιμακώσει απότομα τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων που πλέουν προς το στενό στενό Bab el-Mandeb.
Και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέρριψαν μια σειρά από drones που κατευθύνθηκαν προς το μέρος τους και πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκαν από την μαχητική ομάδα από εδάφη που ελέγχει στην Υεμένη.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει τα στρατιωτικά αντίποινα - μια αξιοσημείωτη διαφορά από τα πολλαπλά χτυπήματά τους εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία που εκτόξευσαν ρουκέτες, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε βάσεις που στεγάζουν αμερικανικές δυνάμεις και στις δύο χώρες.

Ποιοι είναι οι Houthis και τι συμβαίνει στην Υεμένη

Οι αντάρτες Houthis άρχισαν από το βόρειο προπύργιο τους στην Υεμένη και κατέλαβαν την πρωτεύουσα, τη Σαναά, το 2014, ξεκινώντας έναν σκληρό πόλεμο.
Ένας συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία παρενέβη το 2015 για να προσπαθήσει να επαναφέρει στην εξουσία την εξόριστη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης.
Χρόνια αιματηρών, αγώνων εναντίον του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία κατέληξε σε έναν αδιέξοδο πόλεμο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, προκαλώντας εκτεταμένη πείνα και δυστυχία στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.
Ο πόλεμος έχει σκοτώσει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων μαχητών και αμάχων, και έχει δημιουργήσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες άλλους.
Μια κατάπαυση του πυρός που έληξε τεχνικά πριν από περισσότερο από ένα χρόνο εξακολουθεί να τηρείται σε μεγάλο βαθμό.
Η Σαουδική Αραβία και οι αντάρτες έχουν κάνει κάποιες ανταλλαγές κρατουμένων και μια αντιπροσωπεία των Houthis προσκλήθηκε σε ειρηνευτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου στο Ριάντ τον Σεπτέμβριο, ως μέρος μιας ευρύτερης ύφεσης που έχει επιτύχει το βασίλειο με το Ιράν.
Ενώ ανέφεραν «θετικά αποτελέσματα», δεν υπάρχει ακόμα μόνιμη ειρήνη.

Επιθέσεις σε πλοία

Οι Houthis έχουν στοχοποιήσει σποραδικά πλοία στην περιοχή με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hamas και αυξήθηκαν μετά την έκρηξη στις 17 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο στη Γάζα που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς.
Οι ηγέτες των Houthis έχουν επιμείνει ότι το Ισραήλ είναι ο στόχος τους.
Μετά τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Houthis, στρατηγός Yahya Saree είπε ότι η ομάδα θέλει «να εμποδίσει τα ισραηλινά πλοία να πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα (και στον Κόλπο του Άντεν) μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση εναντίον των ακλόνητων αδελφών μας στη Λωρίδα της Γάζας».
Ένα από τα εμπορικά πλοία που χτυπήθηκαν την Κυριακή - το Unity Explorer - έχει μια αδύναμη ισραηλινή σύνδεση.
Ανήκει σε μια βρετανική εταιρεία που περιλαμβάνει τον Dan David Ungar, ο οποίος ζει στο Ισραήλ, ως έναν από τους αξιωματικούς της.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης προσδιόρισαν τον Ungar ως γιο του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου ναυτιλίας Abraham "Rami" Ungar.
Ωστόσο, οι συνδέσεις του Ισραήλ με άλλα πλοία είναι ασαφείς.
Ο καταιγισμός των επιθέσεων της Κυριακής περιελάμβανε πυραύλους που έπληξαν το Unity Explorer, το Number 9 και το Sophie II, όλα φορτηγά χύδην φορτίου.
Και καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της ημέρας, το USS Carney, ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού, κατέρριψε τρία drones που κατευθύνονταν προς το πλοίο και επίσης πήγε να βοηθήσει τα εμπορικά πλοία.
Την Τετάρτη, το USS Mason κατέρριψε ένα drone που κατευθυνόταν προς την κατεύθυνση του.
Σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ είπε: «Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτή τη στιγμή εάν το Carney ήταν στόχος» των drones.

Οι υπολογισμοί των ΗΠΑ

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες έχουν στοχεύσει αμερικανικά στρατεύματα σε 77 διαφορετικές επιθέσεις από τις 17 Οκτωβρίου, ο στρατός δεν έχει ακόμη απαντήσει εναντίον των Houthis.
Αυτή η απροθυμία αντανακλά πολιτικές ευαισθησίες και πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τις ευρύτερες ανησυχίες της κυβέρνησης Biden σχετικά με την ανατροπή της ασταθούς εκεχειρίας στην Υεμένη και την πυροδότηση μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή.
Ο Λευκός Οίκος θέλει να διατηρήσει την εκεχειρία και είναι επιφυλακτικός να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα άλλο μέτωπο πολέμου.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η στρατιωτική δράση είναι μια επιλογή και δεν την έχουν βγάλει από το τραπέζι.
Ωστόσο, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, αξιωματούχοι τονίζουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των βομβαρδισμών στο Ιράκ και της Συρίας και των επιθέσεων των Houthis.
Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εξαπολύσει drones, ρουκέτες ή βαλλιστικούς πυραύλους κοντινής εμβέλειας σε βάσεις στο Ιράκ 37 φορές και στη Συρία 40 φορές.
Δεκάδες στρατιώτες έχουν υποστεί μικροτραυματισμούς.
Σε όλες τις περιπτώσεις μέχρι στιγμής, το προσωπικό έχει επιστρέψει στην εργασία του.
Σε απάντηση, οι ΗΠΑ αντέδρασαν με αεροπορικές επιδρομές τρεις φορές στη Συρία από τις 17 Οκτωβρίου, στοχεύοντας αποθήκες όπλων και άλλες εγκαταστάσεις που συνδέονται άμεσα με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και τις πολιτοφυλακές.
Και έπληξε πολλές τοποθεσίες στο Ιράκ στα τέλη του περασμένου μήνα, αφού μια ομάδα πολιτοφυλακής εκτόξευσε για πρώτη φορά βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση αλ Άσαντ.
Οι Houthis, εν τω μεταξύ, εκτόξευσαν πυραύλους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτόξευσαν drones και πυραύλους με στόχο το Ισραήλ και έστειλαν drones προς την κατεύθυνση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Επίσης, τον περασμένο μήνα, οι Houthis κατέλαβαν ένα πλοίο μεταφοράς οχημάτων που συνδέεται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοιχτά της Υεμένης και εξακολουθούν να κρατούν το πλοίο.
Και οι πύραυλοι των Houthis προσγειώθηκαν κοντά σε άλλο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ αφού βοήθησαν ένα σκάφος συνδεδεμένο με το Ισραήλ που είχε καταληφθεί για λίγο από ένοπλους.
Η υπεράσπιση της έλλειψης αντιποίνων για αυτές τις επιθέσεις ανάγκασε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να βρεθούν σε δύσκολη θέση.
Υποστηρίζουν, σε, ότι τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψαν τα drones των Houthis που κατευθύνονταν προς το μέρος τους επειδή θεωρήθηκαν «απειλή».
Αλλά επίσης αξιωματούχοι λένε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι τα πλοία δεν ήταν ο στόχος.
Αυτός ο προσδιορισμός έρχεται συχνά αργότερα μετά από αξιολογήσεις πληροφοριών που εξετάζουν και άλλα δεδομένα.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει σταθερά ότι θέλουν να προστατεύσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στις θάλασσες.
Ωστόσο, οι ενέργειες των Houthis ώθησαν τη Διεθνή Κατασκευή Θαλάσσιας Ασφάλειας να εκδώσει προειδοποίηση για τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και το Bab el-Mandeb.
Λέει ότι τα πλοία πρέπει να επιλέγουν διαδρομές όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα ύδατα της Υεμένης, να ταξιδεύουν τη νύχτα και να μην σταματούν, γιατί αυτό τα καθιστά ευκολότερο στόχο.

Κλιμάκωση

Η κυβέρνηση Biden έχει μιλήσει επίμονα για την ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Hamas σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Μέχρι στιγμής, τα χτυπήματα στις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία δεν έχουν διευρύνει τη σύγκρουση, δήλωσε ο υποστράτηγος Pat Ryder, γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου.
Επομένως, δεν είναι ξεκάθαρο εάν στοχευμένα πλήγματα εναντίον αποθηκών όπλων των Houthis ή παρόμοιων τοποθεσιών - που έχουν επίσης την υποστήριξη του Ιράν - θα ξεπεράσουν τη γραμμή και θα πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο πόλεμο.
«Θα συνεχίσουμε να διαβουλεύουμε με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους για έναν κατάλληλο τρόπο για να προστατεύσουμε την εμπορική ναυτιλία που διέρχεται από αυτήν την περιοχή, και ταυτόχρονα να διασφαλίζουμε ότι κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας», δήλωσε ο Pat Ryder.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης