Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Win - win προσέγγιση από τον Erdogan στην Αθήνα μετά το φιάσκο του 2017

Guardian: Win - win προσέγγιση από τον Erdogan στην Αθήνα μετά το φιάσκο του 2017
"Ακόμα δεν έχουμε ξεχάσει το 2017", δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης στη βρετανική εφημερίδα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan έφτασε σήμερα στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, αποφασισμένος να προχωρήσει με μια "win-win προσέγγιση" από τις διαφορές και τις εντάσεις που άφησε το προηγούμενο ταξίδι του στην ελληνική πρωτεύουσα, σχολιάζει ο Guardian.
Την τελευταία φορά που ο Τούρκος ηγέτης επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα - ακριβώς πριν από έξι χρόνια, ακριβώς πριν αυτή την ημέρα - αυτό που είχε χαρακτηριστεί ως ιστορική περιοδεία κατέληξε σε λεκτικό θέατρο πολέμου, καθώς ο Erdogan, παραμερίζοντας τις διπλωματικές ευγένειες, πέρασε στην επίθεση.
Μέσα σε μια ώρα από την αποβίβασή του από το αεροπλάνο, είχε αμφισβητήσει τη συνθήκη που οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ των δύο γειτόνων, έθεσε το ακανθώδες ζήτημα της διαιρεμένης από τον πόλεμο Κύπρου, ξεσπάθωσε για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και επέπληξε τους Έλληνες για τον χειρισμό των οθωμανικών μνημείων, κληρονομιά 400 ετών οθωμανικής κυριαρχίας, υπενθυμίζει ο Guardian.

Πυγμάχος σε ρινγκ...

"Ακόμα δεν το έχουμε ξεχάσει", δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης στη βρετανική εφημερίδα. "Ήταν σαν να ήταν πυγμάχος στο ρινγκ, ρίχνοντας γροθιές από την αρχή μέχρι το τέλος".
Από τότε, οι διμερείς σχέσεις μόνο επιδεινώθηκαν, με τους δύο αντιπάλους του ΝΑΤΟ να φτάνουν σχεδόν σε πόλεμο για αμφισβητούμενους υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους, την Αθήνα να κατηγορεί τον γείτονά της ότι "οπλοποιεί" τη μετανάστευση και την Άγκυρα να αμφισβητεί την κυριότητα των απομακρυσμένων ελληνικών νησιών.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Πέμπτης -που αναμένεται να διαρκέσει μόλις έξι ώρες- ο φημισμένος απρόβλεπτος ηγέτης θα αφήσει στην άκρη την πυγμαχία.
"Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση win-win", δήλωσε ο Erdogan στους δημοσιογράφους πάνω στο προεδρικό αεροπλάνο καθώς επέστρεφε από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Cop28.
"Εκεί, θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής", τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης