Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «κρυφτό» της Lagarde με τις αγορές - Θα κάνει τη διαφορά με τα επιτόκια η ΕΚΤ ή θα ακολουθήσει τη Fed

Το «κρυφτό» της Lagarde με τις αγορές - Θα κάνει τη διαφορά με τα επιτόκια η ΕΚΤ ή θα ακολουθήσει τη Fed
Εάν οι αγορές είναι σωστές, η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που θα κάνει περικοπές το επόμενο έτος
Στο μικροσκόπιο των αγορών βρίσκονται οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κάθε συνοδευτικό μήνυμα, καθώς η Πρόεδρος Christine Lagarde ζυγίζει πόσο μακριά μπορεί να κινηθεί ενάντια στα στοιχήματα της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων.
Με τον πληθωρισμό να εξασθενεί ταχέως, μια αδύναμη οικονομία και ένας επιθετικός τόνος από τις κεντρικές τράπεζες, οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια μείωση των επιτοκίων μόλις τον Μάρτιο.
Βλέπουν τώρα το επιτόκιο να μειώνεται στο 2,5% μέχρι το τέλος του 2024.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, προέβλεπαν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει πάνω από το 3%.

Θα κάνει τη διαφορά η ΕΚΤ;

Εάν οι αγορές είναι σωστές, η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που θα κάνει περικοπές το επόμενο έτος, επιτυγχάνοντας τον πιο επιθετικό κύκλο χαλάρωσης.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν βιάζονται να δράσουν, παρόλο που οι νέες προβλέψεις τους θα πρέπει να αναγνωρίσουν το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον με χαμηλότερες προοπτικές για τις τιμές.
Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θυμίζει τον Δεκέμβριο του 2021, όταν αμφιταλαντεύονταν καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε μια επιθετική αλλαγή τάσης και οι επενδυτές άρχισαν να στοιχηματίζουν στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Στη συνέχεια, οι προβλέψεις έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνεται, αλλά οι αυξήσεις ξεκίνησαν μόλις επτά μήνες αργότερα, μια κίνηση που οι περισσότεροι παρατηρητές έκριναν ως καθυστερημένη.

Θολό τοπίο

Η Lagarde και οι συνάδελφοί της, οι οποίοι μπήκαν σε περίοδο «συσκότισης» πριν από την απόφαση της 14ης Δεκεμβρίου, καθώς αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο συμβιβασμό.
Το δίλλημα όμως είναι ξεκάθαρο: να μειώσουν τα επιτόκια πολύ σύντομα και να αφήσουν τον πληθωρισμό να εκτιναχθεί ή να καταρρεύσει οικονομία με την υπερβολική σύσφιξη.
Ο Bjoern Griesbach, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός στην Allianz, εκτιμά ότι ο κίνδυνος των τιμών καταναλωτή εξακολουθεί να βαραίνει το μυαλό πολλών αξιωματούχων.
«Οι προβλέψεις θα είναι πολύ σημαντικές», είπε.
«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: πρέπει να μειωθούν.
Αλλά η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να μην πιαστεί να υποτιμά τον πληθωρισμό για δεύτερη φορά».
Οι αξιωματούχοι βάζουν τις τελευταίες πινελιές στις προβλέψεις που θα παρουσιάσει η Lagarde την ερχόμενη Πέμπτη μαζί με μια άποψη για το πού βρίσκονται οι κίνδυνοι - επικοινωνία που μπορεί από μόνη της να επηρεάσει τις προσδοκίες.
Η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπει ότι οι εκτιμήσεις θα έχουν κάπως ή σημαντικά ισχυρότερο από το συνηθισμένο αντίκτυπο αυτή τη φορά.
Οι προβλέψεις είναι πιο ολοκληρωμένες από αυτές του Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν μια εξαμηνιαία διαδικασία συλλογής αριθμών από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, των οποίων η προθεσμία για την παροχή στοιχείων ήταν πριν από μια εβδομάδα.
Οι προβλέψεις Δεκεμβρίου είναι επίσης οι μόνες από τις τέσσερις ετησίως που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ορίζοντα στο μέλλον - σε αυτήν την περίπτωση, το 2026.
Η ΕΚΤ προέβλεπε προηγουμένως ότι ο πληθωρισμός θα ήταν κατά μέσο όρο 3,2% το επόμενο έτος και θα επιστρέψει στον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Αυτή η προοπτική φαίνεται ολοένα και πιο ξεπερασμένη μετά την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο στο 2,4%, το χαμηλότερο από τα μέσα του 2021.

Ο χρησμός Schnabel

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Isabel Schnabel, συνήθως γεράκι, παραδέχτηκε ότι η μείωση του πληθωρισμού ήταν «αξιοσημείωτη» και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων είναι απίθανη.
Δεν υποστηρίζει όμως την προοπτική μιας περικοπής στο πρώτο εξάμηνο, αν και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Villeroy de Galhau είπε ότι το ερώτημα μπορεί να τεθεί το 2024.
Η Schnabel και άλλοι προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί ξανά, αλλά τα στοιχεία και τα σχόλιά τους έχουν πείσει τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε βαθύτερες μειώσεις επιτοκίων.
Οδήγησε επίσης ορισμένους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις προοπτικές, με την Deutsche Bank να προβλέπει 150 μονάδες βάσης μείωσης το επόμενο έτος και μια πρώτη κίνηση τον Απρίλιο αντί για τον Ιούνιο.
Την περασμένη εβδομάδα, η Goldman Sachs άλλαξε για να προβλέψει μια περικοπή μόλις τον Απρίλιο.
Ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του ομίλου UniCredit, υποστήριξε τη μετατόπιση της αγοράς και εκτιμά ότι οποιαδήποτε άνοδος των τιμών καταναλωτή δεν θα διαρκέσει.
«Αυτή η ανάκαμψη δεν θα οδηγήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό ή την αύξηση των μισθών», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης