Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το πετρέλαιο ανακάμπτει από το χαμηλό 6μήνου - Oι ανησυχίες παραμένουν

Το πετρέλαιο ανακάμπτει από το χαμηλό 6μήνου - Oι ανησυχίες παραμένουν
Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την υποτονική ζήτηση και την οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές του πετρελαίου ανέκτησαν κάποιο από το χαμένο έδαφος, την Πέμπτη (7/12/2023), μετά την πτώση τους σε χαμηλό έξι μηνών στην προηγούμενη συνεδρίαση, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την υποτονική ζήτηση και την οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 27 σεντς ή 0,4% στα 74,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 24 σεντς, επίσης 0,4%, στα 69,62 δολάρια το βαρέλι.
«Οι αγορές πετρελαίου μπορεί να ήταν υπερπουλημένες», κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ανάκαμψη είναι μια «βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη», ανέφερε σε σημείωμά της η Tina Teng, αναλύτρια αγορών της CMC Markets.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση, η αγορά τρόμαξε από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ παραμένει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, παρόλο που τα αποθέματα μειώθηκαν, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ANZ. Ορισμένες από τις πτωτικές τάσεις ήταν επίσης αποτέλεσμα των υψηλότερων αποθεμάτων καυσίμων προϊόντων, ανέφεραν οι αναλυτές. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα στα 223,6 εκατ. βαρέλια, ανακοίνωσε ο EIA την Τετάρτη, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες για αύξηση κατά 1 εκατ. βαρέλια.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 10% από τότε που ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν συνδυαστικά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή.
«Οι πετρελαϊκές αγορές φαίνεται να παραγκωνίζουν πλήρως τους ελιγμούς του καρτέλ των παραγωγών που αποσκοπούν στη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, αναλύτρια της Phillip Nova, σε σημείωμά της.
«Το σημάδι της χαλάρωσης του πληθωρισμού (επίσης) τροφοδοτεί τους φόβους μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και με τη σειρά του μειώνει τη ζήτηση για καύσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η Sachdeva.

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Έρευνα του Reuters διαπίστωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Νοέμβριο, στην πρώτη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων αποστολών από τη Νιγηρία και το Ιράκ, καθώς και των συνεχιζόμενων περικοπών για τη στήριξη της αγοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας ΟΠΕΚ+.
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου, Mohammed bin Salman, συναντήθηκαν την Τετάρτη (6/12/2023) για να συζητήσουν την περαιτέρω συνεργασία για την τιμή του πετρελαίου ως μέλη του ΟΠΕΚ+, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στον αντίκτυπο των περικοπών της παραγωγής.
Το Κουβέιτ και η Αλγερία επιβεβαίωσαν επίσης την υποστήριξη και τη δέσμευσή τους στις εθελοντικές περικοπές.
Η Ρωσία δεσμεύτηκε να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον όγκο της διύλισης και των εξαγωγών καυσίμων της, αφού ο ΟΠΕΚ+ ζήτησε από τη Μόσχα περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις ταξινομημένες μεταφορές καυσίμων από τα πολλά σημεία εξαγωγής σε όλη τη χώρα, δήλωσαν στο Reuters πηγές στον ΟΠΕΚ+ και σε εταιρείες παρακολούθησης πλοίων.

Η Κίνα

Οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας έβαλαν επίσης φρένο στα κέρδη των τιμών του πετρελαίου. Τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, οι αδύναμοι οικονομικοί δείκτες και η επιβράδυνση των παραγγελιών από τα ανεξάρτητα διυλιστήρια αποδυνάμωσαν τη ζήτηση.
Ενώ οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες τον Νοέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο μεταποιητικός τομέας μπορεί να αρχίσει να επωφελείται από την άνοδο των παγκόσμιων εμπορικών ροών.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έθεσε το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και μεγάλο μέρος των κρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών της Κίνας σε προειδοποίηση υποβάθμισης την Τετάρτη, μόλις μία ημέρα μετά την προειδοποίηση υποβάθμισης της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης