Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γάζα καταρρέει - Το Ισραήλ κυνηγά τον ηγέτη της Hamas στα τούνελ της Khan Yunis - Πόλεμος και με ΟΗΕ - 17.177 οι νεκροί

Η Γάζα καταρρέει - Το Ισραήλ κυνηγά τον ηγέτη της Hamas στα τούνελ της Khan Yunis - Πόλεμος και με ΟΗΕ - 17.177 οι νεκροί
Το Ισραήλ θα επιτρέψει τη μεταφορά μιας ελάχιστης ποσότητας καυσίμων
(upd9) Με τον ισραηλινό στρατό να δίνει άγριες μάχες με την Hamas στην Khan Yunis, αναζητώντας τον ηγέτη της Yehya Sinwar στα υπόγεια τούνελ, το Ισραήλ έχει ανοίξει… πόλεμο και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο οποίος ενεργοποίησε – για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του – το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο εφιστά την προσοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κάποιο ζήτημα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.
Η κίνηση αυτή του Guterres, ο οποίος υποστηρίζει πως η Γάζα τελεί υπό κατάρρευση και από πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, προκάλεσε την οργή και την αντίδραση του Ισραήλ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Eli Cohen να χαρακτηρίζει «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη τη θητεία του Guterres».
Και ενώ αυξάνονται τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως ο ηγέτης της Hamas δεν είναι στο έδαφος αλλά κρύβεται στα υπόγεια κρησφύγετα της οργάνωσης.

Σοκ με πάνω από 17.000 νεκρούς 

Το υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε σήμερα ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν 17.177 άνθρωποι από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Το 70% αυτών ήταν γυναίκες και παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών.
Το υπουργείο ανέφερε ότι 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που ξεκίνησαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έχουν επεκταθεί
πλέον σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.
Επίσης από την αρχή του πολέμου 46.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.


Άγριες μάχες στην Khan Yunis

Ο IDF υποστηρίζει πως για πρώτη φορά κατάφερε να φτάσει στην «καρδιά» της Khan Yunis, με την Hamas να κάνει λόγο για άγριες μάχες.
Κάτοικοι κάνουν λόγο για εντατικούς βομβαρδισμούς που σκοτώνουν, τραυματίζουν και ισοπεδώνουν ολόκληρες περιοχές, τη στιγμή που τανκ επιτίθενται στα βόρεια και ανατολικά της πόλης.
Κατά τους Ισραηλινούς, στις στοχευμένες επιθέσεις τους στο κέντρο της Khan Yunis, κατάφεραν να εξουδετερώσουν τρομοκράτες και να καταστρέψουν υποδομές και οπλισμό τους, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υποστήριξε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το σπίτι του ηγέτη της Hamas, Yahya al – Sinwar και είναι θέμα χρόνου να τον εντοπίσουν.
Ο Sinwar θεωρείται ο εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
6_62.jpg
7_52.jpg
Αναζητούν στα υπόγεια τον ηγέτη της Hamas

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari υποστήριξε πως ο Sinwar δεν είναι στο έδαφος, αλλά κάτω από αυτό, στα υπόγεια τούνελ της οργάνωσης.
Αν και δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ο Hagari ανέφερε πως «η αποστολή μας είναι να τον βρούμε και να τον σκοτώσουμε».
Τα ισραηλινά μαχητικά καταστρέφουν τις υποδομές των τούνελ, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός προωθείται στην Khan Yunis, όπου εκτιμά ότι βρίσκονται και τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί έχουν ήδη καταστρέψει περίπου 30 εισόδους υπόγειων σηράγγων.

Guterres (ΟΗΕ): Σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres προειδοποίησε για τον σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης της δημόσιας τάξης στη Γάζα και για αυτό το λόγο ενεργοποίησε το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να πιέσει για κατάπαυση πυρός.
Σε δηλώσεις του ο Guterres εξέφρασε την ανησυχία του πως πλέον γίνεται «αδύνατη η διανομή ακόμη και της περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας», υπογραμμίζοντας τους «συνεχείς βομβαρδισμούς» των Ισραηλινών και την «απουσία καταφυγίου» και των «στοιχειωδέστερων» αγαθών για την «επιβίωση» των Παλαιστινίων.

Οργή Ισραήλ

Ωστόσο, η ενεργοποίηση του άρθρου 99 προκάλεσε την οργή των Ισραηλινών.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη τη θητεία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Το αίτημά του να ενεργοποιηθεί το άρθρο 99 και η έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτελούν υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση Hamas και υποστήριξη στις δολοφονίες ηλικιωμένων, στις απαγωγές βρεφών και στους βιασμούς γυναικών» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Eli Kohen.

Ελάχιστη ποσότητα καυσίμων

Το Ισραήλ θα επιτρέψει να εισέρχεται στη Γάζα «ελάχιστη» ποσότητα καυσίμων, τόση που θα κρίνει πως είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η κατάρρευση των υπηρεσιών ανθρωπιστικής φύσης και το «ξέσπασμα επιδημιών».
«Η ελάχιστη ποσότητα θα καθορίζεται περιοδικά από το πολεμικό (υπουργικό) συμβούλιο, ανάλογα με την ανθρωπιστική κατάσταση» ανακοίνωσε το γραφείο του Netanyahu κατόπιν των πιέσεων των ΗΠΑ.

Απόγνωση

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας περιγράφεται από τις διεθνείς οργανώσεις ως απελπιστική.
Τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα είναι είδος πολυτελείας ενώ απόγνωση επικρατεί στα νοσοκομεία, όπου βαριά τραυματίες περιθάλπονται ή αντιμετωπίζονται ακόμα και στο πάτωμα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί άνθρωποι που αιμορραγούν, πεθαίνουν διότι τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα και δεν μπορούν να τους περιθάλψουν.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 16.248 νεκρούς, εκ των οποίων το 70% και πλέον είναι γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.
Εκτιμάται πως 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι – το 85% του πληθυσμού της Γάζας - έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και από τα βόρεια εδάφη προς τα νότια του θύλακα, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.
Πλέον και υπό την πίεση των Ισραηλινών, οι άμαχοι κατευθύνονται προς τη Rafah, το μόνο μέρος όπου εξακολουθεί να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε σοβαρή κατάταση 7.000 τραυματίες

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από την παλαιστινιακή πλευρά κάνουν λόγο για 7.000 τραυματίες, των οποίων η κατάσταση χαρακτηρίζεται σοβαρή.
Επίσης, αναφέρεται πως 800.000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικά ιδρύματα και περίθαλψη.
9_26.jpg
11_32.jpg
12_26.jpg
Έκλημα πολέμου

Σημειώνεται πως ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Karim Khan υποστήριξε ότι το εσκεμμένο μπλοκ σε προμήθειες που προορίζονται για αμάχους στη Γάζα μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης