Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεραυνός από τις αποκαλύψεις της short seller Muddy Waters - Τα REITs της Blackstone είναι στο χείλος της αβύσσου

Κεραυνός από τις αποκαλύψεις της short seller Muddy Waters - Τα REITs της Blackstone είναι στο χείλος της αβύσσου
Ο κλάδος επενδύσεων σε ακίνητα (REIT) αντιμετωπίζει μια «τέλεια καταιγίδα» αυξανόμενων επιτοκίων και κενών γραφείων
Ο Carson Block, ιδρυτής της διάσημης εταιρείας επενδύσεων short-seller Muddy Waters, αποκάλυψε ότι ποντάρει εναντίον της Blackstone Mortgage Trust, καθώς αναμένει ότι τα προβλήματα των εμπορικών ακινήτων θα συνεχιστούν το επόμενο έτος.
Σε μια έκθεση με τίτλο «Here Comes the Cliff!», ο Block ανέλυσε ότι ο κλάδος επενδύσεων σε ακίνητα (REIT), ο οποίος παρέχει δάνεια για τον προβληματικό τομέα των εμπορικών ακινήτων, αντιμετωπίζει μια «τέλεια καταιγίδα» αυξανόμενων επιτοκίων και κενών γραφείων.
Παρά τις εκκλήσεις και τις απειλές πολλών CEOs για τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, οι κενές θέσεις γραφείων έφτασαν το υψηλό ρεκόρ του 13,3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.
Και τα ληξιπρόθεσμα δάνεια για εμπορικά ακίνητα σημείωσαν επίσης υψηλό 10ετίας τον περασμένο μήνα, καθώς οι αξίες των ακινήτων στον κλάδο συνεχίζουν να βυθίζονται εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων.

Τα προβλήματα στην Blackstone

Η Muddy Waters φοβάται ότι αυτό σημαίνει ότι «ένας μεγάλος αριθμός» δανειοληπτών της Blackstone Mortgage Trust δεν θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει ή να αποπληρώσει τα δάνειά του το 2024.
Η επενδυτική εταιρεία εκτιμά ότι μεταξύ 70% και 75% των δανειοληπτών της Blackstone Mortgage Trust στις Η.Π.Α. δεν θα μπορεί να καλύψει τα έξοδα τόκων από ταμειακές ροές ακινήτων.
Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Muddy Waters, να οδηγήσει σε απώλειες μεταξύ 2,5 και 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το REIT.
Με άλλα λόγια, η κεφαλαιοποίηση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Blackstone Mortgage Trust «κινδυνεύει να εξαλειφθεί πλήρως από αυτές τις απώλειες», προειδοποιεί η έκθεση του short-seller.
Αν και το REIT δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη προβλήματα επειδή μπόρεσε να επεκτείνει και να τροποποιήσει δάνεια για πελάτες, αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, σύμφωνα με τον Block.
«Έγιναν πολλές παρατάσεις και προσποιήσεις όταν τα πράγματα υποστηρίζονται από λογιστικά κέρδη», είπε.
«Θα είναι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους που θα αρχίσουμε πραγματικά να βλέπουμε απώλειες», εκτίμησε.
Μόλις αρχίσουν να συσσωρεύονται οι απώλειες το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η Muddy Waters αναμένει ότι η Blackstone Mortgage Trust θα αναγκαστεί να μειώσει το μέρισμά της, το οποίο έχει εκτοξευθεί σχεδόν στο 12%.
Ακόμη και η αυξανόμενη προοπτική περικοπών επιτοκίων από τη Fed που θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στον τομέα των εμπορικών ακινήτων με τη μορφή φθηνότερων δανείων θα ήταν «πολύ λίγη, πολύ αργά», σύμφωνα με τον short-seller.
Η μετοχή της Blackstone Mortgage Trust βυθίστηκε 8% την Τετάρτη μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Muddy Waters.

Ποιο είναι το Muddy Waters

Το Muddy Waters του Block είναι ένα από τα λίγα αξιόλογα short-sellers funds που έχουν γίνει διάσημα την τελευταία δεκαετία κάνοντας μεγάλα, και συχνά αρκετά κερδοφόρα, στοιχήματα εναντίον μυριάδων εταιρειών, ξένων και εγχώριων.
Ιδρύθηκε το 2010 και εμφανίστηκε στο προσκήνιο κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της με την εξαγορά μετοχών της κινεζικής Rino International, ενός πρώην εισηγμένου στο χρηματιστήριο Nasdaq κατασκευαστή εξοπλισμού αποθείωσης για χαλυβουργεία.
Ο Block προειδοποίησε εκείνη την εποχή ότι η εταιρεία παρουσίαζε εσφαλμένα τα έσοδά της και έκανε παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την ιδιότητά της ως ηγέτη του κλάδου σε βασικές αγορές χάλυβα.
Η Rino International τελικά διαγράφηκε από τον Nasdaq και ο Διευθύνων Σύμβουλος και η σύζυγός του, η πρόεδρος της εταιρείας, αντιμετώπισαν κατηγορίες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για υπερεκτίμηση εσόδων και εκτροπή χρημάτων για προσωπική χρήση.
Έκτοτε, ο Block έχει κάνει μεγάλα στοιχήματα εναντίον ορισμένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του προμηθευτή ιατρικών προϊόντων St. Jude και της ευρωπαϊκής εταιρείας ακινήτων Corestate Capital Holding SA.
Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Bloomberg νωρίτερα αυτό το έτος, ο Block είπε ότι οι μέρες των short-selling του μπορεί να τελειώσουν τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι το κόστος των εταιρικών αγωγών κατά της εταιρείας του για τις αρνητικές αναφορές της είναι μεγάλο.
Σχετικά με τις ανοικτές πωλήσεις, είπε, «είναι μια αξιοπρεπής διαβίωση, αλλά είναι σίγουρα μια από τις χειρότερες επιχειρήσεις στον κλάδο της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης