Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψίχουλα δίνει ο Λευκός Οίκος στην Ουκρανία και τον Zelensky - Πακέτο ύψους 175 εκατ. δολαρίων ενέκρινε ο Biden

Ψίχουλα δίνει ο Λευκός Οίκος στην Ουκρανία και τον Zelensky - Πακέτο ύψους 175 εκατ. δολαρίων ενέκρινε ο Biden
Το νέο πακέτο που ενέκρινε ο Joe Biden, περιλαμβάνει την αποστολή συστημάτων αεράμυνας και συστημάτων HIMARS
Με το Κογκρέσο και τη Γερουσία να μπλοκάρουν προς ώρας μία μείζονα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, και την ομιλία του Zelensky ενώπιον των Γερουσιαστών να ακυρώνεται την τελευταία στιγμή, ο Λευκός Οίκος έρχεται για να παράσχει στο Κίεβο ένα «κουτσουρεμένο» πακέτο ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, το νέο πακέτο που ενέκρινε ο Joe Biden, περιλαμβάνει την αποστολή συστημάτων αεράμυνας και συστημάτων HIMARS.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε στο X:
«Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Joe Biden, στο Κογκρέσο και στον αμερικανικό λαό για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ανακοινώθηκε σήμερα.
Πρόσθετα πυρομαχικά για αεράμυνα, HIMARS και πυροβολικό χρειάζονται πολύ στις πρώτες γραμμές.
Η συνεχής υποστήριξη επιτρέπει μια ισχυρή υπεράσπιση της ελευθερίας.»




Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες ημέρες η Γερουσία καλείται να ψηφίσει για τη διάθεση πρόσθετων κεφαλαίων, μεταξύ άλλων για να βοηθήσει το Κίεβο.
Για το σκοπό αυτό, η επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Shalanda Young, είχε αποστείλει σχετικό αίτημα για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας προς το Κογκρέσο, μέσω επιστολής της.
Σε αυτήν, προειδοποίησε ότι μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαντλήσουν εντελώς τους πόρους για να παράσχουν βοήθεια στην Ουκρανία, εάν οι βουλευτές δεν εγκρίνουν το έργο χρηματοδότησης που ζήτησε η κυβέρνηση.
Παρόλα, αυτά αρκετοί Ρεπουμπλικανοί βάζουν veto στην παροχή ενός μεγάλου στρατιωτικού πακέτου στο Κίεβο, ζητώντας ως αντάλλαγμα για την έγκρισή του, την διοχέτευση πρόσθετων κονδυλίων στη φύλαξη των συνόρων των ΗΠΑ.

Προειδοποίηση Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Θα είναι ένα από τα τελευταία πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία

«Αυτό το πακέτο, το οποίο χρησιμοποιεί τους περιορισμένους πόρους που παραμένουν διαθέσιμοι για να βοηθήσει την Ουκρανία, παρέχει όπλα και εξοπλισμό έως και 175 εκατομμυρίων δολαρίων υπό προηγουμένως κατευθυνόμενες αναλήψεις», είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken.
«Οι δυνατότητες που παρέχονται στο σημερινό πακέτο περιλαμβάνουν πυρομαχικά αεράμυνας, πρόσθετα πυρομαχικά για συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, πυρομαχικά πυροβολικού, πυραύλους υψηλής ταχύτητας κατά της ακτινοβολίας, πυραύλους κατά της θωράκισης, πυρομαχικά φορητών όπλων, πυρομαχικά κατεδάφισης για την εκκαθάριση εμποδίων, εξοπλισμό για την προστασία κρίσιμων εθνική υποδομή και ανταλλακτικά, βοηθητικός εξοπλισμός, υπηρεσίες, εκπαίδευση και μεταφορές» πρόσθεσε.
Πάντως, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε ότι «αυτό θα είναι ένα από τα τελευταία πακέτα βοήθειας για την ασφάλεια που μπορούμε να προσφέρουμε στην Ουκρανία» εκτός εάν το Κογκρέσο ενεργήσει για να περάσει το αίτημα συμπληρωματικής χρηματοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης