Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Erdogan επιδιώκει επαναπροσέγγιση με την Ελλάδα για να φτιάξει την σχέση με την ΕΕ

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Erdogan επιδιώκει επαναπροσέγγιση με την Ελλάδα για να φτιάξει την σχέση με την ΕΕ
«Ελλάδα και Τουρκία: Οι εχθροί γίνονται τώρα φίλοι;»
ΜΜΕ από την Γερμανία σχολιάζει την επίσκεψη του Erdogan στην Αθήνα και τονίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει επαναπροσέγγιση, ώστε να βελτιώσει τις σχέσεις του με την ΕΕ.
Το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η προσέγγισή του με την Ελλάδα είναι μέρος μιας ευρύτερης διόρθωσης της εξωτερικής πολιτικής.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αναζητά νέες επαφές με τη Δύση. Η ανατροπή υπαγορεύεται από τις οικονομικές δυσκολίες. Η Τουρκία βρίσκεται σε νομισματική κρίση. Χρειάζεται συνάλλαγμα και την εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών. Οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές και οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας βρίσκονται στην Ευρώπη. Και ο Erdogan ξέρει: ο δρόμος για καλύτερες σχέσεις με την ΕΕ οδηγεί μέσα από την Ελλάδα».
Έτσι, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία: Οι εχθροί γίνονται τώρα φίλοι;», αναφέρει πως ο Τούρκος πρόεδρος «είναι διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις σε ένα θέμα που είναι φλέγον ζήτημα για την ΕΕ και τη Γερμανία ειδικότερα: η Άγκυρα και η Αθήνα διαπραγματεύονται παρασκηνιακά εδώ και αρκετούς μήνες για κοινά βήματα για την επιβράδυνση της παράτυπης μετανάστευσης».
«Για το σκοπό αυτό, αξιωματικοί από την ακτοφυλακή και συνοριοφύλακες και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να σταθμεύουν στην άλλη χώρα. Στόχος είναι να σταματήσουν τα σκάφη των λαθρεμπόρων στο Αιγαίο πριν φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να παραλάβουν μετανάστες στα χερσαία σύνορα ενώ βρίσκονται ακόμη στο τουρκικό έδαφος. Αντίστοιχη συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί την Πέμπτη», προσθέτει στη συνέχεια.
Επίσης, σημειώνει ότι «αυτό θα ήταν μεγάλη πρόοδος για την ΕΕ. Μια τέτοια ελληνοτουρκική συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε διαπραγματεύσεις για την παράταση της προσφυγικής συμφωνίας του 2016 με την Τουρκία. Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία δεν θέλουν να μείνουν εκεί, αλλά μάλλον να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – ειδικά στη Γερμανία».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης