Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατηγικός αιφνιδιασμός: Εξ ουρανού ρωσική επίθεση διέλυσε την ουκρανική άμυνα – Προέλαση προς κεντρικό ουκρανικό στρατηγείο

Στρατηγικός αιφνιδιασμός: Εξ ουρανού ρωσική επίθεση διέλυσε την ουκρανική άμυνα – Προέλαση προς κεντρικό ουκρανικό στρατηγείο
O oυκρανικός Στρατός παραδέχεται την ρωσική προέλαση
O ρωσικός Στρατός εξορμώντας από το Bakhmut ξεκίνησε αιφνιδιαστική μαζική επίθεση στον κεντρικό στρατηγικό κόμβο των ουκρανικών δυνάμεων του Τσάσιβ Γιαρ, μια πόλη 12.000 κατοίκων, δυτικά-βορειδυτικά του Bakhmut, ενώ η ρωσική επίθεση κινήθηκε ταυτόχρονα και προς το νότιο και νοτιοδυτικό άξονα.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρωσικός Στρατός ανακατέλαβε μέσα σε λίγες ώρες το 85% των εδαφών που έχασε κατά την διάρκεια της ουκρανικής αντεπίθεσης πέρσι το φθινόπωρο στην περιοχή.
Μία ρωσική τεθωρακισμένη Ταξιαρχία εξοπλισμένη με περίπου 50 άρματα Τ-90Μ και ισάριθμα ΤΟΜΑ BMP-3, διείσδυσε σε ένα μικρό ρήγμα που είχαν ανοίξει στην ουκρανική αμυντική διάταξη οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές και ξεχύθηκε στην πεδιάδα υπό την κάλυψη μαχητικών αεροσκαφών εγγύς υποστήριξη Su-25, αλλά και ελικοπτέρων Mil Mi-28N, δηλαδή χρησιμοποίησε τα κατά τεκμήριο καλύτερα υλικά που διαθέτει στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Στην επίθεση συμμετείχε κι ένα Τάγμα με ΤΟΜΑ BMP-2.
Αρχικά ο ουκρανικός Στρατός αντιστάθηκε και μπόρεσε να αντέξει στην πρώτη επίθεση των Ρώσων αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι όμως κατάφεραν εν τέλει να ανοίξου μία περιοχή πλάτους 500 μέτρων και να εκκαθαρίσουν τις αντιαρματικές ουκρανικές ομάδες για να διεισδύσουν τα ρωσικά άρματα.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο ουκρανικός Στρατός είχε 80 έως 100 νεκρούς και τραυματίες, έχασε δύο φορτηγά, δύο ΤΟΜΑ και ένα σύστημα πυροβολικού.
Η μεταφορά και η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων έγινε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και το χαρακτηριστικό είναι ότι έφτασαν στην πρώτη γραμμή με απ’ευθείας σιδηροδρομική μεταφορά μέσα σε 4 ώρες από την φόρτωσή τους στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά και ίσως για πρώτη φορά μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022 οι Ρώσοι πέτυχαν τέτοιο στρατηγικό αιφνιδιασμό.

Καταλήφθηκαν:

Οι νότιες περιοχές εκτός Μπάκχμουτ
Η αμυντική γραμμή της Κλισίφκα.
Η ααμυντική γραμμή στο Χρόμοβι
Οι περιοχές περιμετρικά του Μπάκχμουτ ανάμεσα στην Χρόμοβι και την Μπογκντανόφκα
Έξι κύριες ουκρανικές αμυντικές θέσεις
Η οδική αρτηρία βόρεια της Μπογκντανόφκα
Το μεγάλο και βαριά οχυρωμένο οικοδομικό συγκρότημα Valyanovsky στα βόρεια του Μπαχμούτ
Θεωρείται βέβαιο ότι η ρωσική επίθεση θα μειώσει ταχύτητα πλησιάζοντας το Τσάσιβ Γιαρ καθώς το τελευταίο είναι βαριά οχυρωμένο και θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από μια τεθωρακισμένη Ταξιαρχία για να καταληφθεί.
Την ίδια στιγμή ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις κατά τη διάρκεια μιας σειράς επιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή Βέρμποβο της Ζαπορίζια, κατάφεραν χωρίς την υποστήριξη βαρέων τεθωρακισμένων να προελάσουν 1,5 χλμ. πίσω από την πρώτη ουκρανική αμυντική διάταξη με έφοδο των BMP-4 και υποστήριξη του πυροβολικού.

O oυκρανικός Στρατός παραδέχεται την ρωσική προέλαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης