Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσιονομικό χάος στη Γερμανία - Δεν υποχωρεί ο Lindner για το φρένο του χρέους, ολονύχτιο θρίλερ

Δημοσιονομικό χάος στη Γερμανία -  Δεν υποχωρεί ο Lindner για το φρένο του χρέους, ολονύχτιο θρίλερ
Οι κυβερνητικοί εταίροι δεν κατάφεραν να επιλύσουν την κρίση κατά τη διάρκεια της νύχτας
Σχετικά Άρθρα
Παραμένει το δημοσιονομικό αδιέξοδο στη Γερμανία, με αποτέλεσμα οι εταίροι του συνασπισμού της Γερμανίας να εντείνουν τις προσπάθειες την Τετάρτη για να βρουν τρόπο να καλύψουν μια τρύπα 17 δισεκατομμυρίων ευρώ (18,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στον προϋπολογισμό του 2024, αφού δεν κατάφεραν να επιλύσουν την κρίση κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τα οικονομικά σχέδια της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Η αποτυχία των κρίσιμων συνομιλιών μεταξύ των ηγετών του συνασπισμού πριν από την Τετάρτη σημαίνει ότι είναι απίθανο το κοινοβούλιο να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2024 μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας σε εκκρεμότητα σχέδια δαπανών από έργα για το κλίμα μέχρι παροχές και για τις τοπικές αρχές, σημειώνει το Reuters.

Αδιέξοδο

Ο καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Olaf Scholz, ο αντικαγκελάριος των Πρασίνων Robert Habeck και ο υπουργός Οικονομικών Kristian Lindner των δημοσιονομικά συντηρητικών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ήλπιζαν να επιτύχουν μια συμφωνία κατά τη διάρκεια της νύχτας για να την υποβάλουν στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη.
Ωστόσο, πηγές του συνασπισμού δήλωσαν στο Reuters ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε μικρή πρόοδος και ότι τα κόμματα εξακολουθούν να απέχουν πολύ μεταξύ τους.
"Ο προϋπολογισμός δεν θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα", δήλωσε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ στο βαυαρικό ραδιόφωνο.
Η κρίση του προϋπολογισμού προέκυψε τον περασμένο μήνα, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο μπλόκαρε την ανακατανομή 60 δισεκατομμυρίων ευρώ από αχρησιμοποίητα έκτακτα κονδύλια για την πανδημία σε έργα για το κλίμα, φέρνοντας σε σύγχυση τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Σε κίνδυνο βρίσκεται η χρηματοδότηση των τοπικών αρχών, των επιχειρήσεων και των ομοσπονδιακών κρατιδίων και όσο περισσότερο διαρκεί η διαμάχη, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η αβεβαιότητα.

Γρίφος το φρένο του χρέους

Το κεντρικό ερώτημα είναι αν θα αρθεί το όριιο του καθαρού νέου δανεισμού της Γερμανίας το 2024, μια κίνηση στην οποία ο Lindner αντιτίθεται σθεναρά.
Υπέκυψε στις πιέσεις να αναστείλει το ανώτατο όριο, γνωστό ως φρένο χρέους, για φέτος μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά την Τρίτη επανέλαβε την αντίθεσή του να το κάνει για πέμπτο συνεχόμενο έτος, λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνει κανόνας.
Για να αναστείλει το φρένο χρέους, η κυβέρνηση μπορεί να κηρύξει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης - όπως η πανδημία του κοροναϊού ή η αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία - και το κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσει.
"Δεν μπορείτε να μετατρέψετε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε κανονική κατάσταση", δήλωσε ο Lindner στο ARD.
Το φρένο χρέους είναι ενσωματωμένο στο σύνταγμα της Γερμανίας και περιορίζει το δημόσιο έλλειμμα στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Ο Lindner αντιτίθεται επίσης στις αυξήσεις φόρων και θέλει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό κυρίως μέσω περικοπών στις δαπάνες - μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση από το SPD και τους Πράσινους.
Οι Πράσινοι θέλουν να επιμείνουν σε επενδυτικά σχέδια για το κλίμα και να διασφαλίσουν τη μετατροπή της Γερμανίας σε πράσινη οικονομία.
Ο Scholz, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τα μέλη του κόμματος σε συνέδριο το Σαββατοκύριακο, είναι απρόθυμος να συμφωνήσει στην περικοπή των δαπανών για επιδόματα πρόνοιας, όπως το επίδομα ανεργίας, το οποίο ευνοεί το FDP.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης