Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη ρεκόρ το 2023 για τη ρωσική Sberbank - Επενδύει 4,8 δισ. δολ. στην τεχνολογία

Κέρδη ρεκόρ το 2023 για τη ρωσική Sberbank - Επενδύει 4,8 δισ. δολ. στην τεχνολογία
Τα κέρδη που θα προκύψουν από την τεχνητή νοημοσύνη το 2024-26 θα ανέλθουν σε περίπου 800 δισεκατομμύρια ρούβλια
H κορυφαία τράπεζα της Ρωσίας, η Sberbank, θα επενδύσει πάνω από 450 δισ. ρούβλια (4,84 δισεκατομμύρια δολάρια) στην πληροφορική τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε την Τετάρτη ο οικονομικός της διευθυντής, καθώς η τράπεζα συνεχίζει την προσπάθειά της να αναπτύξει εγχώριες τεχνολογικές λύσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος German Gref, τοποθέτησε την τεχνητή νοημοσύνη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο επίκεντρο της νέας τριετούς στρατηγικής της τράπεζας, καθώς η Ρωσία προσαρμόζεται στη ζωή χωρίς δυτική τεχνολογία μετά τις κυρώσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Taras Skvortsov, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της τράπεζας, δήλωσε ότι τα κέρδη που θα προκύψουν από την τεχνητή νοημοσύνη το 2024-26 θα ανέλθουν σε περίπου 800 δισεκατομμύρια ρούβλια και ότι οι συνολικές επενδύσεις στην πληροφορική θα αυξηθούν κατά 1-1/2 φορά κατά την περίοδο αυτή.

Κέρδη ρεκόρ το 2023

Η Sberbank, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στο ρωσικό κράτος, βρίσκεται σε πορεία για κέρδη ρεκόρ φέτος, ανακάμπτοντας από την πτώση των κερδών της κατά σχεδόν 80%, καθώς οι δυτικές κυρώσεις έπληξαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας το 2022.
"Σε ορίζοντα τριετίας θα εξασφαλίσουμε υψηλή απόδοση των κεφαλαίων μας, η οποία θα πρέπει να είναι πάνω από 22%", δήλωσε ο Gref. "Και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα υψηλό επίπεδο μερισματικών πληρωμών, στο 50% των καθαρών κερδών μας".
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) της Sberbank φέτος ήταν περίπου 26-27%. Η τράπεζα δεν πλήρωσε μέρισμα για το 2021 πέρυσι, κατόπιν σύστασης της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης, αλλά ανακοίνωσε μια πληρωμή ρεκόρ 565 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (6,09 δισεκατομμυρίων δολαρίων) τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης