Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κραυγή Ουκρανίας για ήττα και οικονομική κατάρρευση - Μέχρι το Κίεβο οι Ρώσοι - ΗΠΑ και Ουκρανοί... εγκαταλείπουν τον Zelensky

Κραυγή Ουκρανίας για ήττα και οικονομική κατάρρευση - Μέχρι το Κίεβο οι Ρώσοι - ΗΠΑ και Ουκρανοί... εγκαταλείπουν τον Zelensky
Απόλυτη τρέλα για τις ΗΠΑ να μην συμφωνήσουν σε νέα βοήθεια προς την Ουκρανία λέει ο Biden - Επίσκεψη Putin σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ
(upd 28) Την κατάρρευση της Ουκρανίας και τη νίκη της Ρωσίας αρχίζει να βλέπει πλέον και το ίδιο το Κίεβο, το οποίο υπό την αποτυχία της αντεπίθεσης με τους 125.000 νεκρούς και υπό τη διαρκή αναβολή της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ και της ΕΕ, μιλά για «τεράστιο κίνδυνο να χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία».
Το Κογκρέσο δεν ενέκρινε νέο πακέτο στήριξης προς το Κίεβο, με τον Λευκό Οίκο να προειδοποιεί πως τελειώνουν τα χρήματα και … ο χρόνος για την Ουκρανία και με τον πρόεδρο Biden να επισημαίνει πως θα ήταν «απολύτως τρελό» για τις ΗΠΑ να μη συμφωνήσουν σε μια νέα βοήθεια, τη στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Γερμανία δεν είναι σύμμαχος της Ουκρανίας.
Και ενώ η Δύση επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στην ουκρανική κρίση, στο στρατιωτικό μέτωπο οι Ουκρανοί περνούν από την επίθεση στην άμυνα ενώ στο πολιτικό πεδίο, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι μαίνεται μια εμφύλια… σύγκρουση με τη δυσαρέσκεια κατά του προέδρου Zelensky να κορυφώνεται και ήδη σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitaly Klitschko να εκφράζουν τη στήριξη τους στον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny.

Biden: Εάν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία, θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ μετά την πιθανή νίκη της στην Ουκρανία και αυτό είναι πιθανό να παρασύρει τις ΗΠΑ στη σύγκρουση, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
Απευθυνόμενος στο Κογκρέσο από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα «δεν θα σταματήσει» σε περίπτωση που κερδίσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Είναι σημαντικό να δούμε μακροπρόθεσμα εδώ», είπε ο Biden, λέγοντας ότι η ρωσική ηγεσία θα «συνεχίσει» και στη συνέχεια μπορεί να «επιτεθεί σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε οι ΗΠΑ «θα έχουν κάτι που δεν επιδιώκουν και που δεν έχουν σήμερα: Αμερικανικά στρατεύματα να πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα».

Biden: Απόλυτη τρέλα - Κουτσουρεμένο πακέτο 175 εκατ.δολαρίων για Ουκρανία

Θα ήταν απολύτως τρελό για τις ΗΠΑ να μη συμφωνήσουν σε μια νέα βοήθεια προς την Ουκρανία υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
«Η αποτυχία να υποστηρίξουμε την Ουκρανία είναι απόλυτη τρέλα.
Είναι ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Είναι απλά λάθος» υποστήριξε ο Biden μετά τη νέα απόρριψη από τους Ρεπουμπλικάνους να εγκρίνουν ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ αλλά για την ασφάλεια των νότιων συνόρων των ΗΠΑ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ενέκριναν τη βοήθεια μόνο στο Ισραήλ, αλλά όχι στην Ουκρανία (προβλέπεται ένα ποσό ύψους 60 δις δολαρίων), πρωτοβουλία που μπλόκαραν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία.
Με το Κογκρέσο και τη Γερουσία να μπλοκάρουν προς ώρας μία μείζονα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, και την ομιλία του Zelensky ενώπιον των Γερουσιαστών να ακυρώνεται την τελευταία στιγμή, ο Λευκός Οίκος έρχεται για να παράσχει στο Κίεβο ένα «κουτσουρεμένο» πακέτο ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, το νέο πακέτο που ενέκρινε ο Biden, περιλαμβάνει την αποστολή συστημάτων αεράμυνας και συστημάτων HIMARS.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε στο X:
«Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Joe Biden, στο Κογκρέσο και στον αμερικανικό λαό για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ανακοινώθηκε σήμερα.
Πρόσθετα πυρομαχικά για αεράμυνα, HIMARS και πυροβολικό χρειάζονται πολύ στις πρώτες γραμμές.
Η συνεχής υποστήριξη επιτρέπει μια ισχυρή υπεράσπιση της ελευθερίας.»

Εκτός τόπου και χρόνου οι G7: Ενώ η Ουκρανία πέφτει, δεσμεύονται να αναγκάσουν τη Ρωσία να δώσει αποζημιώσεις στον Zelensky

Οι G7 ισχυρίζονται ότι θα βοηθήσουν την Ουκρανία στις προσπάθειές της να λάβει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Ρωσία, σύμφωνα με τη δήλωση των ηγετών της Ομάδας.
«Υπό το πρίσμα του επείγοντος να διαταραχθούν οι προσπάθειες της Ρωσίας να καταστρέψει την ουκρανική οικονομία και τη μη τήρηση των υποχρεώσεών της στο διεθνές δίκαιο, θα διερευνήσουμε όλες τις πιθανές οδούς για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να λάβει αποζημιώσεις από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα αντίστοιχα νομικά μας συστήματα και το διεθνές δίκαιο» αναφέρει ανακοίνωση των G7.
Επίσης ζητούν από τη Ρωσία να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και να πληρώσει για τις ζημιές που φέρεται να έχει προκαλέσει.
Η δήλωση υποστηρίζει ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι ζημιές ξεπερνούν τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον, οι ηγέτες των G7 τόνισαν ότι απαιτείται πρόοδος στην υπόθεση στήριξης της Ουκρανίας με δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Προφητεία Ritter (πρώην CIA): Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει αφού οι Ρώσοι πάρουν την Οδησσό

Την θέση πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει αφού πρώτα η Οδησσός τεθεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας διατύπωσε ο Scott Ritter, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Ο Ritter υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία θα καταφέρει να διασφαλίσει την ασφάλεια της Κριμαίας.
«Η Ρωσία έχει αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις για να καταστρέψει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που κάνουν αυτή τη στιγμή.
Με την καταστροφή τους, οι Ρώσοι επιτυγχάνουν την πολιτική κατάρρευση της Ουκρανίας.
Και αυτό είναι που επιθυμούν…
Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα τελειώσει αυτή τη σύγκρουση, χωρίς να εξασφαλίσει την Οδησσό ή την ακτή της Μαύρης Θάλασσας και χωρίς να αποκόψει την Ουκρανία.
Και αυτό διότι το Κίεβο και η Δύση την χρησιμοποιούν για να απειλούν την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη» επισήμανε ο Ritter μιλώντας στο κανάλι «Ask the Inspector» του Youtube.
Σύμφωνα με τον Ritter, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει στο τελικό του στάδιο και για αυτό το λόγο ο ουκρανικός στρατός θα εντείνει τις μάχες εξαιτίας της απελπισίας που επικρατεί λόγω του τέλους της βοήθειας από τη Δύση.
«Είμαστε μάρτυρες του τελευταίου σταδίου αυτής της σύγκρουσης» υπογράμμισε ο Ritter.

Yermak (Ουκρανία): Τεράστιος κίνδυνος να χάσουμε τον πόλεμο

Αναφερόμενος στις εξελίξεις αυτές στο Κογκρέσο, ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky είπε πως δημιουργείται «μεγάλος κίνδυνος» η Ουκρανία να χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.
«Εάν η βοήθεια αναβληθεί, υπάρχει μεγάλο ρίσκο να είμαστε στην ίδια θέση στην οποία βρισκόμαστε τώρα.
Αυτό το γεγονός καθιστά αδύνατο να συνεχίσουμε να ελευθερώνουμε εδάφη και δημιουργεί τον κίνδυνο να χάσουμε τον πόλεμο» υποστήριξε ο Yermak, αναφέροντας πως η Ουκρανία αναμένεται να έχει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.
«Χωρίς αυτήν τη δημοσιονομική στήριξη, θα είναι δύσκολο να διατηρήσουμε τις θέσεις μας... και οι άνθρωποι να επιβιώσουν εφόσον ο πόλεμος συνεχιστεί» επισήμανε ο Yermak.

Politico: Χρήματα τέλος στην Ουκρανία μετά τον Δεκέμβριο

Για τεράστια έλλειψη χρημάτων και κεφάλαιων, τα οποία αναμένεται να εξαντληθούν τελείως μετά τον Δεκέμβριο κάνει λόγο Ουκρανός αξιωματούχος και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Vododymyr Zelensky, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico.
«Βρισκόμαστε στο τέλος του σχοινιού όσον αφορά την υπάρχουσα χρηματοδότηση.
Δεν πρόκειται να πάμε μετά τον Δεκέμβριο» λέει υπό καθεστώς ανωνυμίας ο Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε ότι ο πρόεδρος Zelensky κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, επρόκειτο να πει στους Αμερικάνους γερουσιαστές και βουλευτές ότι χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, τα στρατεύματα του Κιέβου είναι πθανό να χάσουν μεγάλα τμήματα των εδαφών της Ουκρανίας.
«Ακόμα και το ίδιο το Κίεβο θα μπορούσε να κινδυνεύσει» υπογράμμισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Murphy (Δημοκρατικοί): Το Κογκρέσο αποφασίζει για το εάν το Κίεβο είναι ρωσική ή ουκρανική πόλη

Οι Αμερικάνοι βουλευτές που συζητούν για το πακέτο της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ουσιαστικά αποφασίζουν για το εάν το Κίεβο είναι ρωσική ή ουκρανική πόλη υποστήριξε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Chris Murphy.
«Λαμβάνουμε τώρα μια απόφαση για το αν το Κίεβο είναι ρωσική ή ουκρανική πόλη» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής μιλώντας στο Defense News.
Όπως είπε, οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί του δεν εξετάζουν την κατάσταση αρκετά σοβαρά.
«Μιλάμε για το εάν η Ουκρανία θα υπάρχει σε 12 μήνες ή θα γίνει μέρος της Ρωσίας» υπογράμμισε ο Αμερικάνος γερουσιαστής, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι κάνουν μεγάλο λάθος και ότι θα μετανιώσουν που αποφάσισαν να παίξουν ένα πολιτικό παιχνίδι με το μέλλον της Ουκρανίας καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση στην Ευρώπη.

Rogov (Ρωσία): Θα γίνει παρελθόν η Ουκρανία, ρωσική πόλη το Κίεβο


Ρωσική πόλη, η οποία θα απελευθερωθεί από την εξουσία των Ναζί χαρακτήρισε το Κίεβο ο Vladimir Rogov, επικεφαλής της κίνησης «Μαζί με τη Ρωσία» στην περιοχή της Zaporizhia.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αμερικάνου γερουσιαστή Chris Murphy, ο Rogov υποστήριξε ότι η δήλωση αυτή συνιστά μια «ανεκτίμητη αναγνώριση».
«Πρώτα από όλα μας υπενθυμίζει πως το Κίεβο ήταν ιστορικά μια ρωσική πόλη, η οποία σίγουρα θα επιστρέψει στις ρίζες της.
Δεύτερο, ο Αμερικάνος γερουσιαστής παραδέχθηκε ότι το ρωσοφοβικό ουκρανικό κράτος είναι ένας τεχνητός σχηματισμός που στήριξε την ύπαρξη του μόνο στις οικονομικές επενδύσεις από τη Δύση.
Επομένως, χωρίς τη δυτική στήριξη, το ουκρανικό κράτος – μαριονέτα που κατασκευάστηκε στη βάση ενός αγώνα αυτοκτονίας με τη ρωσική του βάση, θα γίνει παρελθόν» ανέφερε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο Rogov.
Σύμφωνα με τον Rogov, δεν υπάρχει καμία άλλη … μοίρα για το Κίεβο, πέρα από την απελευθέρωση του «από την εξουσία των Ναζί» και την εξέλιξη του σε μια μεγάλη ρωσική πόλη».

Λευκός Οίκος: Δεν μπορούμε να αντέξουμε μία ήττα της Ουκρανίας – Να μην κάνουμε δώρο στον Putin

Τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να χάσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, παραδέχθηκε την Τετάρτη (6/12/2023) ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby, εν μέσω έλλειψης συμφωνίας από το Κογκρέσο για παροχή επιπλέον δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο.
«Ο κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky είπε ότι χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Ουκρανία να χάσει αυτόν τον πόλεμο.
Ο ουκρανικός λαός σίγουρα δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά, η Ευρώπη δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά και τα δικά μας συμφέροντα εθνικής ασφάλειας δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά», είπε ο Kirby κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Προειδοποίησε περαιτέρω ότι εάν το Κογκρέσο δεν υποστηρίξει το αίτημα συμπληρωματικής χρηματοδότησης του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία, η επίδραση στην ικανότητα των συμμάχων των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ουκρανία θα μπορούσε να είναι «καταστροφική».
«Είμαστε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής στα θέματα ασφαλείας και σε άλλες οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας.
Και αν απλώς τραβήξουμε το καλώδιο από την πρίζα, η επίδραση που μπορεί να έχει αυτό σε άλλες χώρες και στην ικανότητά τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία θα μπορούσε να είναι σχεδόν καταστροφική, ένα πραγματικό δώρο στον Vladimir Putin», είπε ο Kirby σε συνέντευξη Τύπου.

Ανάστατος ο Bolton (ΗΠΑ): Η Ρωσία θα παγιώσει τα εδαφικά κέρδη της Ουκρανίας

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ John Bolton εκφράζει μεγάλες ανησυχίες για το μέλλον της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο θα μπορούσε να είναι κοντά στην ήττα.
Ο Bolton δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα καταστρέψει εντελώς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά εκτιμά πως η Μόσχα μπορεί να εξαπολύσει ένα είδος «διπλωματικής επίθεσης» για να τερματίσει τη σύγκρουση σύντομα.
Ισχυρίζεται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει να επιδιώκει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας για την αναγνώριση των κατειλημμένων εδαφών - που ονομάζονται «παράνομα προσαρτημένα» από τους Δυτικούς.
Με αυτό τον τρόπο, η ουκρανική ηγεσία θα γνωρίσει την απόλυτη ήττα, καθώς οι εδαφικές της απώλειες θα παγιώνονταν διπλωματικά, σβήνοντας ουσιαστικά τις διαφωνίες γύρω από το θέμα.
Ως «λύση» σε ένα τέτοιο «πρόβλημα», ο Bolton καλεί τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν να αυξήσουν τάχιστα τη βοήθεια προς την Ουκρανία, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τη νίκη της Ρωσία στον πόλεμο.
Με αυτή την έννοια, ζητά από τους Αμερικανούς βουλευτές να πιέσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden να εμπλακεί σε έναν τύπο «στρατηγικής νίκης», με προσπάθειες για την Ουκρανία να προχωρήσει στρατιωτικά και να νικήσει τη Ρωσία.
Ο πρώην σύμβουλος εκφράζει επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι το ποσό της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο μειώνεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί ανησυχούν για αυτή τη διαδικασία, καθώς τείνει να τους αποδυναμώσει στο πεδίο της μάχης.

Massie (Ρεπουμπλικάνοι): Οι Ουκρανοί δεν θα μπορέσουν να πάρουν πίσω την Κριμαία

Την ίδια στιγμή ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Thomas Massie υποστήριξε πως η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να πάρει πίσω την Κριμαία.
«Το να λέμε ότι θα μπορέσουμε να νικήσουμε τη Ρωσία και να εξαντλήσουμε τα αποθέματα του στρατού της σε βάρος των ζωών των Ουκρανών, γνωρίζοντας ότι στο τέλος δεν θα μπορέσουν ποτέ να κερδίσουν, δεν θα πάρουν πίσω την Κριμαία, αν και υποστηρίζουμε πως αυτός είναι ένας από τους στόχους, είναι ηθικά καταδικαστέο να το υποστηρίξουμε» είπε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής.
Μάλιστα σημείωσε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ μιας νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αν και εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό αυτό να εγκριθεί στο άμεσο μέλλον.

Bloomberg: Η Δύση απέτυχε να απομονώσει τη Ρωσία

Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δείχνει πως η Δύση απέτυχε να απομονώσει τη Ρωσία, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.
«Αυτή η επίσκεψη αποδεικνύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη που έχει ο Putin στο να ταξιδεύει εκτός Ρωσίας παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να τον απομονώσουν στην παγκόσμια σκηνή» αναφέρει το Bloomberg.
Στις συναντήσεις του ο Putin αναμένεται μιλήσει για διμερή θέματα, για τη συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και να ανταλλάξει απόψεις για διεθνή και περιφερειακά θέματα.

Βόμβα Γερμανίας: Δεν είναι σύμμαχος μας η Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, σε μια δήλωση – βόμβα προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Boris Pistorius, ο οποίος υποστήριξε πως η Γερμανία δεν είναι σύμμαχος της Ουκρανίας και ότι η απογοητευτική κατάσταση στο μέτωπο για το Κίεβο αποδίδεται στο ότι λειτουργεί ο ρωσικός στρατιωτικός - βιομηχανικός τομέας.
«Πρώτα από όλα, δεν είμαστε εταίροι εντός της Συμμαχίας.
Αυτό σημαίνει ότι δεν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που να μας υποχρεώνει να παρέμβουμε στο πλαίσιο της Συμμαχίας» τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ZDF ο Pistorius απαντώντας στο ερώτημα εάν το ανεπαρκές ποσό της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο σημαίνει ότι η «ενωμένη Δύση δεν είναι σε θέση να αντεπιτεθεί».
«Η Γερμανία είναι δεύτερη ως προς τη βοήθεια που έχει χορηγήσει στην Ουκρανία, πολύ μπροστά από άλλες.
Κάνουμε ότι μπορούμε.
Το ίδιο ισχύει για τους όλους τους άλλους συμμάχους και εταίρους» είπε ο Pistorius, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Γερμανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το γεγονός ότι η αμυντική της βιομηχανία δεν μπορεί να παράγει τους απαραίτητους όγκους πυρομαχικών και όπλων.
Ερωτηθείς για την πορεία του πολέμου, ο Pistorius υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία της σύγκρουσης.

Axios: Τυφώνας αδιεξόδων για το Κίεβο

Οι προσπάθειες του Κιέβου έχουν σταματήσει σε τρία μέτωπα ταυτόχρονα: στο πεδίο της μάχης, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναφέρει σε δημοσίευμα του το Axios.
«Σε τρεις κρίσιμους χώρους - στις αίθουσες του Κογκρέσου, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το σπεδίο μάχης - οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν έναν τυφώνα αδιέξοδων που θέτουν μια υπαρξιακή κρίση για το μέλλον της χώρας» υποστηρίζει το δημοσίευμα
Όπως επισημαίνεται, η υπόσχεση του ΝΑΤΟ να στηρίξει την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί», απειλείται σοβαρά λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και της αδυναμίας του Κογκρέσου των ΗΠΑ να συμφωνήσει για την κατανομή της βοήθειας στις δύο χώρες .
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης βαλτώσει σε μια διαμάχη για τον προϋπολογισμό, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ
Επιπλέον, η αδυναμία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να επιτύχουν οποιοδήποτε στρατιωτικό αποτέλεσμα στο μέτωπο, μαζί με διπλωματικές αποτυχίες, ευνοούν τους στόχους της Ρωσίας.
«Ο υπολογισμός του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin ότι θα έχει περισσότερη δύναμη από την πολιτική βούληση της Δύσης φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα» καταλήγει το δημοσίευμα.

Business Insider: Συναγερμός στο ΝΑΤΟ: Η Ρωσία επεκτείνει τον στόλο με τα πυρηνικά υποβρύχια Yasen

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΝΑΤΟ λόγω του σεναρίου που θέλει τη Ρωσία να επεκτείνει τον στόλο της με υποβρύχια Yasen που μπορούν να φέρουν πυραύλους cruise.
«Αξιωματούχοι της Δύσης ανησυχούν κυρίως για την ικανότητα των ρωσικών υποβρυχίων να εκτοξεύουν πυραύλους cruise και πυραύλους κατά πλοίων.
Αυτή είναι μια σχετικά νέα ικανότητα, η οποία κατά τη γνώμη τους, θα μπορούσε να επιτρέψει στα ρωσικά υποβρύχια να πλησιάσουν και να πλήξουν στόχους υψηλής σημασίας στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική» αναφέρει σε δημοσίευμα του το Business Insider.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρωσία εξακολουθεί να ανανεώνει τον στόλο της με τα πυρηνικά υποβρύχια Yasen, τα οποία το ΝΑΤΟ θεωρεί «πραγματική απειλή» για τη συμμαχία και τις δυτικές δυνάμεις.
Η ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων Zircon σε υποβρύχια θα επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα για τη Δύση, επισημαίνουν αναλυτές.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο Γενικός Διευθυντής της United Shipbuilding Corporation (USC), Alexey Rakhmanov είχε αναφέρει ότι με απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, τα πυρηνικά υποβρύχια πολλαπλών χρήσεων Yasen-M θα εξοπλιστούν με το πυραυλικό σύστημα Zircon και ότι ήδη γίνονται εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Davis (Αμερικάνος αντισυνταγματάρχης): Δεν εμπιστεύεται κανείς τον Zelensky

Δεν εμπιστεύεται κανείς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στη σύγκρουση με τη Ρωσία λόγω των αποτυχιών αλλά και των τεράστιων απωλειών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστηρίζει ο απόστρατος Αμερικάνος αντισυνταγματάρχης, Daniel Davis.
«Μπορείτε να δείτε στο βλέμμα του, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτόν.
Δεν υπάρχει ακόμα καμία πίστη σε αυτά που λέει στους στρατιώτες του» υποστήριξε ο Davis, επισημαίνοντας πως η θλιβερή κατάσταση του ουκρανικού στρατού εξαιτίας των αποτυχιών του στο μέτωπο και του τεράστιου αριθμού θανάτων, έχει επηρεάσει τον Ουκρανό πολιτικό.
Σύμφωνα με τον Davis, η κατάσταση για τους Ουκρανούς δεν πρόκειται να βελτιωθεί καθώς η Ρωσία συνεχίζει να βελτιώνει τις στρατιωτικές της ικανότητες και να αυξάνει τη δύναμη της.

Azarov (πρώην πρωθυπουργός Ουκρανίας): Μπλόκο ΗΠΑ σε Zelensky για… απόλυση Zaluzhny


Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky θα είχε απομακρύνει τον Valery Zaluzhny από την θέση του επικεφαλής του ουκρανικού στρατού και θα του χρέωνε όλες τις στρατιωτικές αποτυχίες στο μέτωπο, αλλά οι ΗΠΑ δεν του το επιτρέπουν, υποστήριξε ο Mykola Azarov, πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας.
«Μιλώντας για τη σύγκρουση Zelensky – Zalyzhny, δεν πιστεύω ότι είναι ένα πολιτικό παιχνίδι…
Είναι προφανές για εμένα, ότι ο Zelensky αν μπορούσε, θα είχε ήδη απομακρύνει τον Zaluzhny και θα τον είχε κατηγορήσει για όλες τις αποτυχίες.
Αλλά δεν μπορεί να τον απομακρύνει.
Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ότι δεν του το επιτρέπουν οι Αμερικάνοι.
Ένας δεύτερος είναι ότι απομακρύνοντας τον Zaluzhny, αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η εκτίμηση στο πρόσωπο του και η δημοφιλία του, και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση» υπογράμμισε ο Azarov, επισημαίνοντας πως παράλληλα ο Zelensky θέλει να διατηρήσει τον Zaluzhny στην ηγεσία του στρατού προκειμένου να του χρεώσει όλες τις στρατιωτικές αποτυχίες.
«Δεδομένου ότι οι προοπτικές στο μέτωπο κάθε άλλο παρά λαμπρές είναι, μάλλον είναι τραγικές, ο Zelensky προτιμά να τον διατηρήσει στη θέση του και να τον κατηγορήσει για όλες τις αποτυχίες» λέει ο Azarov, ο οποίος εκτιμά ότι ο Zaluzhny έχει πολιτικές φιλοδοξίες και «πολύ καλές προοπτικές».

Junge Welt: Ο Zelensky έδωσε εντολή στον στρατό να περάσει σε άμυνα επειδή φοβήθηκε πραξικόπημα – Θα απολύσει τον Zaluzhny

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky, μετά από μια αποτυχημένη αντεπίθεση, έδωσε εντολή να αλλάξει η στρατηγική από επίθεση σε άμυνα λόγω φόβου για στρατιωτική εξέγερση, για πραξικόπημα, αποκαλύπτει η Γερμανική εφημερίδα Junge Welt.
«Στους στρατιωτικούς κύκλους μιλούν για τις φωνές ορισμένων «υψηλών στρατιωτικών ηγετών» που ισχυρίστηκαν ότι ο στρατός θα αρνιόταν να υπακούσει εάν ο Zelensky έδινε εντολή να συνεχιστεί η «αυτοκτονική» επίθεση.
Αποδεικνύεται ότι η εντολή του Zelensky να συνεχιστεί η άμυνα δεν είναι τίποτα άλλο από μια παραχώρηση ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα», σημείωσε η Γερμανική εφημερίδα Junge Welt.
Ένα άλλο πρόβλημα για τον Zelensky ήταν η αυξημένη δημοτικότητα και η εμπιστοσύνη του κοινού στον ανώτατο διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Zaluzhny, αναφέρει η Junge Welt.
Για το λόγο αυτό, το γραφείο του προέδρου άρχισε τις προσπάθειες δυσφήμισης του Zaluzhny.
Πηγές στο Κίεβο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Zaluzhny να απολυθεί σύντομα από τη θέση του, αναφέρει η Junge Welt.
Πρόσφατα, οι Financial Times επισήμαναν ότι ο Ανώτατος Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Zaluzhny σταμάτησε να εμφανίζεται δημόσια με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky.
O Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε πρόσφατα αρκετές περιοχές κοντά στην πρώτη γραμμή και συναντήθηκε με διάφορους στρατηγούς, αλλά ο αρχιστράτηγος δεν ήταν μεταξύ αυτών.
Ορισμένα ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη γράψει για την πιθανή σύγκρουση μεταξύ Zelensky και Zaluzhny.
Η Washington Post σημείωσε ότι ο Zaluzhny, ο οποίος είναι δημοφιλής στους συμπολίτες του, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον Zelensky εάν αποφασίσει να ξεκινήσει μια πολιτική καριέρα.
Η πρόσφατη δήλωση του Zaluzhny για το αδιέξοδο στο μέτωπο και την αδυναμία μιας «βαθιάς και όμορφης νίκης» των ουκρανικών στρατευμάτων, την οποία ο Zelensky προσπάθησε να παραμερίσει, λέγοντας ότι ο στρατός ήταν κουρασμένος, ως ένα σημάδι της μεταξύ τους σύγκρουσης.

Klitschko (δήμαρχος Κιέβου): Ο Zelensky είναι επικίνδυνος για την Ουκρανία - Στηρίζω Zaluzhny

Ο Volodymyr Zelensky γίνεται όλο και πιο αυταρχικός και ωθεί την Ουκρανία σε ένα σημείο στο οποίο δεν θα διαφέρει πλέον από τη Ρωσία, είναι επικίνδυνος, ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Κιέβου, Vitali Klitschko, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του προς τον στρατηγό Zaluzhny.
«Οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν ποιος είναι αποτελεσματικός και ποιος όχι.
Και υπήρχαν και υπάρχουν πολλές προσδοκίες.
Πληρώνουμε τα λάθη που έχει κάνει ο Zelensky.
Ο κόσμος αναρωτιέται γιατί δεν ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι για αυτόν τον πόλεμο.
Αναρωτιούνται επίσης οι πολίτες γιατί οι Ρώσοι μπόρεσαν να φτάσουν στο Κίεβο τόσο γρήγορα.
Υπήρχαν πάρα πολλές πληροφορίες που δεν ταίριαζαν με την πραγματικότητα.
Ο Πρόεδρος επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο και πρέπει να τον στηρίξουμε μέχρι το τέλος του πολέμου.
Αλλά στο τέλος κάθε πολιτικός θα πληρώσει για τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες του» είπε μιλώντας στο ελβετικό μέσο ενημέρωσης 20 Minuten ο Klitschko.
Σε δηλώσεις του στο γερμανικό Der Spiegel, ο Klitschko είπε ότι ο Zelensky δείχνει αυταρχικές τάσεις που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για την Ουκρανία, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του στον Zaluzhny.
«Ο στρατηγός Zaluzhny χαρακτήρισε τον πόλεμο αδιέξοδο και δέχθηκε έντονη κριτική για αυτό.
Δεν έσφαλε. Είπε την αλήθεια.
Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν την αλήθεια.
Αλλά αυτός είναι υπεύθυνος.
Εξήγησε και αιτιολόγησε ποια είναι η κατάσταση σήμερα.
Φυσικά μπορούμε να λέμε ευφορικά ψέματα στους ανθρώπους μας και στους συνεργάτες μας.
Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε ες αεί.
Μερικοί από τους πολιτικούς μας επέκριναν τον Zaluzhny (σ.σ. Zelensky) για τα ξεκάθαρα λόγια του - λανθασμένα.
Στηρίζω τον στρατηγό μας» είπε ο Klitschko.

Δημοσκόπηση στην Ουκρανία

Δημοσκόπηση στην Ουκρανία που επικαλέστηκε τον περασμένο μήνα ο Economist ανέφερε ότι η δημοφιλία του Zelensky ήταν στο 32%, έχοντας πτωτική τάση για μήνες.
Παρά τα σχόλιά του, ο δήμαρχος Κιέβου είπε ότι δεν θα ήθελε ο Zelensky να εγκαταλείψει την εξουσία μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.
Οι προεδρικές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Μάρτιο, αλλά οι εκλογές απαγορεύονται βάσει του στρατιωτικού νόμου που εισήχθη όταν η Ρωσία εισέβαλε.

Ουκρανός πολιτικός δολοφονήθηκε στη Μόσχα

Ο Ουκρανός πρώην βουλευτής Ilya Kiva βρέθηκε νεκρός στην περιοχή της Μόσχας, αναφέρει το RIA Novosti.
Ο Kiva έφυγε από την Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2022, όταν μίλησε δημόσια υπέρ της Ρωσίας.
Τον Νοέμβριο του 2023, ένα δικαστήριο στο Lviv της Ουκρανίας καταδίκασε ερήμην τον Kiva σε 14 χρόνια φυλάκιση.
Κρίθηκε ένοχος για πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της προδοσίας.
Το σώμα του Kiva με τραύματα και αιμάτωμα στο πρόσωπό του βρέθηκε στην περιοχή του πάρκου του ξενοδοχείου Velich Country Club στο χωριό Suponevo κοντά στη Μόσχα.
Η δολοφονία του Kiva οργανώθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), δήλωσαν πηγές από τις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Η τελευταία δραστηριότητα του Ilya Kiva ήταν μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Telegram, στην οποία είπε ότι ο Zelensky δεν πίστευε τις υποσχέσεις της Ουάσιγκτον για εγγυήσεις ασφαλείας ούτε για τον ίδιο ούτε για την οικογένειά του, αν και το σχέδιο εκκένωσης είχε προετοιμαστεί από καιρό.
Στις 27 Νοεμβρίου, η Kiva κατηγόρησε τον Zelensky και τον Ανώτατο Διοικητή του ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny για εσκεμμένη καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Ο Kiva είπε ότι η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας πρέπει να διεξάγει ποινική έρευνα για τις ενέργειες του Zelensky και του Zaluzhny.

Όταν ο πρώην αρχιστράτηγος των ΗΠΑ Mark Milley καλούσε τους Ουκρανούς «να κόψουν τον λαιμό των Ρώσων» – Πώς απαντά το Κρεμλίνο

Πώς απαντά η ρωσική ηγεσία στις δηλώσεις, που φέρεται να έκανε ο πρώην αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Mark Milley, ο οποίος καλούσε τους Ουκρανούς να κόψουν τον λαιμό των Ρώσων.
«Δεν έχω δει τέτοιες δηλώσεις», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Η Washington Post έγραψε σε άρθρο της στις 4 Δεκεμβρίου ότι κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στο Wiesbaden της Γερμανίας το 2022, ο στρατηγός Mark Milley κάλεσε τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις να κόψουν τον λαιμό των Ρώσων μαχητών.
Ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού ήθελε έτσι να εμπνεύσει τις ειδικές δυνάμεις να διεξάγουν επιχειρήσεις σε εδάφη που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
«Δεν πρέπει να υπάρχει Ρώσος που να πηγαίνει για ύπνο χωρίς να αναρωτιέται αν θα του κόψουν τον λαιμό στη μέση της νύχτας», είπε ο Milley, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που γνωρίζει το συμβάν», ανέφερε η εφημερίδα.
Το άρθρο ανέφερε επίσης ότι η αποτυχημένη καλοκαιρινή επίθεση της Ουκρανίας εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα για τους δυτικούς υποστηρικτές του Κιέβου.
Σύμφωνα με την Washington Post, η επιθυμία του Zelensky να αποκαταστήσει την Ουκρανία εντός των συνόρων του 1991 θα χρειαζόταν πολλά χρόνια και πολύ αίμα.

Zakharova (Ρωσία): Η υποκρισία των Βρετανών – Εμφανίζονται ως ειρηνοποιοί εκείνοι που ωθούσαν τους Ουκρανούς στον πόλεμο

Οι Βρετανοί διπλωμάτες αυτές τις μέρες επιθυμούν να εμφανιστούν ως ειρηνοποιοί στο ζήτημα της Ουκρανίας, αν και το Λονδίνο ήταν εκείνο που απαγόρευσε στο Κίεβο να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σε συνέντευξη Τύπου.
Σχολίασε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι Βρετανοί διπλωμάτες φέρεται να ασκούν πίεση στις ουκρανικές αρχές για να κάνουν πίσω και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
«Δεν έχω ιδέα για τι είδους τραπέζι διαπραγματεύσεων μιλάνε, δεδομένου ότι βρετανοί διπλωμάτες ήταν εκείνοι που απομάκρυναν τους Ουκρανούς του Κιέβου από τις συνομιλίες του 2022», επεσήμανε η Zakharova.
«Ίσως μέσω τέτοιων διαρροών οι βρετανικές αρχές προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι είναι ειρηνοποιοί», πρόσθεσε.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Την ίδια στιγμή στο μέτωπο, οι Ουκρανοί περνούν σε θέσεις άμυνας.
Οι Ρώσοι προχωρήσαν το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις με drones κατά των επαρχιών Kharkiv, Mykolaiv, Vinnytsya, Lviv, Kryvy Rih καθώς και στο αεροδρόμιο Starokonstantinov ενώ παράλληλα αναχαίτισαν 6 ουκρανικά drones στο Belgorod και τουλάχιστον 41 ουκρανικά drones στην Αζοφική Θάλασσα και στην Κριμαία.
Σκληρές μάχες αναφέρονται στο Stepovoe, στο Krynki, στη Sinkovka με τις ρωσικές δυνάμεις να αποκρούουν επιθέσεις κοντά σε Ivanovka και Sinkovka καθώς και κοντά στην Bogdanovka.
Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να διεισδύσουν βαθιά πίσω από τις γραμμές των Ουκρανών και να καταστρέψουν μια αποθήκη όπλων του ΝΑΤΟ στην κατεύθυνση του Kupyansk.

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν τις θέσεις διοίκησης δύο ουκρανικών ταξιαρχιών

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τις θέσεις διοίκησης δύο ταξιαρχιών ουκρανικού στρατού την περασμένη ημέρα μετέδωσε το Tass την Τετάρτη (6/12/2023) επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
«Οι θέσεις διοίκησης της 31ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας και της 12ης ειδικών επιχειρήσεων, μια θέση ελέγχου UAV της 109ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων καταστράφηκαν από τα ρωσικά πυρά», ανέφερε χαρακτηριστικά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν πέντε ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή Kupyansk την περασμένη ημέρα.
Οι απώλειες των Ουκρανών ανέρχονται σε 140 άτομα προσωπικό, ένα άρμα μάχης, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, δύο μηχανοκίνητα οχήματα και ένα οβιδοβόλο M119 αμερικανικής κατασκευής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Καταρρίψεις ουκρανικών αεροσκαφών

Στην κατάρριψη μαχητικών ουκρανικών αεροσκαφών Su-25 και Mig-29 προχώρησε η ρωσική αεράμυνα στις περιοχές του Donetsk και της Zaporizhia όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Επιπλέον, αναφέρεται πως συνολικά αναχαιτίστηκαν ή καταρρίφθηκαν και 76 ουκρανικά drones καθώς και 8 εκτοξευτήρες HIMARS.
5_59.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης