Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρή επίθεση της Baerbock στον Orban: Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς - Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Σφοδρή επίθεση της Baerbock στον Orban: Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς - Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
«Δεν έχουμε χρόνο για παιχνίδια αυτή τη στιγμή» απαντά η Baerbock στον Ούγγρο ηγέτη
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban προκειμένου η Ουγγαρία να εγκαταλείψει το veto για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Ουκρανία στην ΕΕ και την έγκριση νέου πακέτου βοήθειας για το Κίεβο.
Η Baerbock επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vučić, λόγω της θέσης του υπέρ της Ρωσίας.
Ειδικότερα, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ αντέδρασε σφόδρα σε αυτό που χαρακτήρισε ως «απειλές» του Orban.
Ο Ούγγρος ηγέτης είχε αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel προκειμένου να τον πείσει να αφαιρέσει τις συνομιλίες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία από την ατζέντα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.
«Δεν έχουμε χρόνο για παιχνίδια αυτή τη στιγμή» του απάντησε η Baerbock από τη Λιουμπλιάνα.
«Εάν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η ειρήνη στην Ευρώπη δέχεται επίθεση, τότε πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε κάθε μέρα και κάθε ώρα για να προστατεύσουμε τον λαό μας, και ακόμη περισσότερο τον λαό της Ουκρανίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» εξήγησε στη σχετική της τοποθέτηση.
Σημειώνεται πως η ΕΕ είχε σχεδιάσει να εγκρίνει την έναρξη των συνομιλιών διεύρυνσης και την εκταμίευση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ως οικονομική στήριξη για την Ουκρανία κατά τη σύνοδο κορυφής της 14ης και της 15ης Δεκεμβρίου.
Εντούτοις, αυτά τα βήματα απαιτούν ομοφωνία μεταξύ και των 27 ηγετών της ΕΕ, επιτρέποντας στον Orban να ενεργοποιήσει το veto.
Όπως εξηγεί το Politico, διπλωμάτες διαφωνούν σχετικά με το αν ο Ούγγρος ηγέτης είναι αποφασισμένος να εκτροχιάσει πλήρως την υποστήριξη προς την Ουκρανία ή αν προσπαθεί να πιέσει τις Βρυξέλλες, με στόχο να ξεμπλοκάρει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία, τα οποία έχουν καθυστερήσει λόγω ανησυχιών της Ένωσης για το κράτος δικαίου.
Η Baerbock, ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι η ΕΕ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα κάνει το επόμενο βήμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».
Η υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Tanja Fajon επέκρινε, επίσης, την ουγγρική στάση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: «Δεν δέχομαι τον εκβιασμό», είπε, προσθέτοντας ότι οι χώρες που έκαναν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να γίνουν μέλη της ΕΕ «δεν πρέπει να γίνουν θύματα των εθνικών πολιτικών».
Όσον αφορά στη σερβική στάση απέναντι στην Ουκρανία, η Baerbock επεσήμανε ότι ακολουθεί μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ευθυγράμμισης με την ΕΕ και τη Ρωσία την ίδια στιγμή, ενώ επίσης πυροδότησε εντάσεις με το Κοσσυφοπέδιο.
«Όταν μιλάμε για διεύρυνση, είναι κρίσιμο να μην κάθεσαι σε δύο καρέκλες ταυτόχρονα», σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Ενώ αναφορικά με τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της Σερβίας στις 17 Δεκεμβρίου, προέτρεψε το Βελιγράδι να εγγυηθεί την ίση πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης για όλους τους υποψηφίους και να απαγορεύσει την κατάχρηση κυβερνητικών πόρων στην προεκλογική εκστρατεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης