Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάστιγα η κλοπή ελιών και ελαιολάδου στην ελληνική ύπαιθρο - Σε απόγνωση οι αγρότες, επιστρατεύουν κάμερες, GPS και σεκιούριτι

Μάστιγα η κλοπή ελιών και ελαιολάδου στην ελληνική ύπαιθρο - Σε απόγνωση οι αγρότες, επιστρατεύουν κάμερες, GPS και σεκιούριτι
Ρεπορτάζ του Reuters εξηγεί πώς δρουν οι κλέφτες
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σε σημείο τέτοιο που έγινε διεθνές θέμα, φαίνεται πως έχει πάρει η κλοπή ελιών και ελαιολάδου στην ελληνική ύπαιθρο, με τους αγρότες να καταφεύγουν σε πρωτοφανή μέτρα για να προστατευθούν…
«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Δεν είχαμε βιώσει ποτέ κάτι ανάλογο στην περιοχή μας» δηλώνει στο Reuters ο Παναγιώτης Τσαφάρας, αναφερόμενος στα φαινόμενα κλοπής τόνων ελαιολάδου από ελαιοτριβεία και από αποθήκες μεμονωμένων αγροτών.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι κλέφτες «γδύνουν» τις ελιές στα χωράφια.
Ο κ. Παναγιώτης, λέει στο Reuters, αναγκάζεται να περιπολεί τους ελαιώνες του δύο φορές την ημέρα για να προφυλάξει την περιουσία και τον ιδρώτα του.
Όπως λέει, οι ληστρικές επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς οι τιμές του ελαιολάδου έχουν φτάσει στα ύψη.
Μάλιστα, τον ίδιο τον έχουν ληστέψει δις, με τους εγκληματίες να του αφαιρούν πάνω από έναν τόνο ελιές τον περασμένο μήνα.
Άλλοι παραγωγοί ανά τη χώρα έχουν λάβει πιο δραστικά μέτρα.
Έχουν εγκαταστήσει κάμερες, GPS trackers στα δέντρα, ενώ κάποιοι σκέφτονται ακόμη και να προσλάβουν σεκιούριτι.
Οι κλέφτες χτυπούν τη νύχτα.
Χρησιμοποιούν βέργες για να χτυπήσουν τις ελιές από τα δέντρα ή σιωπηλά ηλεκτρικά αλυσοπρίονα για να κόψουν ολόκληρα κλαδιά που φορτώνουν σε φορτηγά.
Για να μην εντοπιστούν πωλούν το λάδι σε διάφορες περιοχές μακριά από τον τόπο όπου κλάπηκε η σοδειά.

Μειωμένη παραγωγή

Η ελληνική αστυνομία επιβεβαίωσε στο Reuters ότι διαπιστώνεται έξαρση στις κλοπές ελιών και ελαιολάδου φέτος.
Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ελαιολάδου παγκοσμίως, πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία, όπου λαμβάνουν χώρα παρόμοια περιστατικά.
Γνωστή ως «εξαιρετικά παρθένα», η ελληνική ποικιλία είναι ιδιαίτερα περιζήτητη για την υψηλή ποιότητά της.
Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη έως και 50% φτάνοντας τους περίπου 170.000 τόνους
Η απόδοση θα είναι η χαμηλότερη, κυρίως λόγω των ασταθών καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων, της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών.
Η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου έχει διπλασιάσει τις τιμές χονδρικής στα 8-9 ευρώ το λίτρο.
Οι τιμές λιανικής έχουν φτάσει έως και τα 14 ευρώ, γεγονός που καθιστά τις καλλιέργειες ελκυστικό στόχο για τους κλέφτες.
Τα Φιλιατρά, που υπερηφανεύεται για το αντίγραφο του πύργου του Άιφελ ύψους 26 μέτρων στην είσοδό τους, είναι μια ήσυχη πόλη σε μια εύφορη πεδιάδα 5 εκατομμυρίων δέντρων, που συνεισφέρουν το 10-12% της ελληνικής παραγωγής.
«Αυτά είναι θλιβερά πράγματα», λέει στο Reuters ο 37χρονος ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Πλακουνούρης, που έχει 2.000 δέντρα στα Φιλιατρά. «Το μόνο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε είναι να μαζέψουμε τις ελιές το συντομότερο δυνατό για να μην προλάβουν να μας τις κλέψουν», συμπληρώνει.
Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου Παναγιώτης Φούδας από την πλευρά του έχει λάβει δράση.
«Έχουμε τοποθετήσει κάμερες ασφαλείας και συναγερμό, έχουμε περιφράξαμε την περιοχή του ελαιουργείου για να προστατεύσουμε την καλλιέργεια και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε περιπολίες τη νύχτα».

δσ_6.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης