Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τεράστια οικονομική εξάρτηση της Ουκρανίας από ΗΠΑ, ΕΕ και ΔΝΤ - Περιμένει 35 δισ. δολ. το 2024

Η τεράστια οικονομική εξάρτηση της Ουκρανίας από ΗΠΑ, ΕΕ και ΔΝΤ - Περιμένει 35 δισ. δολ. το 2024
Το Κίεβο ζητά βοήθεια ύψους 8,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για να καλύψει το δημοσιονομικό του έλλειμμα
Η Ουκρανία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική βοήθεια της Δύσης για να αμυνθεί από τη ρωσική εισβολή, με το ποσό που αναμένει μόνο το 2024 να ανέρχεται σε 35 δισ. δολ. χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο οτι θα εισρεύσει στο ταμείο της όλο το ποσό που επιδιώκει.
Μετά τη χθεσινή προειδοποίηση του Λευκού Οίκου ότι "δεν υπάρχουν χρήματα και σχεδόν δεν υπάρχει χρόνος" για να βοηθήσει την Ουκρανία, το Reuters ανέλυσε από πού είναι πιθανό να προέλθει η οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία τα επόμενα χρόνια.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 43 δισ. δολαρίων (34 δισ. στερλίνες) το 2024 και σχεδιάζει να το καλύψει με εσωτερικό δανεισμό και οικονομική βοήθεια από τη Δύση.

ΗΠΑ

Το Κίεβο ζητά βοήθεια ύψους 8,5 δισ. δολαρίων για να καλύψει το δημοσιονομικό του έλλειμμα.
Η κυβέρνηση του Joe Biden ζήτησε από το Κογκρέσο τον Οκτώβριο σχεδόν 106 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση σχεδίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψαν το πακέτο.
Ο Volodymyr Zelensky αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα σε Αμερικανούς γερουσιαστές μέσω βιντεοκλήσης κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να υποστηρίξει την υπόθεση της μεγαλύτερης χρηματοδότησης της Ουκρανίας.

Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ένα πολυετές πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ (43 δισ. στερλίνες) με την ονομασία "Διευκόλυνση για την Ουκρανία", το οποίο θα διαρκέσει έως το 2027.
Αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι ελπίζουν να λάβουν 18 δισ. ευρώ στήριξης από τη διευκόλυνση το 2024, χρηματοδότηση που θα ήταν ζωτικής σημασίας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του επόμενου έτους, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τη χορήγηση της βοήθειας εντός του μπλοκ.

ΔΝΤ

Η συνεργασία της Ουκρανίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι σημαντική για τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, αναφέρει το Reuters.
Φέτος το ΔΝΤ ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού 48 μηνών ύψους 15,6 δισ. δολαρίων.
Η Ουκρανία έλαβε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και αναμένει άλλα 900 εκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο.
Το 2024 η κυβέρνηση ελπίζει να λάβει 5,4 δισ. δολάρια, αλλά κάθε δόση συνδέεται με μια σειρά μεταρρυθμιστικών στόχων και οικονομικών δεικτών.

Άλλα «πακέτα» στήριξης

Η Ουκρανία αναμένει επίσης περίπου 1,5 δισ. δολάρια από άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, το επόμενο έτος.
Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει πακέτα οικονομικής στήριξης από τη Βρετανία και την Ιαπωνία για το 2024.
Βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τις κυβερνήσεις του Καναδά, της Νορβηγίας, της Νότιας Κορέας και άλλων χωρών για την εξασφάλιση άλλων κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης