Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Πώς η Ευρωπαία βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων, Εύα Καϊλή, καταστράφηκε από τα… μετρητά

Politico: Πώς η Ευρωπαία βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων, Εύα Καϊλή, καταστράφηκε από τα… μετρητά
Ήταν η πιο ένθερμη οπαδός των κρυπτονομισμάτων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...
Συνέχεια στις αποκαλύψεις που αφορούν το λεγόμενο Qatargate δίνει με νέο άρθρο του το Politico.
Όπως αναφέρει, η Εύα Καϊλή ήταν η πιο ένθερμη οπαδός των κρυπτονομισμάτων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...
Όμως η λαμπερή καριέρα της ως αντιπρόεδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κατέρρευσε όταν η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι της, πριν από έναν χρόνο, και βρήκε 150.000 ευρώ σε μετρητά.
Η Καϊλή και ο σύντροφός της Francesco Giorgi ήταν μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών των Βρυξελλών στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν πλήξει ποτέ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Ωστόσο, τώρα, εκατοντάδες έγγραφα που διέρρευσαν, και τα οποία περιήλθαν εις γνώσιν του POLITICO, αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για την πολύκροτη υπόθεση.

Δεν έχει ολοκληρωθεί

Η έρευνα για το Qatargate δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όμως τα αρχεία που εξετάστηκαν από το Politico αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια του επίμαχου χρονικού διαστήματος που έλαβε χώρα το «σκάνδαλο» άλλαξαν χέρια περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.
Βέβαια, η χαοτική φύση των κινήσεων που έχουν γίνει μέσω διαφόρων τραπεζικών λογαριασμών που δίνονται από διαφορετικούς υπόπτους καθιστούν αδύνατη τη βεβαιότητα για το συνολικό ύψος των ποσών τα οποία διακινήθηκαν.
Κάτι άλλο επίσης που προξενεί εντύπωση είναι πως οι εμπλεκόμενοι έγιναν παραλήπτες τόσο μεγάλων ποσών χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές, αλλά και ποιες μεθόδους μεταχειρίστηκαν για να κρύψουν τα μετρητά που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους.
Σύμφωνα με το Politico, υπήρξαν μετρητά που χάθηκαν σε τρένο χρήματα πεταμένα σε απορριμμάτων, τραπεζογραμμάτια σε καφέ χάρτινες σακούλες δέματα κρυμμένα σε βαλίτσες και πληρωμές που έγιναν σε χώρους στάθμευσης.
Στις 9 Δεκεμβρίου 2023, όταν ένιωσε ότι παρακολουθείται, η Καϊλή ζήτησε τη βοήθεια του πατέρα της.
Λίγο αργότερα, ο κ. Καϊλής «πιάστηκε» με μια βαλίτσα γεμάτη από μετρητά σε πολυτελές ξενοδοχείο των Βρυξελλών.
Τότε, η Καϊλή ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έτρεφε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα.

Αρνείται...

Σε κάθε περίπτωση, η ευρωβουλευτής αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο διαφθοράς και αμφισβητεί τη δίωξη εναντίον της.
Από την άλλη, ο σύντροφός της Giorgi έχει παραδεχθεί τον δικό του ρόλο, ενώ το πρώην αφεντικό του, ο πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pier Antonio Panzeri, ομολόγησε επίσης στο πλαίσιο συμφωνίας με τους Βέλγους εισαγγελείς.
Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν περισσότερα από 600.000 ευρώ, σε μετρητά, από το διαμέρισμα του Panzeri στην περιοχή Schaerbeek των Βρυξελλών.
Μετά τη σύλληψή του, ο ευρωβουλευτής είπε στους αστυνομικούς ότι τα χρήματα προήλθαν από μια συμφωνία που είχε κάνει με το Κατάρ, βάσει της οποίας θα παρείχε «συμβουλευτικές» υπηρεσίες στο κράτος του Κόλπου.
Προτιμούσε να αμειφθεί μέσω διαφανών καναλιών και να πλήρωνε φόρο, αλλά οι Καταριανοί επέμειναν να γίνουν όλα εν κρυπτώ, ισχυρίστηκε.
Το Κατάρ παρέδωσε χρήματα σε δύο περιπτώσεις, στα τέλη του 2019 και την άνοιξη του 2022, είπε, και η τελευταία παράδοση έγινε με μια χάρτινη σακούλα από σούπερ μάρκετ, είπε στην αστυνομία.
«Γενικά δεν ξοδεύω πολλά», είπε ο Panzeri, ο οποίος είχε αποθηκεύσει 380.000 ευρώ σε πλαστικές σακούλες κάτω από το κρεβάτι του, όπως ανακάλυψαν οι Βέλγοι πράκτορες όταν μπήκαν κρυφά το διαμέρισμά του μήνες πριν από τη σύλληψή του.
Βρήκαν επίσης 320.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιό του.
Ωστόσο, η λιτότητα του Panzeri πήγαινε… περίπατο όταν αποφάσιζε να κάνει διακοπές.
Του άρεσε να πηγαίνει διακοπές τρεις φορές τον χρόνο και να ξοδεύει 20.000 - 25.000 ευρώ κάθε φορά, αν και λιγότερα το Πάσχα, είπε στην αστυνομία, προσθέτοντας ότι το 2022 πήγε στο Μαϊάμι και στον Καναδά.

Κάδος απορριμμάτων

Αφότου ο Panzeri άρχισε να συνεργάζεται με το Κατάρ, διακινήθηκαν τόσο πολλά μετρητά που, σύμφωνα με κατάθεση την οπία έδωσε στην αστυνομία τον Φεβρουάριο, αναγκάστηκε να πετάξει μερικά από αυτά σε κάδο απορριμμάτων.
Μια μέρα το 2019 είπε ότι έλαβε μια κλήση από έναν ευρωβουλευτή, τον οποίο το Politico δεν κατονομάζει για νομικούς λόγους, ο οποίος βρισκόταν στην Ιταλία και χρειαζόταν μια χάρη.
Ο Panzeri έστειλε έναν βοηθό του στην κατοικία του ευρωβουλευτή για να πάρει μια τσάντα.
Όταν ο Panzeri και ο βοηθός άνοιξαν την τσάντα, ανακάλυψαν μέσα, ανάμεσα σε ένα συνονθύλευμα ρούχων, μερικά βιβλία.
Μέσα στα βιβλία υπήρχαν 60.000 - 70.000 ευρώ.
Ο Panzeri είπε ότι δεν ήξερε από πού προέρχονται τα χρήματα και τα πέταξε όλα στα σκουπίδια καθώς επέστρεφε στο σπίτι του χωρίς να τα μετρήσει.
Ο Francesco Giorgi, πρώην βοηθός του Panzeri, που δεν ήταν ο βοηθός που αναφέρθηκε παραπάνω, αργότερα αμφισβήτησε την ιστορία του πρώην αφεντικού του.
«Η εκδοχή που δίνει ο Panzeri […] είναι εντελώς επινοημένη και γίνεται αστείος όταν λέει ότι πέταξε χρήματα σε κάδο σκουπιδιών», σημειώνει ο Giorgi σε σημειώσεις σχολιάζοντας την ομολογία του πρώην προϊσταμένου του.
Ωστόσο, τόσο η ομολογία του Giorgi όσο και του Panzeri συγκλίνει ότι το 2019 έγινε συμφωνία με το Κατάρ βάσει της οποίας ο εν λόγω ευρωβουλευτής θα λάμβανε συνολικά 250.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του το 2019.
Το Politico επικοινώνησε με τον ευρωβουλευτή μέσω δικηγόρου, ο οποίος απάντησε οι ισχυρισμοί ήταν αβάσιμοι.

Το τρένο

Σε μια άλλη ιστορία με πολλά μετρητά, ο Panzeri είπε ότι τον Οκτώβριο του 2022 έχασε 15.000 ευρώ σε ταξίδι με το τρένο ενώ γύριζε πίσω στις Βρυξέλλες από το Παρίσι.
«Ήμουν θύμα μιας περίεργης κλοπής», είπε στους ντετέκτιβ μετά τη σύλληψή του.
Σε ανάκριση από τους ανακριτές, ο Panzeri είπε ότι δεν προτιμούσε ποτέ να συναλλάσσεται με τραπεζογραμμάτια.
«Ποτέ δεν μου άρεσαν τα μετρητά, αλλά δεν μιλώ για τον Francesco Giorgi», είπε.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο ίδιος ο Giorgi αφηγήθηκε πώς συγκέντρωσε μετρητά από το Κατάρ για το δίκτυο.
Μερικές φορές έδειχνε φωτογραφία τραπεζογραμματίου στο άτομο που συναντούσε για να αναγνωρίσει τον εαυτό του, είπε.
Κάποτε πήρε 300.000 ευρώ κοντά στο Παλάτι από ένα άτομο με μαύρο Audi που είχε ολλανδικές πινακίδες κυκλοφορίας.
Μια άλλη φορά πήγε σε ένα πάρκινγκ πέρα από το κανάλι.
Έγιναν περίπου 10 τέτοιες συναντήσεις — δύο ή τρεις ετησίως — και τα ποσά διέφεραν, φτάνοντας έως και τα 50.000 ευρώ.
«Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, ήταν πολύ αγχωτική», είπε ο Giorgi στην αστυνομία λίγο μετά τη σύλληψή του.
Μάλιστα, παραπονέθηκε στον Panzeri.
«Έπρεπε να αγοράσω άλλο χρηματοκιβώτιο, δεν ξέρω τι να κάνω πια», του είπε σε συνομιλία τους που είχε υποκλαπεί από τις μυστικές υπηρεσίες τον Απρίλιο του 2022.
Ο Giorgi έφερε μαζί του τα χρηματοκιβώτια του όταν μετακόμισε με την Καϊλή σε ένα διαμέρισμα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ως κωδικό χρησιμοποίησε την ημερομηνία γέννησης της μητέρας του.
Η Καϊλή γνώριζε τον κωδικό, είπε στην αστυνομία.
Πρόσωπο κοντά στην ομάδα υπεράσπισης του Giorgi απέρριψε τα έγγραφα που διέρρευσαν, λέγοντας ότι όλες οι δηλώσεις του έγιναν «υπό πίεση και αποκλειστικά για να ευχαριστήσουν τις βελγικές αρχές» ελπίζοντας ότι αυτό θα επέτρεπε στη σύζυγο του να επιστρέψει στην κόρη τους.

Το πολυτελές ξενοδοχείο

Στις 9 Δεκεμβρίου, o πατέρας της Καϊλή μετέφερε στους δρόμους των Βρυξελλών μια βαλίτσα που περιείχε 150.000 ευρώ.
Την είχε πάει από το διαμέρισμα της κόρης του και του Giorgi στο ξενοδοχείο Sofitel στην Place Jourdan.
Η βελγική αστυνομία τον συνέλαβε, αλλά τον απελευθέρωσε χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.
Άλλωστε δεν υπάρχει καμία απόδειξη για ανάμειξή του σε οποιαδήποτε αδικοπραγία.
Μιλώντας στην αστυνομία μετά τη σύλληψή της, η Καϊλή αρνήθηκε ότι γνώριζε την προέλευση των μετρητών που βρέθηκαν στη βαλίτσα ή των χρημάτων που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της.
Όπως είπε, ζήτησε από τον πατέρα της να απομακρύνει τη βαλίτσα με τα μετρητά από το διαμέρισμα όταν έμαθε ότι ο Giorgi είχε συλληφθεί.
Αργότερα είπε ότι είχε γεμίσει τη βαλίτσα με τραπεζογραμμάτια από το χρηματοκιβώτιο του Giorgi που πίστευε ότι ήταν του Panzeri.
Ήξερε ποια χρήματα ήταν του Panzeri γιατί τα φύλαγε με συγκεκριμένο τρόπο, είπε.
Ο Giorgi άφηνε τα λεφτά του χύμα.
Ο δικηγόρος της Καϊλή Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε ότι η Καϊλή έμαθε για τα χρήματα μόλις στις 9 Δεκεμβρίου 2022.
Έκτοτε, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα χρήματα ανήκαν κυρίως στον Panzeri, εκτός από ένα ποσό που ανήκε στον Giorgi, συμπλήρωσε ο δικηγόρος.
Ωστόσο υπήρχε ένα σακουλάκι με μετρητά που κρατούσε η Καϊλή, σύμφωνα με τα αρχεία.
Περιείχε περίπου 30.000 έως 40.000 ευρώ. Ο σκοπός τους;
Για ώρα ανάγκης, είπε η βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων, καταλήγει το Politico.9_49.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης