Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στην αγορά εργασίας – Στο -0,06% ο S&P 500, o Nasdaq +0,31% - Στα 3 τρισ. η Apple

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στην αγορά εργασίας – Στο -0,06% ο S&P 500, o Nasdaq +0,31% - Στα 3 τρισ. η Apple
Μεικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στα στοιχεία για την απασχόληση και την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σε αυτό το κλίμα ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,22% στις 36.020 μον., ο δείκτης S&P διολίσθησε -0,06% στις 4.537 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq σημείωσε αύξηση +0,31% στις 14.229 μον.
98_2.JPG
Στο ταμπλό, η GitLab σημείωσε άνοδο 11,45% αφού η πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα ξεπέρασε τις οικονομικές προσδοκίες και εξέδωσε ισχυρό guidance για το τρέχον τρίμηνο.
Η Nio κατέγραφε αύξηση 1,5% αφού η κινεζική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων ανέφερε μείωση ζημιών το τρίτο τρίμηνο.

Η χρηματιστηριακή αξία της Apple έκλεισε στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, αφού οι μετοχές της ανέβηκαν 2%, στα 193,42 δολάρια ανά μετοχή την Τρίτη.
Υπενθυμίζεται πως η αξία της Apple πέρασε επίσημα το όριο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για πρώτη φορά τον Ιούνιο και άγγιξε για λίγο τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο του 2022 ενδοσυνεδριακά.
Η μετοχή της Apple έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στις 31 Ιουλίου και παραμένει η πιο πολύτιμη εταιρεία που τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Οι επενδυτές βλέπουν την Apple ως ένα φρούριο με σημαντικές ταμειακές ροές, παγκοσμίως δημοφιλή προϊόντα και ισχυρά προγράμματα επιστροφής κεφαλαίων.
Στο οικονομικό έτος 2023, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, η Apple ανέφερε συνολικά έσοδα 383,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένα κατά περίπου 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στα μάκρο, σε χαμηλό 28 μηνών υποχώρησαν τον Οκτώβριο οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας ότι η αμερικανική αγορά εργασίας επιβραδύνει καθώς τα υψηλά επιτόκια της Federal Reserve φρενάρουν τη ζήτηση στην οικονομία.
Ειδικότερα, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 617.000 στις 8,733 εκατ. στο τέλος του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις θέσεις εργασίας στις 9,30 εκατ.
Το υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του για το Σεπτέμβριο, στις 9,350 εκατ. θέσεις από 9,553 εκατ. που είχε ανακοινώσει προηγουμένως.
Παράλληλα, ενισχύθηκε το Νοέμβριο η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ όπως έδειξαν δύο διαφορετικές εκθέσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, ο μη-μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management (ISM) ενισχύθηκε το Νοέμβριο στις 52,7 μονάδες από το χαμηλό πέντε μηνών του προηγούμενου μήνα στις 51,8 μονάδες.
Μέτρηση πάνω από το 50 δείχνει επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 52,0 μονάδες.
Στην αντίστοιχη έρευνα της S&P Global, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών βελτιώθηκε στις 50,8 μονάδες το Νοέμβριο από 50,6 μονάδες τον Οκτώβριο.

Τις κεντρικές τράπεζες περιμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Στασιμότητα επικράτησε στα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επόμενες κινήσεις Fed και ΕΚΤ είναι αυτές που θα καθορίσουν το κλίμα στις αγορές, με τον DAX ωστόσο στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται σε νέα ιστορικά υψηλά.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,8% στις 16.533 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,31% στις 7.489 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.386 μονάδες σημειώνοντας οριακές μεταβολές, στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε 0,56% στις 30.082 μονάδες.
2_342.JPG
Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον DAX

Ο γερμανικός δείκτης πρόκειται να οδεύει σε νέο υψηλό ρεκόρ, μόλις τέσσερις μήνες μετά τα προηγούμενα υψηλά.
Ο δείκτης ξεπέρασε σήμρα το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος που έχει καταγραφεί ποτέ, το οποίο είχε επιτευχθεί στα τέλη Ιουλίου.
Ο εξαγωγικός δείκτης είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών δεικτών, μετά τον ιταλικό δείκτη αναφοράς FTSE MIB, που ανακάμπτει πλήρως από τη θερινή διόρθωση που τον είχε οδηγήσει σε πτώση πάνω από 10% χαμηλότερα στη διάρκεια τριών μηνών.
Ο DAX, ο οποίος είναι δείκτης συνολικής απόδοσης, έχει πλέον κερδίσει περισσότερο από 18% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο Stoxx 600 έχει αυξηθεί σχεδόν 10%.
Οι γερμανικές μετοχές-δείκτες, όπως η εταιρεία κατασκευής τσιπ Infineon Technologies, ο μηχανολογικός όμιλος Siemens και η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, είναι μεταξύ εκείνων που οδήγησαν τον DAX στην ανάκαμψη από το χαμηλό του στα τέλη Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης