Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Όποιος πιστεύει ότι η Federal Reserve πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, τότε δεν θα πρέπει να επενδύσει στη Wall Street

El-Erian: Όποιος πιστεύει ότι η Federal Reserve πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, τότε δεν θα πρέπει να επενδύσει στη Wall Street
"Υπάρχει ένα ρομάντσο στην αγορά αυτή τη στιγμή σχετικά με την ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας", είπε ο El-Erian
Η γενική εκτίμηση ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να επιτρέψει περικοπές επιτοκίων το επόμενο έτος οδήγησε σε σημαντική ανάκαμψη της αγοράς ενδεχομένως να είναι λάθος.
Αυτό εκτίμησε ο Mohamed El-Erian, ο οποίος προβλέπει ότι η μείωση επιτοκίων είναι ακόμη πολύ μακριά.
"Υπάρχει ένα ρομάντσο στην αγορά αυτή τη στιγμή σχετικά με την ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας", είπε.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι μάλλον υπερβολικό, αλλά είναι ένα από αυτά που οδήγησε στη μεγαλύτερη μηνιαία χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών που έχει καταγραφεί».
Ενώ η Federal Reserve δεν έχει μειώσει ακόμη τα επιτόκια αναφοράς, άλλοι δείκτες κόστους δανεισμού έχουν βυθιστεί πρόσφατα λόγω των ελπίδων ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα έρθει το επόμενο έτος.
Για παράδειγμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε στο 5% στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά έπεσε κάτω από το 4,3% έναν μήνα αργότερα.
Στην πραγματικότητα, η πτώση ήταν τόσο απότομη που η S&P Global Ratings σημείωσε ότι η εβδομάδα αυτή ισοδυναμεί με σημαντική χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών — αρκετή που μπορεί να απαιτήσει ακόμη και από τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά.

Υπερβολική η αισιοδοξία

Εν τω μεταξύ, η αισιοδοξία για τη μείωση των επιτοκίων τροφοδότησε τις μετοχές, με τους τρεις δείκτες της Wall Street να σημειώνουν ισχυρό ράλι μέχρι τον Νοέμβριο.
Αλλά η χαλάρωση ήρθε σε μια στιγμή που η Fed εξακολουθεί να προειδοποιεί τους επενδυτές ότι μια περιστροφή στις μειώσεις των επιτοκίων θα ήταν πρόωρη, προειδοποίησε ο El-Erian.
Και ενώ οι επενδυτές έχουν δίκιο να περιμένουν μια επιβράδυνση το 2024, τιμολογούν με περικοπές που δείχνουν ότι κάτι πρόκειται να σπάσει.
«Δεν θα έφτανα τόσο μακριά όσο η αγορά για να τιμολογήσω με πιθανότητα 50% για περικοπή τον Μάρτιο και πέντε περικοπές το επόμενο έτος, εκτός αν πιστεύετε ότι πάμε σε ύφεση», είπε.
«Αν πιστεύετε ότι μπαίνουμε σε ύφεση, τότε οι μετοχές δεν θα πρέπει να είναι εκεί που είναι».
Αντίθετα, πιστεύει ότι η Fed θα παραμείνει προσεκτική στην προσέγγισή της και υπενθύμισε στους επενδυτές ότι τα προσεχή στοιχεία για τον πληθωρισμό μπορεί να μην είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο πρόσφατα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης